Σοφία Μακεδονοπούλου

Η Εκκλησία της Ελλάδος καταγγέλλεται για προσηλυτισμό

εικόνα άρθρου: Η Εκκλησία της Ελλάδος καταγγέλλεται για προσηλυτισμό
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Μήπως έχουν δίκιο οι διώκτες της;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η είδηση 

Η υπόθεση που θα μας απασχολήσει αναδεικνύει περίτρανα τη σχιζοφρένεια της ελληνικής κοινωνίας. 

Τα πραγματικά περιστατικά 

Μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου με διαδοχικές αποφάσεις τους οι Σχολικές Επιτροπές Εκπαίδευσης του Δήμου Αθηναίων έχουν προωθήσει τη μαζική παραχώρηση χώρων Δημοτικών σχολείων (αίθουσες και προαύλια), για όλη την τρέχουσα σχολική χρονιά, σε ημέρες ή ώρες εκτός καθημερινής εκπαιδευτικής λειτουργίας –π.χ. Παρασκευή απόγευμα ή Σαββατοκύριακο– σε κατά τόπους ιερούς ναούς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει τον τίτλο «Νεανικές και παιδικές συντροφιές». Στα σχετικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η περιγραφή του προγράμματος μιλά για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας, μέσα από παιχνίδι, αθλήματα και λοιπές ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Κάποιοι γονείς και εκπαιδευτικοί εξεπλάγησαν, λένε, όταν έλαβαν στα χέρια τους και μελέτησαν ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τις εν λόγω «Νεανικές Ενοριακές Συντροφιές», ανακαλύπτοντας ότι υποκρύπτεται θρησκευτική κατήχηση. Το φυλλάδιο διαθέτει κωδικό QR που αν το σκανάρει κανείς παραπέμπει σε βίντεο στο youtube με τίτλο «Το κατηχητικό ξεκίνησε», που περιλαμβάνει αναφορές όπως «το κατηχητικό μου» ή «στιγμές χαράς κοντά στον Χριστό» – δηλαδή προφανείς αναφορές κατήχησης.

Και καθώς η κατήχηση απαγορεύεται ρητά σε οδηγία του Δήμου Αθηναίων που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 (αριθμός πρωτοκόλλου: 144365/29-06-2020) και εστάλη σε όλες τις Σχολικές Επιτροπές και όλα τα σχολεία του δήμου, έχει εγερθεί ζήτημα προσηλυτισμού από μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σύμφωνα με την οδηγία, που περιγράφει αναλυτικά το πλαίσιο υπό το οποίο θα παραχωρούνται σχολικοί χώροι σε φορείς για δράσεις κοινής ωφέλειας, επιτρέπονται μεν οι παραχωρήσεις σε κέντρα νεότητας και πολιτιστικά κέντρα ιερών ναών, αλλά απαγορεύονται ρητά οι δραστηριότητες με πολιτικό, κομματικό ή προσηλυτιστικό χαρακτήρα.

Δημιουργήθηκε μεγάλος σάλος από μερίδα γονέων και καθηγητών που κατήγγειλαν το γεγονός σε μέσα ενημέρωσης. Εκεί διαβάζουμε το εξής ρεπορτάζ: “Προκύπτουν λοιπόν σοβαρά ερωτήματα για τις Σχολικές Επιτροπές και το πώς αποφάσισαν να εγκρίνουν τα αιτήματα των εκκλησιών. Η δε σύγκριση εισηγητικών αποφάσεων και φυλλαδίων αναδεικνύει εξόφθαλμες αντιφάσεις: αν και το πρόγραμμα περιλαμβάνει στους στόχους του την αποδοχή της διαφορετικότητας, στο φυλλάδιο περιγράφονται χωριστά τμήματα για αγόρια και κορίτσια – υπάρχει δηλαδή σαφής έμφυλος διαχωρισμός, που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Αποφάσεις παραχώρησης σχολικών χώρων για το πρόγραμμα κατήχησης έχουν εκδοθεί κυρίως από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του 4ου δημοτικού διαμερίσματος και αφορούν τα εξής 13 Δημοτικά σχολεία: 52ο, 56ο, 57ο, 58ο, 59ο, 60ό, 61ο, 62ο, 67ο, 127ο, 128ο, 144ο και 145ο. Σε όλες τις αποφάσεις γίνεται λόγος για παροχή θετικής γνώμης από τον οικείο διευθυντή ή διευθύντρια του σχολείου για την παραχώρηση σχολικού χώρου.

