Επικαιρότητα

Η φωταγώγηση της Μονής Παναγίας Σουμελά από τους Τούρκους (Μια άλλη προσέγγιση)

εικόνα άρθρου: Η φωταγώγηση της Μονής Παναγίας Σουμελά από τους Τούρκους (Μια άλλη προσέγγιση)
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
H φωταγώγηση της Μονής Παναγίας Σουμελά, τα προσκυνήματα στην Ορθοδοξία, η κλεμμένη κληρονομιά…

Στη φωταγώγηση της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές. Mετά την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών, κατέγραψε ρεκόρ επισκέψεων και το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας. Η γείτονα χώρα έδειξε να επενδύει στο ιστορικό αυτό μνημείο… μιας και βρίσκεται στην προσωρινή λίστα της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η φωταγώγηση του μνημείου φαίνεται να είναι προσχηματική κίνηση, για το θεαθήναι. Η Τουρκία δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως και διανύει προεκλογική περίοδο. Αν είμαστε καλοπροαίρετοι, θα θεωρήσουμε πως είναι ένα ελάχιστο βήμα σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών στη γείτονα χώρα και σεβασμού των ιερών και των οσίων της Ορθοδοξίας. Όμως το καθεστώς Ερντογάν απέχει έτη φωτός από μια ειλικρινή αντιμετώπιση του χριστιανισμού ειδικά μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και των υπολοίπων Εκκλησιών σε τζαμιά. Αν πάλι είμαστε ρεαλιστές ίσως εστιάσουμε στο κερδοφόρο χαρακτήρα του μνημείου που το καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμο για τους γείτονες.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που Μονή της Παναγίας Σουμελά απασχολεί την επικαιρότητα. Παλαιότερα είχε διοργανωθεί πάρτυ στο προαύλιο της Μονής, ενώ σε άλλη χρονική στιγμή προγραμματίζονταν να γυριστεί εκεί χολιγουντιανή παραγωγή. H Μονή όμως αυτή δεν αμαυρώνεται μόνο από τους αλλόθρησκους αλλά και από τους κατ’ όνομα ορθόδοξους, καθώς πρόσφατα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος παρέστη σε συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα των φιλοπατριαρχικών Οικουμενιστών, όπως ακριβώς το παρουσιάζει σε άρθρο του ο οσιολογιώτατος μοναχός Σεραφείμ Ζήσης, είναι το εξής: «Δέν πρέπει νά ἐπικρίνουμε τό Πατριαρχεῖο, διότι κινδυνεύει ἀπό τούς Τούρκους (ἤ … τούς Ρώσσους)»· ἤ ἀλλιῶς: «Τί νά κάνουμε, γίνονται κάποιοι θεολογικοί ἑλιγμοί, διότι κινδυνεύουν τά ὀρθόδοξά μας Προσκυνήματα (στήν Μητέρα τῶν Ἐκκλησιῶν Ἁγία Σιών, ἤ τήν Βασιλεύουσα ΚΠολη ἤ τήν Ἀλεξάνδρεια)».

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται πάμπολα παραδείγματα τα οποία διασαφηνίζουν πως τα προσκυνήματα δεν υπήρξαν ποτέ προτεραιότητα των ορθοδόξων. 

Ερημίτες της Ιουδαίας: «Καλύτερα νά καοῦν τά Προσκυνήματα, παρά νά χαθεῖ ἡ Ὀρθοδοξία»

Δοσίθεος Πατριάρχης Ιεροσολύμων: «Ἡ Ὀρθοδοξία ὑπῆρχε καί χωρίς τά Προσκυνήματα»

Όλα λοιπόν τα προσκυνήματα που είτε φωταγωγούνται είτε όχι, δεν έχουν καμία αξία αν λείπει από αυτά ο Ένοικος και όσο και να φωτίζουν οι άνθρωποι, οι άθεοι ή οι οικουμενιστές, οι καθήμενοι δηλαδή εν σκότει και σκιά θανάτου, δεν λαμπρύνεται η ορθή πίστη, δεν δοξάζεται ο Θεός. Γιατί, «ἐάν δέ ὁ ὀφθαλμός σου πονηρός ᾖ, ὅλον τό σῶμά σου σκοτεινόν ἔσται. εἰ οὖν τό φῶς τό ἐν σοί σκότος ἐστί, τό σκότος πόσον;». Όλος ο νους τους είναι βυθισμένος στο σκοτάδι της πλάνης και της αίρεσης. Φως γι’ αυτούς δεν υπάρχει.

Παραθέτουμε τέλος μία σχετική σημείωση του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, π.Θεοδώρου Ζήση, στο άρθρο του «Φωνάζει ο κλέφτης (Τουρκία) για να φοβηθεί ο νοικοκύρης (Ελλάδα)»: Οἱ Ἕλληνες στηριζόμενοι σέ ἐσωτερικές συνειδησιακές πληροφορίες, ἀλλά καί σέ προφητικές ρήσεις ἁγίων ἀνθρώπων, πιστεύουμε ὅτι ὄντως θά ἐπαληθευθοῦν οἱ προφητεῖες· ἡ κλεμμένη πολύτιμη κληρονομιά θά ἐπανέλθει στούς νόμιμους ἰδιοκτῆτες, οἱ Τοῦρκοι θά φύγουν ἀπό τήν Κωνσταντινούπολη, ἀπό τήν Μικρά Ἀσία καί ἀπό τήν Κύπρο καί θά πᾶνε στήν Κεντρική Ἀσία, ἀπ᾽ ὅπου ἐξεκίνησαν, στήν «Κόκκινη Μηλιά».

Mε βλέμμα στραμμένο στον Κύριο, αν και όποτε το επιτρέψει, ευχόμαστε τα άγια προσκυνήματα της Ορθοδοξίας να επιστρέψουν σε χέρια ορθόδοξα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Η Τουρκία «πουλά» Ορθοδοξία και Ελληνισμό και προσελκύει τουρίστες
Η Αγία Σοφία είναι μόνο η αρχή

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.