Επικαιρότητα

Η κατρακύλα του αρχιεπισκόπου της Κύπρου

εικόνα άρθρου: Η κατρακύλα του αρχιεπισκόπου της Κύπρου

Άρθρο του Ιωάννη Πουναρτζόγλου
αποκλειστικά για την https://katanixi.gr/

Ελπίζουμε να αποφύγουν, τόσο οι κληρικοί όσο και οι λαϊκοί της Κύπρου, τα συλλείτουργα με τον κ. Χρυσόστομο και τους ομοφρονούντες αυτού.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Η κατρακύλα του αρχιεπισκόπου της Κύπρου

Του Ιωάννη Πουναρτζόγλου

Είναι γνωστό πως μετά από μία αισχρή πράξη, αν δε μετανοήσει ο άνθρωπος, τον παίρνει η κάτω βόλτα. Ζωντανό και πρόσφατο παράδειγμα ο “καπετάν φουρτούνας” της Κυπριακής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος Β’. Οι Οικουμενιστικές του τάσεις ήταν γνωστές ανέκαθεν, με αποκορύφωμα την ανεπαίσχυντη πλαστογραφία υπογραφών ορισμένων επισκόπων στην Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου της Κρήτης. Από εκεί και μετά άρχισε η κατρακύλα. Η κατρακύλα αυτή τον οδήγησε στο σημείο να μνημονεύσει προ μερικών ημερών στα δίπτυχα τον σχισματικό και αχειροτόνητο ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο, προκαθήμενο της σχισματικής “Εκκλησίας” της Ουκρανίας. Η κίνησή του αυτή, ωστόσο, έγινε με απολυταρχικό τρόπο και χωρίς να παρθεί συνοδική απόφαση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου. Αυτό καταμαρτυρεί με απόλυτη σαφήνεια και αδιάσειστα στοιχεία ο πρωτοπρ. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του.

Αποτέλεσμα της απαράδεκτης αυτής πράξης ήταν η αντίδραση τεσσάρων μητροπολιτών συμπεριλαμβανομένων του Λεμεσού κ. Αθανασίου, του Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα και του επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου. Η αντίδραση αυτή προκάλεσε δυσφορία στον κ.Χρυσόστομο, ο οποίος μίλησε απρεπώς και υποτιμητικά προς τους ανωτέρω αρχιερείς, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς που δε συνάδουν με το επισκοπικό του αξίωμα… Επίσης, αναφέρθηκε στα πρόσωπά τους θεωρώντας τους ως παρασυναγωγή και τόνισε πως αυτό τιμωρείται ακόμη και με καθαίρεση. Άκουσον άκουσον! Είναι τραγική ειρωνεία να καταγγέλλει την καθαίρεση των επισκόπων που αντέδρασαν στο σχίσμα, ενώ ο ίδιος τίθεται αυτομάτως καθαιρετέος με τη μνημόνευση του σχισματικού Επιφανίου στη Θεία Λειτουργία, τον οποίον, όπως διαβάσαμε, κάλεσε στην Κύπρο για να συλλειτουργήσουν.

Στις θέσεις του αρχιεπισκόπου Κύπρου δεν άργησε να απαντήσει θεολογικά τεκμηριωμένα ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Δήλωσε πως «Η υπακοή του Επισκόπου δεν είναι σε πρόσωπα, αλλά στην Εκκλησία, της οποίας αρχηγός είναι ο Ιησούς Χριστός». Επίσης, τόνισε πως «Δεν υφίσταται η κατά κόσμον αντίληψη της σχέσης προϊσταμένου-υφισταμένου με τον Πρόεδρο της Συνόδου, αλλά υπάρχει η σχέση του Πρώτου μεταξύ ίσων». Με τις δηλώσεις του έθιξε και απέκρουσε την αιρετική νοοτροπία -που δυστυχώς έχει γίνει της μόδας- περί Πρώτου άνευ ίσων. Επιπλέον, κατήγγειλε πως ο αρχιεπίσκοπος έκανε υπακοή σε γεωπολιτικά συμφέροντα, παραβιάζοντας την Ιερά Παράδοση και τον Καταστατικό Χάρτη.

Ως katanixi.gr ασχοληθήκαμε κι άλλες φορές γύρω από τη μνημόνευση του Επιφανίου από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου και επαινούμε την αντίδραση των τεσσάρων μητροπολιτών. Ευχόμαστε να παραμείνουν σταθεροί στις θέσεις τους και να ενισχύσουν τη διακονία τους με τον ομολογιακό αγώνα, διακόπτοντας ακόμη και τη μνημόνευση του αρχιεπισκόπου. Τουλάχιστον, ας ελπίσουμε να αποφύγουν, τόσο οι κληρικοί όσο και οι λαϊκοί της Κύπρου, τα συλλείτουργα με τον κ. Χρυσόστομο και τους ομοφρονούντες αυτού.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα
“Θέλετε να υπηρετήσετε και το Θεό και το Διάβολο, κ. Χρυσόστομε Κύπρου;” (Μητρ. Ζαπορόζιε…
Συνεχίζει το δίπορτο ο Μακαριώτατος Κύπρου …
– Δριμεία επίθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε τρεις μητροπολίτες του, αλλά και στον Πατριάρχη Μόσχας. Η απάντησή τους…
Κύπρου: Είπα στον Ονούφριο να ζητήσει Αυτοκεφαλία από τον Μόσχας
Ταύτιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον Πατριάρχη
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατά Ρώσου Πατριάρχη για την διακοπή μνημόνευσης του Ιερώνυμου
Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για Ουκρανικό – Αλβανίας Αναστάσιο
– Έχουμε μάθει και κρατάμε «ομπρέλα» όταν κάνει δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
– “Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω” από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
 Αλήθεια, από Αποτείχιση στην Κύπρο πώς πάτε; Κορωνοϊός: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται!

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.