Ανάμεσα στις πέντε εκκλησίες, που έχουν ζητήσει και λάβει θετική γνωμοδότηση, είναι και ο Ιερός Ναός Αγ. Αιμιλιανού Λόφου Σκουζέ (εμφανίζεται ως φορέας του προγράμματος στο 127ο Δημοτικό σχολείο), εκκλησία στην οποία υπενθυμίζεται ότι υπήρξε επίτροπος ο 53χρονος που κατηγορείται για συστηματικό βιασμό και μαστροπεία του 12χρονου κοριτσιού στα Σεπόλια. Γονείς στη συγκεκριμένη γειτονιά ζητούν να υπάρξει άμεσος έλεγχος για την είσοδο των κατηχητικών στα σχολεία.

Απόφαση παραχώρησης σχολικού χώρου σε εκκλησία καταγράφεται και από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 2ης δημοτικής κοινότητας και αφορά το 103ο Δημοτικό σχολείο στον Νέο Κόσμο.”

Καταγγελίες έγιναν και από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η ΕΕΔΑ επισημαίνει ότι “η θρησκευτική κατήχηση δεν μπορεί να έχει καμία θέση στην εκπαίδευση ή σε δράσεις που σχετίζονται με τον χώρο του σχολείου και επικρίνει τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γιατί -δια της αδράνειας του ή της σιωπηρής έγκρισής τους- επιτρέπουν την «εισπήδηση» της Εκκλησίας στην εκπαίδευση μέσω της συστηματικής παρουσίας, ιερέων και κατηχητών στον εκπαιδευτικό χώρο”. Και προχωρεί ακόμα περαιτέρω τονίζοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων «αποδεικνύεται ανακόλουθος και κατώτερος των περιστάσεων, επιτρέποντας να καταστούν οι σχολικές εγκαταστάσεις πεδίο ελεύθερης δράσης του ιδεολογικού μηχανισμού της Εκκλησίας, όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο μέσω της σχετικής παραχώρησης αλλά και σε συμβολικό».

Μετά από αυτό ερώτηση κατέθεσαν και 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαμαρτυρόμενοι για την επιλογή του Δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει κατά τις απογευματινές ώρες σχολικές αίθουσες σε ιερούς ναούς της Εκκλησίας, προκειμένου να υλοποιούν εκεί τα προγράμματά τους, τα οποία δύναται να παρακολουθήσει κανείς ελευθέρως, όχι υποχρεωτικώς. Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη και της Αν. Τομεάρχη Παιδείας, Μερόπης Τζούφη, την οποία συνυπογράφει και η Τομεάρχης Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου, οι συγκεκριμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στις 18 Οκτωβρίου την επίμαχη κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Συγκεκριμένα έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για “εισβολή του ανορθολογισμού, του σκοταδισμού και του θρησκευτικού προσηλυτισμού, που έχει χτυπήσει “κόκκινο” στα χρόνια της ΝΔ και της θητείας της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως στην εκπαίδευση…. Πολλά τα παραδείγματα, από την πολτοποίηση των σύγχρονων Προγραμμάτων Ιστορίας, τον εξοβελισμό της Κοινωνιολογίας και της Πολιτικής Παιδείας από το Λύκειο (που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε παράνομη από το ΣτΕ), την έγκριση ημερίδων παραχριστιανικών οργανώσεων, την προώθηση δήθεν εκπαιδευτικού υλικού κατά των αμβλώσεων στα σχολεία (που μετά την κατακραυγή ακυρώθηκε) ή τη σκανδαλώδη συνεργασία της υπουργού Παιδείας με τον άλλο υπουργό και πωλητή αρχαιογνωσίας σε πεντάχρονα παιδιά, Άδωνη Γεωργιάδη.”

