Επικαιρότητα

Η «Ιρανοποίηση» της Τουρκίας

εικόνα άρθρου: Η «Ιρανοποίηση» της Τουρκίας

Η κίνηση αυτή, γεννά εύλογα ερωτηματικά για τη σοβαρότητα της UNESCO.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Μονής του Αγίου Σωτήρος στη Χώρα, σε τζαμί, ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία (ήταν μουσείο από το 1945), προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων από την Κομισιόν, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού και άλλων αξιωματούχων σε διεθνές επίπεδο.

Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η απόφαση των τουρκικών αρχών συνιστά μια ακόμη πρόκληση, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις, περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της. Η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της. Η κίνηση αυτή, γεννά εύλογα ερωτηματικά για τη σοβαρότητα της UNESCO, που για πρώτη φορά βλέπει ένα κράτος-μέλος της να αλλάζει τον χαρακτήρα ενός αναγνωρισμένου από την ίδια μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ο παραδοσιακός τουρκικός τσαμπουκάς όπως τον έχουμε βιώσει στο Αιγαίο και στην Κύπρο εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει μεταλλαχθεί, δεν αποτελεί πλέον μέθοδο επίδειξης ισχύος της Άγκυρας, αλλά κάτι πολύ περισσότερο και πιο επικίνδυνο: αποτελεί ιδεολογία που έχει τις ρίζες της στο αυτοκρατορικό παρελθόν της και τρέφεται από μία αίσθηση αποστολής άνωθεν. Είμαστε αντιμέτωποι με την «Ιρανοποίηση» της Τουρκίας και τα ώτα των Ευρωπαίων αξιωματούχων, δυστυχώς κωφεύουν επιδεικτικά.

Αν σε γεωπολιτικό επίπεδο η Τουρκία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό της μέλλον και σε πολιτικό επίπεδο, αποκηρύττει την κληρονομιά Ατατούρκ, σε θρησκευτικό επίπεδο για πρώτη φορά η Τουρκία διεκδικεί τα πρωτεία του ισλαμικού κόσμου. Πλέον, η Τουρκία αλλά και ο Ερντογάν προσωπικά, διεκδικούν τον ρόλο του προστάτη των μουσουλμάνων σε παγκόσμιο επίπεδο, που αποτελεί μια τελείως νέα στρατηγική για την ίδια τη χώρα, αλλά και προφανώς την παρακαταθήκη με την οποία θέλει να συνδεθεί ο ίδιος ο Ερντογάν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Η Παναγία Σουμελά και η Αγια-Σοφιά στην εκμετάλλευση του Ερντογάν
Εθνική αποδόμηση! Η Αγια-Σοφιά τζαμί κι εδώ τα τζαμιά ανακαινίζονται
Μέτοικος, Με αφορμή την ύβριν του Ναού της Αγίας Σοφίας
Πολύ αργά για δάκρυα…
– Ήρθε ξανά η στιγμή που τα δαιμονικά πνεύματα θα ξανασυναντηθούν
– Πώς καταδέχεστε ένας μουφτής να σας βάζει τα γυαλιά;
– Ο Πάπας και το ΠΣΕ για την Αγια Σοφιά
– Εμφάνιση άσχημου γεγονότος, πολύ χειρότερο από τη μετατροπή του Ναού σε τζαμί
– Η βαριά κληρονομιά, μιας λησμονημένης Αυτοκρατορίας
– Ερντογάν, κι άλλος υποτακτικός του Θεού εν δράσει;
– Απόστολος Σαραντίδης, Αγιά-Σοφιά και ο πραγματικός διττός στόχος
– Μα το αίμα, νερό δεν γίνεται και ο Χριστός απ’ την Αγιά Σοφιά δε σβήνεται!
– Μιλώντας ως κοσμικός διπλωμάτης ο κ.Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά: «Αντί να είμαστε ενωμένοι…»

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.