Επικαιρότητα

Η αθώωση του Ροδίτη Ιερέα

εικόνα άρθρου: Η αθώωση του Ροδίτη Ιερέα

Είθε η ομολογία τους για τα εκκλησιαστικά θέματα και αγκάθια, όπως αυτό της αίρεσης του οικουμενισμού ή της βλάσφημης μασκοφορίας στον χώρο των Ιερών Ναών, να έχει την ένταση που είχαν και οι δηλώσεις τους για τα εθνικά θέματα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Όλοι θυμόμαστε την περίπτωση του Ροδίτη ιερέα πατρός Χρήστου Σιάννα, που διώχθηκε ποινικά, όταν σε κήρυγμά του κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, καταφέρθηκε εναντίον των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Τότε, με γενναίο αλλά κοφτερό λόγο, ο Πατήρ Χρήστος καυτηρίασε την πολιτική στάση και βούληση όσων κομμάτων συναίνεσαν στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στη χώρα των Σκοπίων. Ο λόγος του, αν και αιχμηρός, αποτύπωνε το λαϊκό αίσθημα και την σκέψη του Έλληνα πολίτη. Τότε είχε προκαλέσει θετικά το λαϊκό αίσθημα αλλά δυστυχώς η υπόθεση αυτή, είχε πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πριν λίγες μέρες, η δίκη πραγματοποιήθηκε και ο Πατήρ Χρήστος είναι πλέον αθώος. Έπαυσε η δίωξη του, με τον δικηγόρο του να αναφέρει χαρακτηριστικά: …..κανείς δεν μπορεί να στερήσει από έναν ιερωμένο, που έχει στο πλευρό του το λαό, να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.”

Εμείς, ως Κατάνυξη, στηρίζουμε αυτές τις φωνές που αντιδρούν στα κακώς κείμενα τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της θρησκευτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε αυτούς που ασκούν κριτική στην ουσία των πραγμάτων, έστω κι αν αυτή η προσπάθεια θα επιφέρει διωγμούς και στερήσεις. Αλίμονο αν ήταν αδίκημα κάθε φορά που εκφράζαμε την αντίδραση μας, με πολύ αιχμηρές εκφράσεις έστω, σε πολιτικές επιλογές, που μάλιστα αφορούν πολύ σοβαρά εθνικά θέματα, που κρίνουν την τύχη και το μέλλον της πατρίδας μας. Τότε θα είχαμε φίμωση του λαού και κατάλυση της Δημοκρατίας. Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη ανοχή σε πολύ έντονη και αιχμηρή κριτική, ειδικά οι πολιτικοί που παίρνουν αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας. Γιατί όσα δημόσια πράττονται, πρέπει να κρίνονται και δημόσια. Μέσα από την έντονη αυτή κριτική, ακόμα και την έκφραση αγανάκτησης, δεν προσβάλλεται η προσωπικότητά τους αλλά προβάλλονται τα αδικήματα κατά της πατρίδας μας.

Πολλές φορές ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ή στην πολιτειακή και εκκλησιαστική εξουσία με γενικές ή έστω και αιχμηρές εκφράσεις, ανάλογα με την οξύτητα του θέματος. Οι ακραίες καταστάσεις φέρνουν και ακραίες αντιδράσεις. Είναι φυσιολογικό να ασκείται κριτική απέναντι στις κακοδοξίες και στις ατυχείς δηλώσεις ή εξελίξεις. Δεν είμαστε άβουλα όντα, ούτε πρόβατα που στερούνται λογικής σκέψης. Έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και να κριτικάρουμε ο,τιδήποτε αφορά τα δημοσίως λεχθέντα και πραχθέντα από οποιονδήποτε, ειδικά από τους έχοντες εξουσία που λαμβάνουν αποφάσεις για εμάς.