Ακολούθησαν “έντονες αντιδράσεις” από τη μεριά της Δ.Ι.Σ αλλά και η “άμεση παρέμβαση” του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου, δηλαδή η με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2022 επιστολή -απάντηση του μακαριωτάτου προς τον Πρόεδρο του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη εβδομάδα, διαβάστηκε μάλιστα αυτή η επιστολή – απάντηση ενώπιον της ΔΙΣ. Σημειωτέον μια απάντηση που δεν βρίσκουμε δημοσιευμένη πουθενά και θα θέλαμε να μας την αποστείλουν οι αγαπητοί μας αναγνώστες να την δημοσιεύσουμε, αν υπάρχει κάπου. 

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου 

Στην ελληνική κοινωνία έχει ανοίξει προ πολλού ο ασκός του Αιόλου. Η Εκκλησία της Ελλάδας δρέπει τους καρπούς της σύμπλευσης και της συνεργασίας της με την εκάστοτε εξουσία και φυσικά με την αίρεση του Οικουμενισμού, που έλαβε συνοδική κατοχύρωση στο Κολυμπάρι. 

Δε θα σταθούμε στις ιδεολογικές αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι γνωστές. Είναι γνωστοί οι συγκεκριμένοι βουλευτές για τις θέσεις τους, που μάλλον βρήκαν ευκαιρία να τις τονίσουν προς άγραν ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών, για να δείξουν τις ιδεολογικές διαφορές τους με αυτούς που συγκυβέρνησαν και θα συγκυβερνήσουν κατά πώς δείχνουν τα πράγματα, ω μη γένοιτο! Δε διστάζουν πονηρά να συνδέσουν την Εκκλησία και με ηθικά αδικήματα, αφού στις μέρες μας όλα είναι πιθανά….

Έκπληκτοι οι πιστοί παρακολουθούν να αλλάζει άρδην το σκηνικό στην πατρίδα μας, η ορθόδοξη πίστη να μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας και οι αξίες της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Εποχής να ασελγούν με μανία πάνω στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Χάλουιν, Χάρρυ Πότερ και καρναβάλια, μαγείες, δαιμονισμοί, δεισιδαιμονίες και η άθεη επιστήμη έχουν τώρα τις πρωτοκαθεδρίες στα ελληνικά σχολεία, ενώ η διάδοση της ορθόδοξης πίστης θεωρείται ανορθολογισμός, σκοταδισμός και θρησκευτικός προσηλυτισμός. 

Ας συλλάβουν τότε όλους τους ελληνόψυχους εκπαιδευτικούς που μέσα στις αίθουσες των ελληνικών σχολείων επιμένουμε να διδάσκουμε Χριστό και Ελλάδα, όπως επιτάσσει το ελληνικό Σύνταγμα, ο ανώτερος από όλους τους νόμους! Το μόνο σύννομο, το μόνο νόμιμο και ηθικό είναι να μιλάμε για Χριστό και Ελλάδα, είναι η ελληνορθόδοξη παράδοση, η ψυχή του Έθνους! Ταυτόχρονα είναι η μόνη διδασκαλία που μπορεί να φέρει φώτιση, ζεστασιά και παρηγοριά στις ψυχές των παιδιών που σπαράζονται καθημερινά από ετερόκλητα δαιμονικά κελεύσματα! 

