Επικαιρότητα

Η Εκκλησία της Ρωσίας διακόπτει τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου

εικόνα άρθρου: Η Εκκλησία της Ρωσίας διακόπτει τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου

Λεχθέντα και πραχθέντα του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου, Γεωργίου, ως προς την σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας και τους σχισματικοαιρετικούς Ουκρανούς…

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, έπειτα από συνεδρία που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2023, ανακοίνωσε [1] τη διακοπή μνημόνευσης του ονόματος του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, της προσευχητικής και ευχαριστιακής κοινωνίας με αυτόν, καθώς και με όσους ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου συνήψαν ή θα συνάψουν εκκλησιαστική κοινωνία με τους σχισματικούς της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί απότοκο και παράγωγο της μνημόνευσης από το νεοεκλεγέντα Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, του επικεφαλής της σχισματικής δομής που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, του αχειροτόνητου [και άνευ ιερωσύνης και αποστολικής διαδοχής], ψευδομητροπολίτη Επιφανίου Ντουμένκο.


Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας (16η Μαρτίου 2023)

Στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας που δημοσιεύθηκε στο Ιστολόγιο του «Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων» του Πατριαρχείου Μόσχας [1]:

α) υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί τον Νοέμβριο του 2020 για τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, «λόγω της αναγνωρίσεως από τον ίδιο μιας εκ των σχισματικών ομάδων στην Ουκρανία και της μνημονεύσεως του επικεφαλής αυτής μεταξύ των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών».

β) επισημαίνεται ότι έπειτα από την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, Γεώργιος, «ακολουθώντας τον μακαριστό προκάτοχό του συνέχισε τη μνημόνευση του επικεφαλής των Ουκρανών σχισματικών».

γ) διατυπώνεται η απόφαση διακοπής της μνημόνευσης του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου: «[…] η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας διαπίστωσε το αδύνατο της μνημόνευσης του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεωργίου στα Ιερά Δίπτυχα, της προσευχητικής και ευχαριστιακής κοινωνίας με αυτόν, καθώς και με όσους ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου συνήψαν ή θα συνάψουν εκκλησιαστική κοινωνία με τους σχισματικούς».


Σχισματικά λεχθέντα και πραχθέντα του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Γεωργίου

Ακολούθως παρατίθενται τα λεχθέντα και πραχθέντα του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου, Γεωργίου, ως προς την σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας και τους σχισματικοαιρετικούς Ουκρανούς:

α) Την 25η Δεκεμβρίου 2022, την επομένη της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, κατά τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος μνημόνευσε τον σχισματικό Ουκρανό ψευδομητροπολίτη, Επιφάνιο Ντουμένκο [2].

β) Την 7η Ιανουαρίου 2023, αντιπροσωπεία των σχισματοαιρετικών Ουκρανών αποτελούμενη από τον «Μητροπολίτη» Βυνίτσας, Συμεών και τον «Αρχιεπίσκοπο» Τσερνίγιφ και Νιζχίν, Ευστράτιο, έφθασε στη Λευκωσία [3].

Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου, ο ψευδομητροπολίτης Βυνίτσας τέλεσε «Θεία Λειτουργία» στην ουκρανική γλώσσα για την τοπική ουκρανική κοινότητα, στον αρχαίο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου της Αρχιεπισκοπής, ενώ ο ψευδεπίσκοπος Τσερνίγιφ και Νιζχίν, ενδεδυμένος τα αρχιερατικά άμφια, «διακόνησε» το ιερό αναλόγιο.

Μετά τη «Θεία Λειτουργία», η αντιπροσωπεία των σχισματικών Ουκρανών έγινε δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Κατά τη διάρκεια μίας μακράς φιλικής συνομιλίας, ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου διαβεβαίωσε για την αδελφική αγάπη του προς την σχισματική ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας.

Στην συνέχεια, οι σχισματικοί Ουκρανοί προσευχήθηκαν στην κρύπτη του νέου Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, όπου ο ψευδομητροπολίτης Βυνίτσας τέλεσε «τρισάγιο» στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

γ) Την 8η Ιανουαρίου 2023, αντιπροσωπεία των σχισματοαιρετικών Ουκρανών αποτελούμενη από τον «Μητροπολίτη» Βυνίτσας, Συμεών και τον «Αρχιεπίσκοπο» Τσερνίγιφ και Νιζχίν, Ευστράτιο, παρέστη στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου, στον νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας [4].

