Αφιερώματα

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έως τις ημέρες μας…

εικόνα άρθρου: Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έως τις ημέρες μας…

“Αλλά σ’ όλα αυτά φταίει και η εκκλησία. Δεν ευθύνεται μόνο η κοινωνία και η κυβέρνηση”


Η 19η Μαΐου αποτελεί, μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας των Ελλήνων. Γυναίκες και παιδιά, έπεσαν θύματα άγριων βιασμών, ξυλοδαρμών και ασελγειών, στ΄ άστοργα χέρια των αντρών του Μουσταφά Κεμάλ, ενώ στο τέλος σφάζονταν μαζί με τους άντρες. Φωτιά, αίμα, θάνατο και κλάμα άφησαν, πίσω τους, όσοι μπόρεσαν να ξεφύγουν και να φθάσουν στην Ελλάδα.

Αυτά που ανέφερα προηγουμένως είναι απειροελάχιστα σε σχέση με όσα συνέβησαν. Αλλά είναι αρκετά ώστε να μπω στο θέμα, που θέλω να αναλύσω, αλλά και ακόμα περισσότερα για να καταδικάσω τους σημερινούς γενοκτόνους των Ποντίων και της ιστορίας τους.

Θα ξεκινήσω από τον ελληνικό λαό ο οποίος, δυστυχώς, θεωρεί «αλλοδαπό» όποιον είναι Πόντιο, Σμυρνιώτη, Βορειοηπειρώτη, Αρβανίτη. Και εδώ θέτω το ερώτημα, ποιοι, άραγε, πολέμησαν και ελευθέρωσαν την Ελλάδα όλους αυτούς τους αιώνες που γράφαμε ιστορία ως γένος; Θα αναφέρω μόνο κάποια παραδείγματα από την μεριά των Ποντίων μιας και για αυτούς είναι  το άρθρο μου.

Το 1819 μυείται στα μυστικά της Φιλικής Εταιρίας ο Σίλβεστρος Λαζαρίδης, ο Σίλβεστρος στη συνέχεια μυεί το μητροπολίτη Σωφρόνιο, τον Αρχιμεταλουργό Ιάκωβο Γρηγοράντη κ.α. Τον ίδιο χρόνο μυείται και ο διδάσκαλος του γένους Ηλίας Κανδήλης. Μάλιστα, ο Γεώργιος Κανδηλάπτης γράφει: “Ουχ ήττον και πολλοί νέοι Πόντιοι μέσον Ρωσίας και Ρουμανίας κατήλθον εις την Ελλάδα και επολέμησαν γενναίως εν Ηπείρω και Στερεά Ελλάδα…”

Αυτοί και αμέτρητοι άλλοι Πόντιοι αγωνιστές πολέμησαν το 1821. Θεωρώ πως είναι άσκοπο να αναφέρω άλλα παραδείγματα, παρόμοια με την επανάσταση και την άμεση ενέργεια που είχαν οι Πόντιοι. Επίσης, οι Πόντιοι είναι οι μοναδικοί που έχουν διατηρήσει αρχαιοελληνικό λεξιλόγιο και χορό. Για αυτό τον λόγο ο κάθε ανιστόρητος νεοέλληνας καλύτερα να μην μιλάει από το να αποκαλεί Τούρκο τον Πόντιο, Τουρκόσπορο τον Σμυρνιώτη και Αλβανό τον Βορειοηπειρώτη ή τον Αρβανίτη.

Τώρα ας περάσουμε στο ουσιώδες κομμάτι. Η νέα γενοκτονία η οποία συμβαίνει εδώ και χρόνια. Η προπαγάνδα της εκπαίδευσης μπαίνει πρώτη στην λίστα μου. Οκτώ χρόνια που είμαι στο σχολείο, μας επισημαίνουν επανειλημμένα, δάσκαλοι και μη, για τις γενοκτονικές τάσεις του Χίτλερ προς τους Εβραίους και για τα αδέρφια μας, ούτε λόγος. Πέρσι, φοιτούσα στην Δευτέρα Γυμνασίου, και ο πρώην Υπουργός Παιδείας έστειλε σε όλα τα Γυμνάσια, δύο ολόκληρες σελίδες για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και για τους Πόντιους το μόνο που ήξερε να πει είναι πως ήταν μια απλή ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ.

Κατόπιν βάζω τους πολιτικούς. Οι οποίοι, θεματικές εβδομάδες στα σχολεία ξέρουν να βάζουν, στο βιβλίο της έκτης δημοτικού, όμως, δεν πειράζει που δεν υπάρχει η γενοκτονία. Να ψηφίζουν σύμφωνα συμβίωσης ξέρουν, να καταθέσουν ένα στεφάνι όμως; Να αφαιρούν ποίημα αφιερωμένο στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και να βάζουν ποίημα για τα γατιά μπορούν, να μην δώσουν όμως την Μακεδονία δεν μπορούν. Να επιτρέπουν το Gay Pride γίνεται αλλά να παρελαύνουν οι μαθητές όχι.

Αλλά σ’ όλα αυτά φταίει και η εκκλησία. Δεν οφείλετε μόνο η κοινωνία και η κυβέρνηση. Ο Παναγιότατος εν έτει 1991 δήλωσε: “Δυστυχώς οι δύο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821, και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές…”.

Αυτός ο υπέροχος λαός με τον οποίο ζήσαμε τόσα ωραία για 400 χρόνια, έπαιρνε τα μωρά από τις μανάδες τους και τα πέταγε στον τοίχο για να σκοτωθούν.

Εγώ ως Έλληνας, νιώθω υπερήφανος που η χώρα μου έχει να αναδείξει τέτοια ιστορία και αν ένιωσα μια φορά δέος όταν είχα την ευλογία να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγιάς της Σουμελάς, θα νιώθω δέκα φορές μεγαλύτερο, όταν η εικόνα θα μπαίνει στην θέση της, εκεί που ήταν πριν ενενήντα εννέα χρόνια, με παρόντες 353.000 ήρωες και τους απογόνους τους.

~ Ο Πόντος είναι Ρωμαίικος~

        Γράφει ο Ιωάννης Δ. Σιάχρας, Μαθητής Τρίτης Γυμνασίου

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Οι εξελίξεις στην Ψευτομακεδονία και το τέλος του ημετέρου καραγκιόζ μπερντέ…

του Νεκτάριου Δαπέργολα Διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας. "Ἐδῶ τώρα τελειώνει λοιπὸν καὶ αὐτὸ τὸ παραμύθι, γιατί ὄχι μόνο βαριὰ καρδιὰ δὲν βλέπουμε, ἀλλὰ βλέπουμε ἀγωνία μήπως ἡ ἄθλια συμφωνία ἀκυρωθεῖ"

Πόντε, στα πάθη σου πνιγμένε!

Ποίημα του Ιωάννη Δαλκίδη. 1ο βραβείο στην κατηγορία “Ποιήματα” στο 6ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα /Διαγωνισμό*: “Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον”

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.