Δε θα επιχειρηματολογήσουμε καν για το ότι η έννοια του προσηλυτισμού αυθεντικά αφορούσε κάθε επέμβαση σε βάρος της επικρατούσας θρησκείας των Ελλήνων, γιατί στην Ελλάδα έχει επικρατήσει δυστυχώς η πλουραλιστική αντίληψη των πραγμάτων. Πώς είναι προσηλυτισμός κάτι που δεν γίνεται δόλια ή με το ζόρι, εφόσον τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται έξω από το σχολικό ωράριο, με φανερή σήμανση προέλευσης και συμμετέχει όποιος θέλει, όχι υποχρεωτικά (προσηλυτισμός θεωρείται η πνευματική και πρακτική εκείνη λειτουργία που αποβλέπει στην επιρροή της θρησκευτικής συνείδησης με απατηλά και δόλια μέσα). 

Αντίληψη που στην ουσία της εν προκειμένω είναι αυτή η ίδια σκοταδιστική, αφού η πίστη των Ελλήνων, η Ορθοδοξία, μόνο φως μπορεί να φέρει στην κοινή μας ζωή. Δρέπουμε δυστυχώς τους καρπούς των επιλογών μας, της αποξένωσης δηλαδή του τιμίου ράσου από το ελληνικό σχολείο, της αποπευματικοποίησης και της επικράτησης του ορθολογισμού, κατά πώς επιθυμούν οι αριστερίζοντες δικαιωματιστές. 

Και δεν θα επιχειρηματολογήσουμε, γιατί πολύ φοβόμαστε πως οι δικαιωματιστές έχουν εν μέρει δίκιο. Δεν είμαστε κι εμείς σίγουροι ποια πίστη θα διδαχθούν τα παιδιά σε αυτά τα εργαστήρια της Αρχιεπισκοπής, γιατί ο Οικουμενισμός έχει αλλοιώσει την πίστη της επίσημης εκκλησίας της Ελλάδας και τα χρηματοδοτούμενα αυτά προγράμματα είναι πολύ πιθανό να κάνουν όντως προσηλυτισμό σε μια νέα θρησκεία, αυτή του Οικουμενισμού και της πανθρησκείας.

Η νέα αυτή θρησκεία, που κατοχυρώθηκε συνοδικά στο Κολυμπάρι, δεν έχει τα εχέγγυα της ιεράς πατερικής μας παράδοσης, δεν έχει τη βούλα των Αγίων Πατέρων και Συνόδων και είναι γεμάτη πνευματικά μικρόβια. Ως εκ τούτου, συμφωνούμε κι εμείς, από άλλη σκοπιά βέβαια, με τους 18 βουλευτές του Σύριζα που έκαναν αυτή την ερώτηση στη Βουλή! Και θέτουμε και μια άλλη παράμετρο, μήπως η συνεργασία αυτή με το Δήμο Αθηναίων είναι άλλο ένα προϊόν συναλλαγής Εκκλησίας και Πολιτείας, ένα αντίδωρο για τη συνεργασία της Εκκλησίας στην “επιχείρηση ελευθερία”, το άλλο όνομα της κορωνοδικτατορίας δηλαδή; Μήπως είναι άλλο ένα ιερό deal;

Τα αποτελέσματα της απουσίας της Εκκλησίας στα σχολεία 

Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στην κατάσταση που βρίσκονται τα ελληνικά σχολεία, λόγω της συστηματικής αποϊεροποίησης και της αποπνευματοποίησής τους, εξαιτίας της έλλειψης σωστής χριστιανικής παιδείας δίχως φόβο Θεού. Σε αυτή συμβάλλει βέβαια και η τέλεση των παράξενων αγιασμών στην δημοτική, που τελούνται πλέον στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στα περισσότερα ελληνικά σχολεία…

Τα σχολεία θυμίζουν έναν πύργο της Βαβέλ, χωρίς ευθύνη των μαθητών βέβαια. Ο μπούσουλας έχει χαθεί, ο κοινός κώδικας, η κοινή γλώσσα, η επικοινωνία. Ακέφαλοι μαθητές, χωρίς όρια, ασφάλεια και επί της ουσίας καθοδήγηση, χωρίς παράδειγμα και έμπνευση, επιβάλλουν στα σχολεία το νόμο της ζούγκλας, όπως καταγγέλλουν καθηγητές, η αξιοπρέπεια των οποίων τους εξωθεί σε παραίτηση.

