Επικαιρότητα

Η χαμένη παιδαγωγική αξία του 1821 [ΒΙΝΤΕΟ]

εικόνα άρθρου: Η χαμένη παιδαγωγική αξία του 1821 [ΒΙΝΤΕΟ]
Ομιλία του Δήμου Σερκελίδη, γραμματέα του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής

“Δυστυχώς, το 1821 λείπει παντελώς από τα σχολικά βιβλία και τις σχολικές τάξεις”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σύντομη περιγραφή

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι η αρετή μπορεί να διδαχθεί και ότι η προκοπή στην αρετή είναι το κύριο έργο της Παιδείας. Η διδασκαλία της αρετής γίνεται κυρίως με τρόπο εποπτικό, με την παρουσίαση ενάρετων ανθρωπίνων πράξεων.

Το 1821 είναι γεμάτο με παραδείγματα ανθρώπων που επέδειξαν ψυχικό μεγαλείο και σε στιγμές τραγικές υπερνίκησαν τα πάθη και τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Εκεί έγκειται και η σπουδαία παιδαγωγική αξία του 1821. Προσφέρει απτά παραδείγματα όλων των ψυχικών αρετών που είναι απαραίτητες για την συγκρότηση μια ολοκληρωμένης ανθρώπινης προσωπικότητας. Την αλήθεια αυτή αποδεικνύει ο κ. Δήμος Σερκελίδης με την ενδεικτική παρουσίαση γεγονότων και ηρωικών μορφών της επανάστασης, με τρόπο γλαφυρό σαν από εθνικό συναξάρι.

Δυστυχώς, το 1821 λείπει παντελώς από τα σχολικά βιβλία και τις σχολικές τάξεις. Μαζί με τις εικόνες των αγωνιστών του 21 που βγήκαν από τους τοίχους των σχολικών τάξεων, εξαφανίστηκε και η Ελληνική Επανάσταση από τον πνευματικό μας ορίζοντα. Χάθηκε έτσι και το παράδειγμα της αρετής των ηρώων της εποχής εκείνης που μας έκανε από δούλους ελεύθερους. Σύμφωνα με την άποψή του ομιλητή, μόνο με ένα τρόπο θα γιορτάζαμε ουσιαστικά και γόνιμα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αν σε κάθε παιδική ψυχή φυτεύαμε ένα Μεσολόγγι, ένα 1821 γεμάτο με αιώνια παραδείγματα αρετής.

Δήμος Σερκελίδης: «Η χαμένη παιδαγωγική αξία του 1821»

Στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων “ΟΡΘΌΔΟΞΗ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ” την Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021, στις 7:00μ.μ ο συντάκτης του “Ημερολογίου της Ελληνικής Επανάστασης” και γραμματέας του συλλόγου “Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής“, κ. Σερκελίδης Δήμος, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση, μίλησε για την παιδαγωγική αξία του 1821.

Η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά, στο κανάλι του youtube εδώ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.