π. Νικόλαος Μανώλης

Η Ευγνωμοσύνη του λεπρού και ο έλεγχος της γνησιότητας της ζωής των Ιερωμένων [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ KEIMENO 2015]

εικόνα άρθρου: Η Ευγνωμοσύνη του λεπρού και ο έλεγχος της γνησιότητας της ζωής των Ιερωμένων [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ KEIMENO 2015]
Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη

Ο αχόρταγος, αγνώμονας και απαθής άνθρωπος απέναντι στα Θεία Δώρα, Ο Θεός δίνει ό,τι είναι συμφέρον για τη ψυχή και τη σωτηρία μας, Ευθύνη όλων των Χριστιανών για μνημόνευση και εξέταση της ζωής και των λόγων των διδασκάλων μας, Αποστόλων, Επισκόπων και ιερέων…


ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Την Κυριακή 18/01/2015, του Αγίου Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μανώλης λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος (στην οδό Ιασωνίδου) της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης και τον απολαύσαμε στο κήρυγμά του να ερμηνεύει την ευαγγελική περικοπή, που αναφέρεται στη θεραπεία των δέκα λεπρών.

Οι σημερινοί άνθρωποι, μας διηγείται ο π. Νικόλαος, είναι όπως οι λεπροί αυτής της περικοπής. Είναι αχόρταγοι, απαθείς και λησμονούν τις δωρεές του Θεού στη ζωή τους. Είναι αγνώμονες και ανώριμοι πνευματικά, ώστε να μη μπορούν να αντιληφθούν ότι ακόμη και οι θλίψεις που επιτρέπει ο Θεός να έχουμε στη ζωή μας, είναι μεγάλα αγαθά.

Αναφέρεται στο λαό του Ισραήλ, που όσο είχε την ανάγκη του Θεού, παρακαλούσε να θαυματουργήσει, να του τα δώσει όλα και αμέσως μετά από λίγο, ξεχνούσε τα πάντα και πάλι έπεφτε στην αμαρτία. Οι σημερινοί Χριστιανοί, πρέπει να εκτιμούμε τα πάντα, να δοξάζουμε τον Κύριο για ό,τι κι αν βιώνουμε και να κατανοήσουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα συμβαίνουν για την πνευματική μας πρόοδο, το συμφέρον της ψυχής μας, έστω κι αν δεν το κατανοούμε.

Στη συνέχεια, μας ομιλεί για τους μεγάλους διδασκάλους μας, τους Αποστόλους, τους Επισκόπους, τους ιερείς, πως οφείλουμε να τους μνημονεύουμε, να εξετάζουμε τη ζωή τους και να τους μιμούμαστε. Να ελέγχουμε τη γνησιότητα των λόγων και της ζωής τους και αν μεταδίδουν τον ίδιο Χριστό, ατόφιο στις επόμενες γενιές. Μας βάζει προ των ευθυνών μας, για να μη δεχόμαστε αλλότριες διδασκαλίες. Παράλληλα, μας διδάσκει ότι ακόμη και σήμερα η Εκκλησία μας θαυματουργεί, όπως ο Χριστός τότε, τώρα και για πάντα στους αιώνες, μέσω των Αγίων της, φανερών και αφανών.

Τελειώνοντας, μας συμβουλεύει να βοά η καρδιά μας ευχαριστίες προς το Θεό και στο μεγαλείο Του και να Τον ευγνωμονούμε για τις άπειρες δωρεές Του και τις ευεργεσίες Του.

π.Νικόλαος Μανώλης, Η Ευγνωμοσύνη του λεπρού και ο έλεγχος της γνησιότητας της ζωής των Ιερωμένων

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (ΟΔΟΣ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ) ΤΗΣ Ι.Μ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά (18/1/2015) Των δέκα Λεπρών..

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Αφιερώματα

17 Ιούν

Ο Όσιος Υπάτιος εν Ρουφινιαναίς, η διακοπή κοινωνίας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Γράφει ο Αθανάσιος Μπόλλας Τι έκανε ο Όσιος Υπάτιος, όταν ο Νεστόριος άρχισε να κηρύττει αιρετικά; Τι έπραξε, όταν ο Επίσκοπός του τον εμπόδιζε να αντιδράσει στην ειδολωλατρεία, λέγοντάς του «εσύ είσαι μοναχός, κάθισε και ησύχαζε»;

Η Κυριακή των Αγ. Πατέρων και οι σημερινή εκκλησιαστική κατάσταση [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. “Οἱ πιστοί Χριστιανοί, δέν ἀνεχόμαστε νά βλέπουμε τόν ξεπεσμό τῶν ἐκκλησιαστικῶν ἀρχόντων, στήν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ” (π.Νικόλαος Μανώλης)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.