Επικαιρότητα

Η κηδεία του Πέτρου Βολιώτη παγίδα πνευματικού θανάτου και κοινωνίας με την σχισματοαίρεση

εικόνα άρθρου: Η κηδεία του Πέτρου Βολιώτη παγίδα πνευματικού θανάτου και κοινωνίας με την σχισματοαίρεση
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου

Στα ψιλά πέρασε η παρουσία του σχισματικού Ολβίας Επιφανίου, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους Ιερούς Κανόνες. Τα ίδια θα γίνουν άραγε και στο μνημόσυνο;


Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Πέτρου Βολιώτη, του κατά σάρκα πατέρα του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, έπαιξε πολύ στα σόσιαλ μίντια. Αφήσαμε τον καιρό να περάσει από σεβασμό στην ψυχή του κεκοιμημένου. Τονίστηκε ο πανηγυρικός τρόπος αντιμετώπισης του γεγονότος με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα και τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στις ενορίες της Φθιώτιδας, με πρωτοβουλία των προϊσταμένων των Ιερών Ναών και των Εκκλησιαστικών τους Συμβουλίων. 

Με κατάμεστο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς από Λαμιώτες και κατοίκους από όλη την Φθιώτιδα, που έδειξαν έτσι την αγάπη τους προς τον ποιμενάρχη τους, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και με την συμμετοχή Μητροπολιτών της Ιεραρχίας, ενώ ανάμεσα στα στεφάνια υπήρχε κι αυτό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εξόδιο αυτή ακολουθία εκπροσωπήθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο, ο οποίος εξεφώνησε τον επικήδειο λόγο από τον οποίο πληροφορούμαστε πόσο σημαντικό πρόσωπο ήταν ο μακαριστός. 

Αγαπητός στον τόπο του και επιφανής – ο Θεός να αναπαύσει τον άνθρωπο- , εγγονός του Μακεδονομάχου Πέτρου Βολιώτη, ο οποίος διετέλεσε διδάσκαλος και πληροφοριοδότης στον Μακεδονικό Αγώνα. Επίσης αδερφός του Αστέριου Βολιώτη, Μακεδονομάχου και συμπολεμιστή του ήρωα Μακεδονομάχου Βαγγέλη Στρεμπενιώτη, συνεργάτη του Γερμανού Καραβαγγέλη. Διδάσκαλος ο ίδιος, φιλόλογος με εξειδίκευση στην γλωσσολογία και ειδική μετεκπαίδευση στην Σχολή Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης Αθηνών, διετελέσας μάλιστα και διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων. Πατέρας τεσσάρων παιδιών, μητροπολιτικός συνεργάτης και πιστός ενορίτης. 

Ο κ. Καλλίνικος ολοκλήρωσε τον επικήδειο λόγο με τα εξής:“Ἦταν ἕνας παραδοσιακός άρχοντας Καστοριανός! Τον συνοδεύουν οι ευχές του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίον έχω την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπώ, κατά την πενθηρά καί ελπιδοφόρα συνάμα αυτή εξόδιο Ακολουθία, κατά την οποία καλούμαστε «νά μή μᾶς λυπεῖ ὁ χωρισμός, ἀλλά νά μᾶς εὐφραίνει ἡ ἐλπίδα» και η αγάπη και η προσευχή.” 

Δυστυχώς για τον άνθρωπο δεν τον συνόδευσαν μόνο οι ευχές του δυστυχή Πατριάρχη μας, αλλά και του Επισκόπου Ολβίας Επιφάνιου εκ των σχισματικών Ουκρανών, ο οποίος, αν και δεν αναφέρεται πουθενά, φαίνεται ολοκάθαρα σε όλες τις φωτογραφίες. Είναι ο Κουτλουμουσιανός μοναχός που το 1988 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στη Μητρόπολη Δημητριάδος και που το 2019 χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Κιέβου Επίσκοπος Ολβίας, Βικάριος της Ιεράς Επισκοπής Κιέβου (στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ουκρανίας) και του ανατέθηκε η διαποίμανση των Ελληνόφωνων ενοριών της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Με αυτόν τον τίτλο βρίσκεται διαρκώς στην Ελλάδα και συλλειτουργεί…. ενώ, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, απαγορεύεται αυστηρά η κοινωνία με τους σχισματικούς.  Όσοι κοινώνησαν ή κοινωνούν προσευχητικά με τους σχισματικούς της Ουκρανίας ουσιαστικά είναι ακοινώνητοι και πρέπει να αποφεύγεται η κοινωνία με αυτούς. Δυστυχώς η κηδεία αυτή στάθηκε μια παγίδα “πνευματικού θανάτου” για το απρόσεκτο ποίμνιο που θέλησε να τιμήσει τον λυκοποιμένα. 