δ) Την 15η Ιανουαρίου 2023, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος τέλεσε την πρώτη, μετά την ενθρόνισή του, Θεία Λειτουργία, στην Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, στο Πεντάκωμο της Λεμεσού, κατά την οποία μνημόνευσε τον σχισματικό Ουκρανό ψευδομητροπολίτη, Επιφάνιο Ντουμένκο.

Μαζί του συλλειτούργησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος, Νικόλαος. [5].

Υπό άλλες, φυσιολογικές συνθήκες η είδηση θα αποτελούσε εκκλησιαστική βόμβα. Όμως το σχίσμα πλέον έγινε κατάσταση και έχουμε αρχίσει να το συνηθίζουμε. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν έχει από την πλευρά του διακόψει το μνημόσυνο του Πατριάρχη Κύριλλου, τον οποίο μνημονεύει μαζί με τον μη αναγνωρισμένο από τον Κύριλλο, Επιφάνιο Ουκρανίας.

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ενθρόνισή του μέχρι σήμερα υπερακόντισε ως προς την εκκλησιαστική κοινωνία/αποδοχή των Ουκρανών του Επιφανίου, τον προκάτοχό του, Χρυσόστομο Β’. Από την αναγνώριση και την μνημόνευση στα δίπτυχα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας την «ευλογία του» στους αχειροτόνητους Ουκρανούς για τέλεση «Θείας Λειτουργίας» στη μεγαλόνησο.

Ειδικά όσον αφορά την υπό κατοχή και μόνιμη Τουρκική απειλή Κύπρο, αυτή η δυσμενής εκκλησιαστική εξέλιξη θα έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος υπήρξε υπουργός εξωτερικών της Κύπρου και γνωρίζει τις διεθνείς ισορροπίες, θα αποδειχθεί σοφότερος του Αρχιεπισκόπου και θα αμβλύνει με τον τρόπο του τις συνέπειες πολλαπλού ρήγματος, εκκλησιαστικού, πολιτικού και γεωστρατηγικού ανάμεσα στη μικρή Κύπρο και την υπερδύναμη Ρωσία.

  • [1] Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Πατριαρχείο Μόσχας, https://mospat.ru (16/03/2023)
  • [2] Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου στην εφημερίδα Καθημερινή (Σάββατο, 31/12/2022), https://churchofcyprus.org.cy (04/01/2023)
  • [3] Κύπρου Γεώργιος: «Το θάρρος του ουκρανικού λαού να υπερασπίζεται την πατρίδα του αποτελεί μεγάλη έμπνευση!», https://ageliaforos.com (07/01/2023)
  • [4] Facebook Вінницько-Барська єпархія ПЦУ (09/01/2023)
  • [5] Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, https://churchofcyprus.org.cy (16/01/23)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Μπετόν αρμέ η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου υπέρ Επιφανίου Ντουμένκο
Προάγγελος «ενότητας» το μήνυμα του αιρεσιάρχη Πάπα κατά την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τις αιρέσεις και τα σχίσματα

Άρθρο του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση Ὁμότιμος Καθηγητής Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ. Οἱ Ἱεροί Κανόνες τῆς Ἐκκλησίας ἀπαγορεύουν τήν κοινωνία μέ τούς αἱρετικούς καί σχισματικούς καί δίνουν τήν ἐντολή νά καθίστανται ἀκοινώνητοι οἱ κοινωνοῦντες μέ αὐτούς

Το συλλείτουργο ενός αγιορείτη με έναν σχισματικό

της Ειρήνης Ιωαννίδου Όσοι επικοινώνησαν προσευχητικά με τους σχισματικούς της Ουκρανίας ουσιαστικά είναι ακοινώνητοι Είναι γνωστό ότι μετά τη χορήγηση αυτοκεφαλίας σε μία ομάδα καθηρημένων και αναθεματισμένων Ουκρανών, πολλοί εκ...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.