Γράφει ο Ιωάννης Δ. Σιάχρας
Μαθητής Τρίτης Γυμνασίου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας των Ελλήνων. Γυναίκες και παιδιά, έπεσαν θύματα άγριων βιασμών, ξυλοδαρμών και ασελγειών, στ΄ άστοργα χέρια των αντρών του Μουσταφά Κεμάλ, ενώ στο τέλος σφάζονταν μαζί με τους άντρες. Φωτιά, αίμα, θάνατο και κλάμα άφησαν, πίσω τους, όσοι μπόρεσαν να ξεφύγουν και να φθάσουν στην Ελλάδα.

Όμως, αυτά είναι απειροελάχιστα σε σχέση με όσα συνέβησαν. Αλλά, είναι αρκετά ώστε, να μπω στο θέμα που θέλω να αναλύσω.

Τους αιώνιους γενοκτόνους των Ποντίων.

Θα ξεκινήσω από τον ελληνικό λαό, του οποίου ένα μέρος, δυστυχώς, θεωρεί «αλλοδαπό» τον Πόντιο, το Σμυρνιώτη, το Βορειοηπειρώτη, τον Αρβανίτη. Και εδώ θέτω ένα ερώτημα: Μέσα σε αυτούς που πολέμησαν και απελευθέρωσαν την Ελλάδα, όλους αυτούς τους αιώνες που γράφαμε ιστορία ως γένος, δεν υπήρχαν και οι προαναφερθέντες; Θα αναφέρω μόνο κάποια παραδείγματα, από την μεριά των Ποντίων μιας και για αυτούς είναι  το κείμενό μου.

Το 1819 μυείται στα μυστικά της Φιλικής Εταιρίας ο Σίλβεστρος Λαζαρίδης, ο Σίλβεστρος στη συνέχεια μυεί το μητροπολίτη Σωφρόνιο, τον Αρχιμεταλουργό Ιάκωβο Γρηγοράντη κ.α. Τον ίδιο χρόνο μυείται και ο διδάσκαλος του γένους Ηλίας Κανδήλης. Μάλιστα, ο Γεώργιος Κανδηλάπτης γράφει: “Ουχ ήττον και πολλοί νέοι Πόντιοι μέσον Ρωσίας και Ρουμανίας κατήλθον εις την Ελλάδα και επολέμησαν γενναίως εν Ηπείρω και Στερεά Ελλάδα…”

Αυτοί και αμέτρητοι άλλοι Πόντιοι αγωνιστές πολέμησαν το 1821. Θεωρώ πως είναι άσκοπο να αναφέρω άλλα παραδείγματα, παρόμοια με την επανάσταση και τον ενεργό ρόλο των Ποντίων. Επίσης, οι Πόντιοι είναι οι μοναδικοί που έχουν διατηρήσει αρχαιοελληνικό λεξιλόγιο και χορό. Ίσως, αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στον ανιστόρητο νεοέλληνα που αποκαλεί τον Πόντιο Τούρκο.

Η νέα γενοκτονία, η οποία συμβαίνει εδώ και χρόνια, πιθανόν, ξεκινά απο την προπαγάνδα της εκπαίδευσης. Δέκα χρόνια που είμαι στο σχολείο, μας επισημαίνουν επανειλημμένα, δάσκαλοι και μη, τις γενοκτονικές τάσεις του Χίτλερ προς τους Εβραίους και για τα αδέρφια μας, ούτε λόγος. Όταν φοιτούσα στην Δευτέρα Γυμνασίου, διαβάστηκαν σε όλα τα Γυμνάσια, δύο ολόκληρες σελίδες, που είχε στείλει ο τότε Υπουργός Παιδείας, για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και για τους Πόντιους θρασύτατα είπε πως, ήταν μια απλή ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ.

Στη συνέχεια, ακολουθούν οι πολιτικοί, οι οποίοι θεματικές εβδομάδες στα σχολεία ξέρουν να βάζουν, στο βιβλίο της έκτης δημοτικού, όμως, η γενοκτονία δεν υπάρχει. Να ψηφίζουν σύμφωνα συμβίωσης ειναι εύκολο, όμως, να καταθέσουν καταθέτουν ένα στεφάνι αρκετά δύσκολο. Να αφαιρούν ποίημα αφιερωμένο στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και να βάζουν ποιήμα για τα γατιά μπορούν, να μην παραχωρήσουν την Μακεδονία όμως, δεν μπορούν. Να επιτρέπουν το Gay Pride γίνεται αλλά, να παρελαύνουν οι μαθητές όχι.

Κάπου εδώ, πρέπει να σημειωθεί πως ένα απο τα μεγαλύτερα κόμματα της δεξιάς αρνήθηκε, πριν από περίπου ένα μήνα, στην Ευρωβουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τα ακροδεξιά κόμματα της χώρας μιλούν για 353.000 νεκρούς και ταυτόχρονα, υψώνουν ναζιστικά το χέρι τους.

Αλλά, σ’ όλα αυτά ευθύνη φέρει και η επίσημη Εκκλησία. Ο Παναγιώτατος κατά την ενθρόνιση του στη Κωνσταντινούπολη, εν έτει 1991, δήλωσε: “Δυστυχώς οι δύο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821, και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές…”.

Αυτός ο υπέροχος λαός, με τον οποίο ζήσαμε τόσο ωραία για 400 χρόνια, έπαιρνε τα μωρά από τις μανάδες τους και τα πέταγε στον τοίχο για να σκοτωθούν.

Πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι που η χώρα μας έχει να αναδείξει τέτοια ιστορία. Ας μην επιτρέψουμε, ποτέ πάλι, σε πολιτικά πρόσωπα και ιδίως, σε σύγχρονους οπαδούς των ολιγαρχικών, να τη καπηλεύονται και να την παραχαράζουν.

Ζητώ αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνώ!

~ Ο Πόντος είναι Ρωμαίικος ~

Αναδημοσίευση από katanixis.gr