Πατερικά

Η απολογία του πλούσιου (Ιερός Χρυσόστομος)

εικόνα άρθρου: Η απολογία του πλούσιου (Ιερός Χρυσόστομος)

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗΝ ΤΟΥ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΤΑΛΑΝΤΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΔΗΝΑΡΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΟΣ Και ότι παντός αμαρτήματος το μνησικακείν χείρον


Παραθέτουμε σε συνέχειες αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο και τη μετάφραση της ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗΝ ΤΟΥ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΤΑΛΑΝΤΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΔΗΝΑΡΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΟΣ. Και ότι παντός αμαρτήματος το μνησικακείν χείρον. (ΟΜΙΛΙΕΣ ΗΘΙΚΕΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ)

4ο μέρος

Η απολογία του πλούσιου (Ιερός Χρυσόστομος)

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΟΛΗΝ ΤΟΥ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΤΑΛΑΝΤΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝ ΔΗΝΑΡΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΟΣ Και ότι παντός αμαρτήματος το μνησικακείν χείρον.

Επακούσωμεν τοίνυν της παραβολής· ει γαρ δοκεί και αυτόθεν είναι σαφής, αλλ’ έχει και εναποκεκτυμμένον τινά θησαυρόν νοημάτων άφατον. «Ωμοιώθη η βασιλεία των ουρανών ανθρώπω βασιλεί, όστις ηθέλησε συνάραι λόγον μετά των δούλων αυτού». Μη παραδράμης απλώς την ρήσιν, αλλά και ανάπτυξον μοι το δικαστήριον εκείνο, και εις το συνειδός εισελθών το σεαυτού, αναλογίσαι τα πεπραγμένα σοι παρά πάσαν την ζωήν· και όταν ακούσης,ότι συναίρει λόγον μετά των δούλων αυτού, και βασιλείς, και στρατηγούς, και επάρχους, και πλουσίους και πένητας, και δούλους και ελευθέρους, και πάντας αναλογίζου· «Πάντας γαρ ημάς φανερωθήναι δει έμπροσθεν του βήματος του Χριστού».

…Ας ακούσουμε λοιπόν με προσοχή την παραβολή. Γιατί, αν και φαίνεται από μόνη της πως είναι σαφής, έχει όμως μέσα της κρυμμένο και κάποιον ανείπωτο θησαυρό νοημάτων. «Μοιάζει η βασιλεία των ουρανών μ’ ένα βασιλιά, που θέλησε να λογαριασθεί με τους δούλους του». Μην προσπεράσεις επιπόλαια τη φράση, αλλά και ανέπτυξε μου το δικαστήριο εκείνο και, αφού μπεις στη συνείδηση σου, αναλογίσου τις πράξεις που έχεις κάνει σε όλη σου τη ζωή. Και όταν ακούσεις ότι λογαριάζεται με τους δούλους του, να σκέπτεσαι και βασιλείς και στρατηγούς και έπαρχους και πλούσιους και φτωχούς και δούλους και ελευθερους και όλους. «Γιατί όλοι μας πρέπει να παρουσιασθούμε μπροστά στο βήμα του Χριστού».

Καν πλούσιος ης, εννόησον ότι δώσεις λόγον, πότερον εις πόρνας ή εις πένητας τα χρήματα κατηνάλωσας, πότερον εις παρασίτους και κόλακες ή εις τους δεομένους, πότερον εις ασέλγειαν ή εις φιλανθρωπίαν, πότερον εις τρυφήν και ασωτίαν και μέθην ή εις την των επηρεαζομένων βοήθειαν. Ουχ υπέρ της δαπάνης δε μόνον, αλλά και υπέρ της κτήσεως απαιτηθήση λόγον, πότερον εκ δικαίων πόνων ή εξ αρπαγής και πλεονεξίας συνέλεξας, πότερον κλήρον διαδεξάμενος πατρώον ή τας των ορφανών καταστρέψας οικίας, και τας των χηρών διαρπάσας ουσίας. Και καθάπερ ημείς τοις οικέταις τοις ημετέροις ουχί της εξόδου μόνο των χρημάτων, αλλά και της εισόδου απαιτούμεν τον λόγον , εξετάζοντες πόθεν υπεδέξαντο τα χρήματα και παρά τίνων και πώς και πόσα· ούτω δη και ο Θεός ουχί της δαπάνης μόνον, αλλά και της κτήσεως ημάς απαιτεί τας ευθύνας.

Και αν είσαι πλούσιος, σκέψου ότι θα δώσεις λόγο, σε ποιο από τα δύο ξόδεψες τα χρήματά σου, στις πόρνες ή στους φτωχούς, σε ποιο από τα δύο, σε παράσιτα και κόλακες ή σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη· σε ποιο από τα δύο, σε απολαύσεις και ασωτία και μέθη ή στη βοήθεια εκείνων που δοκιμάζονται. Και όχι μόνο για το ξόδεμα των χρημάτων αλλά και για την απόκτηση τους θα σου ζητηθεί λόγος· ποιο από τα δύο, μάζεψες τα χρήματα από δίκαιους κόπους ή από αρπαγή και πλεονεξία· ποιο από τα δύο, παίρνοντας πατρική κληρονομιά ή καταστρέφοντας τα σπίτια των ορφανών και ληστεύοντας τις περιουσίες των χηρών; Και όπως εμείς απαιτούμε λογαριασμό από τους δικούς μας υπηρέτες όχι μόνο για τα έξοδα αλλά και για τα έσοδα, εξετάζοντας από που έλαβαν τα χρήματα και από ποιους και πόσα, έτσι ακριβώς και ο Θεός ζητάει από μας ευθύνες όχι μόνο για το ξόδεμα των χρημάτων, αλλά και για την απόκτησή τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ ΗΘΙΚΕΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΣΧΟΛΙΑ
Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΣΤΑΚΑ Θεολόγο-Φιλόλογο

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Επόπτης 
Παναγιώτης Κ. Χρήστου, Καθηγητής Πανεπιστημίου
Επιμελητής
Ελευθέριος Γ. Μαρετάκης, Θεολόγος
ΕΠΕ
ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1986

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ katanixi.gr

Δείτε εδώ το 1ο μέρος, εδώ το 2ο, εδώ  το 3ο

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

24 Μάι

Ο Ιερός Χρυσόστομος για τη θεραπεία του Αινέα και την ανάσταση της Ταβιθά από τον απόστολο Πέτρο

Κυριακή τοῦ Παραλύτου [:Πράξ.9,32-42]. Ὁ Ἱερός Χρυσόστομος γιά τή θεραπεία τοῦ Αἰνέα καί τήν ἀνάσταση τῆς Ταβιθᾶ ἀπό τόν Ἀπόστολο Πέτρο «Ἐγένετο δὲ Πέτρον διερχόμενον διὰ πάντων κατελθεῖν καὶ πρὸς...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.