Επικαιρότητα

Η Εκκλησία της Σερβίας κατά του σχίσματος που ευλόγησε ο πάπας της Ανατολής

εικόνα άρθρου: Η Εκκλησία της Σερβίας κατά του σχίσματος που ευλόγησε ο πάπας της Ανατολής

“Η μη κανονική και μονομερής αναγνώριση των σχισματικών ομάδων, προκάλεσε όχι μόνο διάσπαση μεταξύ των Εκκλησιών, αλλά και τη διαίρεση και τριβή εντός των ιδίων των Εκκλησιών»”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com από το oukraniko.blogspot.com το ακόλουθο άρθρο, το οποίο δημοσιεύουμε κατόπιν της σχετικής γραπτής άδειας της διαχειρίσεως της Ιστοσελίδας.


Μπάτσκας Ειρηναίος: Ο Πατρ. Βαρθολομαίος βάθυνε το σχίσμα. Ο Επιφάνιος είναι λαϊκός. Η Σερβία παραμένει πιστή στην παλαιά Κανονική Τάξη

Ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος Μπούλοβιτς, ο οποίος είναι και μία από τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες για τον Πατριαρχικό θρόνο της Σερβίας σε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2021, στο πρακτορείο «Печат» άγγιξε πολλά θέματα εκκλησιαστικής και δημόσιας ζωής στη Σερβία και στον κόσμο με πολλούς αποδέκτες. 

Ένα από τα ερωτήματα του δημοσιογράφου ήταν αφιερωμένο στο πρόβλημα της Ουκρανικής «Αυτοκεφαλίας» καθώς και του «νεοπαπισμού» του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης γενικότερα.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο επίσκοπος Ειρηναίος Μπούλοβιτς επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα του «νεοπαπισμού» του Φαναρίου υπάρχει πραγματικά και ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Σέρβο επίσκοπο,«έκανε μια μη κανονική παρέμβαση στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και «αποκατέστησε» σχισματικές ομάδες στην Ουκρανία, και δυστυχώς, δεν κατάφερε να καταργήσει και να παύσει το σχίσμα στην Ουκρανία, αλλά, αντίθετα, το βάθυνε και το επέκτεινε.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που αναφέρεται στο Ουκρανικό εδώ.

Με αυτές τις ενέργειες του Φαναρίου, τα «προγενέστερα σχίσματα», τόνισε ο Επίσκοπος, «μεταφέρθηκαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Προχώρησε μέχρι να διακοπεί η λειτουργική και κανονική κοινωνία του Πατριαρχείου της Μόσχας με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και με εκείνους τους Προκαθημένους και Επισκόπους Τοπικών Εκκλησιών που αναγνωρίζουν τον αμετανόητο σχισματικό Επιφάνιο – ή μάλλον τον λαϊκό Ντουμένκο – ως τον νόμιμο επικεφαλής της Εκκλησίας του Κίεβου και του Αυτοκέφαλου(!) στην Ουκρανία.

Ο εξαιρετικός και αναγνωρισμένος από τις Τοπικές Εκκλησίες Μητροπολίτης Κίεβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, έχει μαζί του περισσότερους από εκατό κανονικούς Επίσκοποι με περισσότερους από 15 χιλιάδες ιερείς και μοναχούς, και δεκάδες εκατομμύρια πιστών. 

Η μη κανονική και μονομερής αναγνώριση των σχισματικών ομάδων, προκάλεσε όχι μόνο διάσπαση μεταξύ των Εκκλησιών, αλλά και τη διαίρεση και τριβή εντός των ιδίων των Εκκλησιών».

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Ειρηναίο: «στις συνθήκες του πνευματικού -κανονικού χάους που ακολούθησε, η θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι άνευ όρων πίστη στην παλαιά Κανονική Τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίξει.

Το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι ερμηνεύουν αυτή τη βασική θέση ως «ένωση μπλοκ» είναι πρόβλημα της συνείδησής τους και της κατανόησής τους για την Εκκλησία. Η Σερβική Εκκλησία δεν είναι ενάντια στην Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά σε ενέργειες που απειλούν ή παραβιάζουν την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αμφισβητούν την αξιοπιστία της Ορθοδοξίας ενώπιον των Ρωμαιοκαθολικών και γενικά των μη Ορθόδοξων Χριστιανών.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά κρίνοντας βάσει παρόμοιων προγενέστερων περιπτώσεων από την Ιστορία της Εκκλησίας, ελπίζω ότι αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί στο άμεσο μέλλον».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– “Αλλόφρων βομβιστής” των θεμελίων της Ορθοδοξίας ο πατρ. Βαρθολομαίος· θα καταδικάσει τον Ονούφριο ως σφετεριστή και σχισματικό
– Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με δηλώσεις του στηρίζει τις αρχές της Ορθοδοξίας έναντι του Ουκρανικού κακοκέφαλου
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο δημιουργός του νέου Ουκρανικού Σχίσματος [ΒΙΝΤΕΟ]
– Πως κατηγορεί ο Τζέφρυ Πάϊατ την Ρωσική Εκκλησία ότι διχάζει την Παγκόσμια Ορθοδοξία!
– Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα
– Προπαγάνδα ή επιστημοσύνη από τον π. Γρηγόριο Παπαθωμά για το Ουκρανικό;

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.