Επικαιρότητα

Η γενοκτονία των χριστιανών της Μ. Ανατολής: Μειώθηκαν κατά 80% – «Τους ανοίξαμε τις πόρτες μας και τώρα μας σκοτώνουν»

εικόνα άρθρου: Η γενοκτονία των χριστιανών της Μ. Ανατολής: Μειώθηκαν κατά 80% – «Τους ανοίξαμε τις πόρτες μας και τώρα μας σκοτώνουν»

Μαρτυρίες που σοκάρουν από τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι περιγράφουν την κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τις ισλαμικές πλειοψηφίες των χωρών που διαμένουν, «εμείς τους δεχτήκαμε κι αυτοί μας έκαναν πρόσφυγες στη γη μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά για τους μουσουλμάνους.

Ο χριστιανισμός της Μέσης Ανατολής αργοπεθαίνει και συμβαίνει εδώ και χρόνια μία σιωπηλή γενοκτονία- με την ανοχή της Δύσης-, πλέον οι χριστιανοί αποτελούν μόλις το 4% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής (σύμφωνα με στοιχεία του 2011, σκεφτείτε τώρα) από 20% που ήταν κάποτε .

Την ίδια στιγμή ο μουσουλμανικός πληθυσμός όλο ένα κι αυξάνεται στο δυτικό κόσμο, αποκτώντας μεγαλύτερη επιρροή στα κέντρα αποφάσεων, επιτρέποντας έτσι να συνεχιστεί αυτή η «σιωπηλή γενοκτονία» στη Μέση Ανατολή.

Ασπαστείτε το Ισλάμ, πληρώστε ή πεθάνετε. Πριν από πέντε χρόνια, αυτή ήταν η «επιλογή» που έδωσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στους χριστιανούς στη Μοσούλη, τότε τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ: είτε να ασπαστούν το Ισλάμ, να υποταχθούν σε θρησκευτικό φόρο ή να αντιμετωπίσουν το σπαθί.

Στη συνέχεια, το ISIS σημάδεψε χριστιανικά σπίτια με το γράμμα ñ (N), το πρώτο γράμμα της αραβικής λέξης «Nasrani» («Nazarene» ή «Christian»). Οι Χριστιανοί συχνά δεν μπορούσαν να πάρουν περισσότερα από τα ρούχα τους και να φύγουν από μια πόλη που είχε φιλοξενήσει τους Χριστιανούς για 1.700 χρόνια.

Πριν από δύο χρόνια, το ISIS νικήθηκε στη Μοσούλη και το χαλιφάτο του συνθλίβεται. Οι εξτρεμιστές, ωστόσο, κατάφεραν να «εκκαθαρίσουν» τους χριστιανούς.

Πριν από την άνοδο του ISIS, υπήρχαν πάνω από 15.000 χριστιανοί εκεί. Τον Ιούλιο του 2019, η Καθολική φιλανθρωπία, «Βοήθεια στην Εκκλησία σε Ανάγκη», αποκάλυψε ότι μόνο περίπου 40 Χριστιανοί έχουν επιστρέψει. Η Μοσούλη είχε «Χριστουγεννιάτικες γιορτές χωρίς χριστιανούς».

Αυτή η γενοκτονία, έγινε και χάρη στην αδιαφορία των Ευρωπαίων και πολλών δυτικών Χριστιανών που ανησυχούν περισσότερο να μην τους πουν «ισλαμοφοβικούς» από το να υπερασπιστούν τα «αδέρφια» τους.

Ο πατέρας Ragheed Ganni, για παράδειγμα, ένας καθολικός ιερέας από τη Mosul, είχε μόλις τελειώσει τη λειτουργία στην εκκλησία του όταν οι Ισλαμιστές τον σκότωσαν.

Σε μία από τις τελευταίες του επιστολές, ο Γκάνι έγραψε: «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Αυτό ήταν το 2007 – σχεδόν δέκα χρόνια πριν το ISIS εξαλείψει τους χριστιανούς στη Μοσούλη. «Έχει ο κόσμος αποστρέψει το βλέμμα του τη στιγμή που οι χριστιανοί θανατώνονται;» ρώτησε η Washington Post. Σίγουρα!

Η εφημερίδα La Vie συγκέντρωσε τη μαρτυρία ενός χριστιανού, Yousef (το όνομα έχει αλλάξει), ο οποίος έφυγε τη νύχτα της 6ης Αυγούστου 2014, λίγο πριν φτάσει το ISIS. «Ήταν μια πραγματική έξοδος», είπε ο Yousef.

«Ο δρόμος ήταν μαύρος με τους ανθρώπους, δεν έβλεπα ούτε την αρχή ούτε το τέλος αυτής της πομπής». Τα παιδιά κλαίνε, οι οικογένειες σέρνουν τις μικρές βαλίτσες, οι ηλικιωμένοι βρίσκονταν στους ώμους των γιων τους, οι άνθρωποι διψούσαν, «Έχουμε χάσει όλα όσα έχουμε χτίσει στη ζωή μας και κανείς δεν αγωνίστηκε για μας».

«Ορισμένες κοινότητες, όπως οι μικροσκοπικές χριστιανικές θύλακες στη Μοσούλη, σχεδόν σίγουρα χάνονται για πάντα», έγραψαν δύο Αμερικανοί μελετητές.