Ευχόμαστε ολόψυχα στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας αλλά και στον κάθε Ιερέα ή Επίσκοπο να αποκτήσει το ανδρείο φρόνημα του πατρός Χρήστου και η ομολογία τους για τα εκκλησιαστικά θέματα και αγκάθια, όπως αυτό της αίρεσης του οικουμενισμού ή της βλάσφημης μασκοφορίας στον χώρο των Ιερών Ναών, να έχει την ένταση που είχαν και οι δηλώσεις του για τα εθνικά θέματα. Οι ήρωες, οι Μάρτυρες και οι Άγιοι αυτού του τόπου, έδωσαν την ζωή τους και έχυσαν το αίμα τους, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, πρώτα υπέρ Πίστεως και μετά υπέρ Πατρίδος. Η Ελλάδα είναι κράτος ορθόδοξο και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει, αν εμείς δεν συναινέσουμε σ’ αυτό. Η δικιά μας ομολογία και προαίρεση καθορίζει το μέλλον αυτού του τόπου. Σύμφωνα με τις καρδιές και τις διάνοιες μας, θα έχουμε πάντα τους ηγέτες που μας αξίζουν. Από την δική μας στάση και τον δικό μας τρόπο ζωής εξαρτάται το μέλλον της χώρας μας, αλλά κυρίως καθορίζεται το είδος της βοήθειας που θα έρθει από τον Άγιο Τριαδικό Θεό.

Για να μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι ο αιχμηρός λόγος σε πολλές περιπτώσεις έχει και αφυπνιστικό χαρακτήρα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας, την πολύ γνωστή φράση του μακαριστού πλέον π. Αυγουστίνου Καντιώτη: Η βουλή δεν θέλει αγιασμό, θέλει εξορκισμό από τον Άγιο Πορφύριο!”. Λόγια πραγματικά πολύ αιχμηρά αλλά πέρα για πέρα αληθινά. Τόλμησε κανείς τότε, να σύρει στις δικαστικές αίθουσες τον μακαριστό Επίσκοπο; Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται έστω και με σκληρό τρόπο. Ίσως αυτός ο τρόπος αφυπνίσει αυτούς, τους οποίους αφορά η κριτική, και ωθήσει σε μετάνοια αυτούς που τους στηρίζουν, δηλαδή τους συνένοχους. Καλή μετάνοια και καλή πνευματική πορεία σε όλους μας.

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα σύντομο απόσπασμα βίντεο από το κανάλι romaiikoodoiporiko:

Αυγουστίνος Καντιώτης, Εξορκισμός στη Βουλή των Ελλήνων

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ρόδος: Η καταδίκη πιστών για την περιφορά του Επιταφίου και η προδοσία της Πίστης
– Ο Ομολογητής ιερέας… συνελήφθη
– Αποδοκίμασαν ιερέα στα εγκαίνια υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποκάλεσε «προδοτική» τη Συμφωνία των Πρεσπών
– Παραίνεση προς τον συμπαθέστατο αγωνιστή ιερέα π.Αμφιλόχιο Σαμοΐλη στο Ηράκλειο
– Αυτό είναι το θαύμα της Ορθοδοξίας ανόητοι ορθολογιστές – Ο ιερέας που κοινωνούσε τους…
– Αδιόρθωτος, ασυνείδητος και αμετανόητος ιερέας κοινώνησε πιστό…
– Η σθεναρή αντίσταση του Χιώτη Ιερέα και η διπλωματία του μητροπολίτη
– Ένα λεπτό πριν το «Χριστός Ανέστη» αστυνομία έκανε έφοδο σε εκκλησία (ΒΙΝΤΕΟ)
– Θα τολμήσει ο π.Γιώργης και κάθε π.Γιώργης να κοινωνήσει άλλους ή έλαβε το μήνυμά του;
– Ο Ιερέας του Ι. Ναού, ως βασιλικότερος των βασιλέων, έδιωξε την πιστή από το Ναό και τη μήνυσε!
– Ας μαζέψει αυτεπαγγέλτως κάποιος δικαστικός λειτουργός, το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων· μήνυσε τον ιερέα Παμμεγίστων…

Σχετικά άρθρα

Ο Πύρινος Άγιος – Ηλίας ο Θεσβίτης (του Φ. Κόντογλου) [ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. "Προφῆτα καὶ προόπτα τῶν μεγαλουργιῶν τοῦ Θεοῦ, Ἠλία μεγαλώνυμε, ὁ τῷ φθέγματί σου στήσας τὰ ὑδατόῤῥυτα νέφη, πρέσβευε ὑπὲρ ἡμῶν, πρὸς τὸν μόνον φιλάνθρωπον" (Κοντάκιον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.