Περιγραφές όπως οι παραπάνω σε άλλους φανερώνουν τις ελλείψεις του συστήματος, σε μας βοούν για την έλλειψη του Θεού στα σχολεία και στις ψυχές των παιδιών. Πού είναι οι άγιοι Νεκτάριοι να προσευχηθούν και να νηστέψουν γι’ αυτές τις ψυχές που κραυγάζουν για Θεό και αγάπη Χριστού; Πού είναι τα αγιασμένα ράσα να σκύψουν και να φιλήσουν αυτές τις ψυχές εν φιλήματι αγίω; Πού είναι οι άγιοι καθηγητές να φωτίσουν; Και να καταγγείλουν! Ναι, να καταγγείλουν το συστηματικό απορφανισμό της μαθητιώσας νεολαίας μας από τον αληθινό Θεό, από την Παναγία και τους Αγίους, σε μια χώρα που έχει βιωμένη παράδοση της εν Χριστώ ζωής! Ο Χριστός ποτέ δεν πρόδωσε την Ελλάδα, εμείς Τον προδώσαμε!

Ας ανοίξουν τα μάτια και οι καρδιές και ας δούμε κατάματα την αλήθεια! Δυστυχώς τότε θα δούμε πόσο λίγη είναι και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, που βρίσκεται στο τιμόνι αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές! 

Εδώ ο κόσμος καίγεται, δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο και η Αρχιεπισκοπή αρκείται σε επιστολές και διαμαρτυρίες του καναπέ! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της σύμπλευσης με το σάπιο καθεστώς των ολίγιστων αρχιερέων! Σε αυτό το παιχνίδι βάζουν πλάτες! Να χαρακτηρίζουν κάποιοι, μέσα στην ορθόδοξη Ελλάδα μας, την πίστη μας ανορθολογισμό, σκοταδισμό και ιδεολογικό μηχανισμό της Εκκλησίας και τη διάδοση και διδασκαλία της προσηλυτισμό! Και το χειρότερο είναι ότι οι διώκτες της, κατ’ οικονομία Θεού, την καταγγέλλουν για κάτι που πραγματικά είναι, γιατί πρόκειται για μια διοικούσα εκκλησία που αποτελεί όντως ιδεολογικό μηχανισμό του οικουμενισμού, που προετοιμάζει την ένωση με τους αιρετικούς παπικούς και, που αν δεν ανακόψει την αμαρτωλή της πορεία, αναπόδραστα κατεργάζεται και την έλευση του Αντιχρίστου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η Αναισθησία της Ιεραρχίας που έκλεισε τους Ναούς, κορυφώνεται Πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο
Τα… γύρισε ο Ιερώνυμος για το deal!
Νέα Τάξη στην Εκκλησία. Πλανώνται και οι πιο ευσεβείς [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
Η Αναισθησία της Ιεραρχίας που έκλεισε τους Ναούς, κορυφώνεται. Πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο

Σχετικά άρθρα

Θυρανοίξια ανακαινισθέντος Ναού στη Μητρόπολη Περιστερίου χωρίς Εσταυρωμένο

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Παρακολουθούμε τον Μητροπολίτη Περιστερίου, καθώς είναι ο απολογητής του Ουκρανικού κακοκέφαλου και ο πρώτος διδάξας την αντικατάσταση του Εσταυρωμένου από το δεσποτικό σύνθρονο μέσα στα Ιερά των ιερών Ναών

Σαν σήμερα κοιμήθηκε ο άγιος γέροντάς μας (Κυριακή Αγίας Μαρίας Αιγυπτίας 2021)

της Σοφίας Μακεδονοπούλου Η μέρα αυτή χαράχτηκε για πάντα στην καρδιά μας… Σαν σήμερα κοιμήθηκε, ο άγιος γέροντάς μας, κι η μέρα αυτή χαράχτηκε για πάντα στην καρδιά μας. Μας δίδαξε...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.