«Βρισκόμαστε στο γκρεμό και αν δεν ενεργήσουμε σύντομα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα μικροσκοπικά υπολείμματα των χριστιανικών κοινοτήτων στο Ιράκ μπορεί να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά από τη γενοκτονία που διαπράττεται κατά των Χριστιανών στο Ιράκ και τη Συρία».

Μόνο στη Μοσούλη, 45 εκκλησίες βανδαλίστηκαν ή καταστράφηκαν. Σήμερα υπάρχει μόνο μια εκκλησία ανοιχτή στην πόλη. Το ISIS προφανώς ήθελε επίσης να καταστρέψει την χριστιανική ιστορία εκεί. Το 2017 καταστράφηκαν σταυροί, λεηλατήθηκαν κιονόκρανα και αποκεφαλίστηκαν αγάλματα της Παναγίας.

Το ISIS, μαζί με τον Al Nusra, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ακολούθησε το ίδιο μοτίβο, όταν οι μαχητές του επιτέθηκαν στη χριστιανική πόλη Maaloula. «Βρήκαν τα πρόσωπα των αγίων, του Χριστού, κατέστρεψαν τα αγάλματα», δήλωσε πρόσφατα ο πατέρας Toufic Eid στο γραφείο του Βατικανού, κύριε.

«Τα βωμοί, τα εικονοστάσια και η βαπτιστική γραμματοσειρά ήταν κομμένα σε κομμάτια, αλλά το πράγμα που με ενόχλησε περισσότερο ήταν τα καύσιμα των βιβλίων βάπτισης, σαν να ήθελαν να σβήσουν την πίστη μας».

Στο νεκροταφείο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Καραμλέ, ένα χωριό ανατολικά της Μοσούλης, το ISIS έκαψε ένα σώμα και το αποκεφάλισε, προφανώς μόνο επειδή ήταν χριστιανός.

Η μοίρα των Χριστιανών στη Μοσούλη είναι παρόμοια με εκείνη των άλλων στο Ιράκ. «Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης έχει αρκετές κατηγορίες για να καθορίσει τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν σήμερα διάφορα είδη», γράφει ο Benedict Kiely, ο ιδρυτής του Nasarean.org, ο οποίος βοηθά τους διωκόμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.

«Χρησιμοποιώντας ένα ποσοστό μείωσης του πληθυσμού, οι κατηγορίες κυμαίνονται από «ευάλωτα είδη» (μείωση 30-50%), « κρίσιμα απειλούμενα »(80-90%) και τελικά εξαφάνιση. Ο Χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ έχει συρρικνωθεί κατά 83%, και πλέον θεωρείται ως κατηγορία ‘κρίσιμα απειλούμενη’».

«Δυστυχώς, η Δύση ήταν και εξακολουθεί να φαίνεται εντελώς αδιάφορη για την τύχη των χριστιανών της Μέσης Ανατολής». Δήλωσε ο Σύρος Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης ο Μητροπολίτης Νικόδημος,

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που ήρθαν εδώ πριν από πολλά χρόνια και τους δεχθήκαμε, ήρθαμε πρώτοι σε σε αυτή τη γη, τους δεχτήκαμε, ανοίξαμε τις πόρτες γι ‘αυτούς και τώρα μας κάνουν να είμαστε μειονότητες στη γη μας, πρόσφυγες στη γη μας και αυτό θα είναι μαζί σας αν δεν ξυπνήσετε».

«Ο Χριστιανισμός στο Ιράκ, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες, αν όχι η παλαιότερη Εκκλησία στον κόσμο, είναι επικίνδυνα κοντά στην εξαφάνιση», δήλωσε ο Μπασάρ Βάρδα, Αρχιεπίσκοπος του Irbil, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. «Όσοι από μας παραμένουν πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το μαρτύριο».

Ο Βάρδα συνέχισε να κατηγορεί τους ηγέτες της Βρετανίας για «πολιτική ορθότητα» για το θέμα, επειδή φοβόντουσαν να κατηγορηθούν για «ισλαμοφοβία». «Θα συνεχίσετε να επιδοκιμάζετε αυτή την ατέλειωτη, οργανωμένη δίωξη εναντίον μας;» Ρώτησε ο Warda. «Όταν το επόμενο κύμα βίας μας χτυπήσει, θα έχει κάποιος στις πανεπιστημιουπόλεις σας διαδηλώσεις και σήματα που να λένε «Είμαστε όλοι Χριστιανοί;»

Οι Χριστιανοί κερδίζουν χώρο στις τηλεοπτικές οθόνες και τις εφημερίδες μόνο με το κόστος του αίματός τους, την εξαφάνισή τους, την ταλαιπωρία τους. Η τραγωδία τους φωτίζει την ηθική αυτοκτονία μας. Όπως έγραψε ο Γάλλο-Λιβανέζος συγγραφέας Amin Maalouf: «Αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο: κατηγορεί κανείς ότι η Δύση θέλει να επιβάλει τις αξίες της, αλλά η πραγματική τραγωδία είναι η ανικανότητά της να τις μεταδώσει …

Μερικές φορές οι Δυτικοί έχουν την εντύπωση πως ο Χριστιανισμός δεν χρειάζεται μάχες … και λένε στον εαυτό τους: Είμαστε οι Χριστιανοί και τα υπόλοιπα είναι μόνο ένα αρχαιολογικό υπόλοιπο που προορίζεται να εξαφανιστεί. Όταν απειλούνται τα ζώα πάντα προκαλούν περισσότερη συγκίνηση απ’ ότι οι απειλές για την εξαφάνιση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.