Η Σύναξη Ορθοδόξων Μοναχών και Κληρικών υπογραμμίζει στη «Διακήρυξη αφύπνισης και αντίστασης: Από την αίρεση του Κολυμπαρίου στο Ουκρανικό σχίσμα και στην «Ένωση των Εκκλησιών»» (Δεκέμβριος 2019):

«Ἀπαγορεύεται ἑπομένως αὐστηρά ἡ κοινωνία μέ τούς σχισματικούς, ἰδιαίτερα ἡ προσευχητική, ἡ λειτουργική. Ὅσοι κοινωνοῦν μέ ἀκοινωνήτους καθίστανται καί αὐτοί ἀκοινώνητοι, ἰδιαίτερα δέ ὅσοι κοινωνοῦν μέ καθηρημένους κληρικούς πρέπει νά καθαιροῦνται καί αὐτοί.

Γιά τήν ἐφαρμογή αὐτῶν τῶν Κανόνων πού εἶναι σαφέστατοι πρέπει νά ληφθοῦν ὑπ᾽ ὄψιν τά ἑξῆς. Οἱ δικοί μας κληρικοί, οἱ Ἑλλαδίτες, ἀλλά καί τῶν ἄλλων δικαιοδοσιῶν τῆς Κωνσταντινούπολης καί τῆς Ἀλεξάνδρειας, πού ἐκοινώνησαν προσευχητικά μέ τούς σχισματικούς τῆς Οὐκρανίας, οὐσιαστικά εἶναι ἀκοινώνητοι, καί πρέπει νά ἀποφεύγεται ἡ κοινωνία μέ αὐτούς, δηλαδή οἱ ἄλλοι κληρικοί καί οἱ λαϊκοί δέν πρέπει νά ἐκκλησιάζονται ἐκεῖ πού λειτουργοῦν ἤ νά ἔχουν ἄλλες σχέσεις. Οἱ κληρικοί μάλιστα πρέπει στά πλαίσια τῆς μή κοινωνίας νά διακόψουν τήν μνημόνευση, οἱ μέν ἐπίσκοποι τοῦ πατριάρχου καί τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, οἱ δέ πρεσβύτεροι καί διάκονοι τῶν ἐπισκόπων ὡς μή «ὀρθοτομούντων τόν λόγον τῆς ἀληθείας». Ἡ δικαιολόγηση τοῦ σχίσματος καί ἡ ἐκκλησιοποίησή του δέν εἶναι ὀρθοτόμηση τοῦ λόγου τῆς ἀληθείας. Ἀλλιῶς ψεύδονται ἐνώπιον τοῦ Θυσιαστηρίου».

Το ποίμνιο στις πονηρές μέρες μας της σχισματοαίρεσης διατρέχει μεγάλο κίνδυνο και πρέπει να προσέχει πάρα πολύ την κοινωνία του με ιερείς και αρχιερείς, μοναχούς και ηγουμένους, και να ενημερώνεται υπεύθυνα συνεχώς. Η Katanixi αυτό τον ρόλο παίζει και είναι ανεκτίμητη η πραγματική ενημέρωση που προσφέρει. Εδώ η λίστα της αισχύνης με όσους οφείλουμε να αποφεύγουμε, επειδή συλλειτούργησαν με τον Ολβίας Επιφάνιο. Η λίστα φυσικά συμπληρώνεται με όσους συμπροσευχήθηκαν στην συγκεκριμένη κηδεία. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που όσοι εκκλησιαστικοί συμμετείχαν δεν αναφέρονται ονομαστικά στα δημοσιεύματα, αλλά γενικά ως Μητροπολίτες της Ιεραρχίας, κληρικοί και μοναχοί …. Διακρίνουμε πάντως τον π. Βαρνάβα Γιάγκου εκ Θεσσαλονίκης και τον Ιερόθεο Βλάχο, οι οποίοι δεν πλαισίωναν την προηγούμενη λίστα της Κατάνυξης. Πρόκειται πάντως για ένα ευλογημένο και σωτήριο “ φακέλωμα”. Ας αισθάνονται οι Εκκλησιαστικοί μας ότι κάποιος κρατάει λογαριασμό και ελέγχει σαν συνεργάτης του θείου έργου της σωτηρίας και μακάρι αυτό να συγκρατεί, αλλά και να φωτίζει κάποιες ιερατικές και αρχιερατικές συνειδήσεις.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Ίμβρου Κύριλλος προς Ψευδομακεδόνες Ιεράρχες: Αναγνωρίστε πρώτα την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας (Βίντεο)

«Να αναγνωριστεί η δέκατη πέμπτη «Εκκλησία» (σ.σ. Σχισματική Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας) για να προχωρήσουμε στην δέκατη έκτη (σ.σ. Ψευδομακεδονική Εκκλησία)»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.