Παναγιώτα Κεμανετζή

Η ιαματική “χάρη” του Thessaloniki Pride

εικόνα άρθρου: Η ιαματική “χάρη” του Thessaloniki Pride
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Τα “καλά και συμφέροντα” των εκδηλώσεων ημών…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, το 9ο Thessaloniki Gay Pride (σε ελληνική μετάφραση, το 9ο φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης) ολοκλήρωσε το πενθήμερο πρόγραμμα μιας σειράς εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε προβολή ταινιών σχετικών με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, θεματικούς περιπάτους, ενημερώσεις νομικού περιεχομένου, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια και μια παρέλαση στο κέντρο της πόλης, της οποίας οι ρυθμοί θύμιζαν κάτι από το ξέφρενο καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ποικίλα χρώματα, χαρά, μουσική και χοροί με έντονο το στοιχείο της απελευθέρωσης από τα «στεγανά» της φυσικής εξέλιξης των βιολογικών φύλων. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της πολυήμερης εκδήλωσης, που έγινε πόλος έλξης για πολλούς Θεσσαλονικείς.

Ο Δήμαρχος της πόλης, κος Ζέρβας, χαιρέτισε την εκδήλωση, ενημερώνοντας το κοινό ότι «στο ερώτημα “ποια κανονικότητα”, που θέτει το 9ο Thessaloniki Pride, απαντούμε “μία κανονικότητα με αγάπη και αποδοχή στη διαφορετικότητα». 

Έτσι, η Θεσσαλονίκη επέδειξε «εξωστρέφεια» αλλά και συμπάθεια για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ, επικυρώνοντας το πόσο «ανοιχτή» είναι στη διαφορετικότητα.

Ω του παραδόξου θαύματος, πτώση των κρουσμάτων!

Μάλιστα, συνέβη και το εξής αξιοσημείωτο: για το χατίρι του 9ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, τα κρούσματα τον Σεπτέμβριο έπεσαν από τα 3000 στα 2000 και έτσι, ενώ τυπικά είχε ανακοινωθεί ότι θα τηρηθούν τα βασικά μέτρα ασφαλείας, στην πραγματικότητα ούτε αποστάσεις τηρήθηκαν ούτε όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο. Καμία σύσταση και καμία ανησυχία από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία. Η «μείωση» των θετικών περιστατικών ήταν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και η “αδιάβροχη” στον ιό παρέλαση ένα παράδοξο, για τα πανδημικά δεδομένα, φαινόμενο. 

Και η αναμενόμενη αύξηση πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου!

Μετά το πέρας του πολύχρωμου φεστιβάλ, οι ειδικοί προέβλεψαν μια αναμενόμενη (;) αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα και κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας τον Οκτώβριο. Το χρονικό διάστημα, δηλαδή, των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων του Αγίου Δημητρίου και της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Και, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, ζήτησαν από την Κυβέρνηση να περιοριστούν οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί η παρέλαση, λόγω… συνωστισμού.

Τον Αύγουστο είχαμε περιορισμούς στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου απαγορεύτηκαν οι λιτανείες της Εικόνας της Παναγιάς μας, αλλά -στον Πειραιά- επετράπη, χωρίς περιορισμούς, η περιφορά της μαριονέτας Αμάλ μέχρι και τις 9 Αυγούστου (μετά αναχώρησε για το εξωτερικό). Οι δε αντιδράσεις των πολιτών κατά του περιπάτου της Αμάλ χαρακτηρίστηκαν από σκοταδιστικές έως φασιστικές και δυσανεκτικές. Κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να δει την λογική πίσω από την αντίδραση…

Σε μια ανασκόπηση του 2020, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας παρατηρήθηκε η ίδια τακτική: απαγόρευση της περιφοράς του Επιταφίου για την μη διασπορά του κορωνοϊού. Ωστόσο, η κινητή συναυλία γνωστής καλλιτέχνιδος, που «γέμισε αισιοδοξία» όλη την Αθήνα, όχι μόνο επετράπη, αλλά ευτύχησε να συναντήσει και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, ο οποίος -μεσούσης της πανδημίας- την υποδέχτηκε ένθερμα, παρέα με μια μεγάλη ομάδα συνεργατών.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, της εξωστρεφούς γιορτής των «διαφορετικών» δεν μπορέσαμε να μην παρατηρήσουμε το θαυμάσιο της αυξομείωσης των κρουσμάτων, ανάλογα με το «πού φυσάει ο άνεμος». Ο ιός προφανώς εμπεριέχει στοιχεία από τις εφαρμογές τύπου android. Έτσι, «κανονίζει» την αυξομείωση του φορτίου του σε συνάρτηση με τα εκάστοτε καλλιτεχνικά, πατριωτικά ή θρησκευτικά τεκταινόμενα. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο straight σε καραντίνα και ο gay σε παρέλαση
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ Για την σχεδιαζόμενη «περιφορά» της μαριονέτας-Αμάλ στην περιοχή μας
– Η covid – free Αμάλ και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά
– Παναγία Σουμελά των νόσων ιατρόν ΟΥ σε γινώσκομεν!

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.