Επικαιρότητα
Η μετατροπή ενός ναού σε αίθουσα διδασκαλίας. Οικονομία ή βεβήλωση;
9 Φεβ 2023
της Ειρήνης Ιωαννίδου
Oι καταγγελίες των γονιών στρέφονται μεταξύ άλλων και στο οστεοφυλάκιο στο οποίο φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Οι ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και ο σχολιασμός τους, πολλές φορές μαρτυρούν την ταυτότητα και το επίπεδό μας, πνευματικό και κοσμικό.
Η είδηση που αποκάλυψε ότι οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στο Καπετανάκειο πραγματοποιούν μερικές διδακτικές ώρες στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστού, το οποίο είναι εντός της σχολικής αυλής, δίχασε την κοινή γνώμη.
Η φιλόλογος του σχολείου, Αρετή Σπαχή δήλωσε ότι: «τα εκ περιτροπής μαθήματα στον χώρο της εκκλησίας ήταν μια λύση ανάγκης για το σχολείο, με την ευθύνη να βαρύνει τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, αφού έχει καθυστερήσει να εγκαταστήσει στο Καπετανάκειο μια λυόμενη αίθουσα για να μη δημιουργούνται τα φαινόμενα αυτά. “Εγώ είμαι η πρώτη που έχω αντίρρηση να γίνονται μαθήματα στον χώρο της εκκλησίας. Αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τι να κάναμε; Να διώχναμε παιδιά;”.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα φαίνεται ότι οι καταγγελίες των γονιών στρέφονται στη μούχλα που υπάρχει μέσα στο εκκλησάκι, τα κρούσματα ιώσεων τα οποία σύμφωνα με τους ίδιους οφείλονται στις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν μάθημα τα παιδιά, και στο οστεοφυλάκιο στο οποίο φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.
Πρώτα πρώτα να σημειώσουμε πως ευχή μας είναι οι καθηγητές και τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε αυτό το εκκλησάκι να έδειξαν τον πρέποντα σεβασμό, αντιλαμβανόμενοι την ιερότητα του χώρου. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιερός ναός κατά την τελετή των εγκαινίων καθαγιάζεται, ενώ πολλαπλασιαστικά καθαγιάζεται με την τέλεση των ιερών μυστηρίων. Ο οίκος του Θεού είναι εργαστήριο του Αγίου Πνεύματος και εκεί μέχρι και η σκόνη είναι αγιασμένη. «Μοναδική καί ἀποκλειστική χρήση τους εἶναι ἡ λατρεία καί ἡ ἐξύμνηση τοῦ Θεοῦ καί ἡ τέλεση τῶν Ἱερῶν Μυστηρίων», θα σημειώσει τέλος ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, π.Θεόδωρος Ζήσης.
Κάθε προσπάθεια βεβήλωσής του και αποριεροποίησής του είναι απότοκο της παπικής νοοτροπίας και της γενικότερης εκκοσμίκευσης που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος. Είδαμε ναούς να μετατρέπονται σε χώρους διασκέδασης, συναυλιακά κέντρα, εμβολιαστικά κέντρα, και το χειρότερο όλων είδαμε ναούς να παραδίδονται στις ορέξεις αιρετικών και σχισματικών. Τότε, κανείς δεν μίλησε. Κανένας δεν προσβλήθηκε. Στην Κρήτη μάλιστα έθαψαν στην κυριολεξία κάτω από τη γη το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, επειδή αποτελούσε «εμπόδιο» στην εξέλιξη εργασιών του Αεροδρομίου στο Καστέλι.
Θα προτείναμε στους γονείς που τους εξόργισε το ακατάλληλο του χώρου για μελέτη των σχολικών μαθημάτων να μην εξαντλήσουν την αγωνιστική τους διάθεση στο γεγονός, άλλωστε αυτό το ιδιότυπο κρυφό σχολειό δεν είναι άγνωστο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. «Υπήρξαν και τα αντίστοιχα φαινόμενα αυτού που σχηματικά αποκαλούμε Κρυφό Σχολειό, της απόπειρας δηλαδή μέσα σε καιρούς κρίσης και διωγμών (που δεν ήταν και λίγοι) να διασωθεί η ελληνική λαλιά – με την ευθύνη βεβαίως όσων μπορούσαν να το κάνουν, ήτοι όσων γνώριζαν λίγα γράμματα και που ως επί το πλείστον ήταν παπάδες και καλόγεροι. Αυτό έλεγαν απλώς οι ιστορικοί της…παλιάς σχολής – και όχι φυσικά ότι επρόκειτο για μόνιμη και γενικευμένη κατάσταση, πόσω δε μάλλον και…θεσμοθετημένη από τη διοικούσα Εκκλησία της Τουρκοκρατίας. Και αυτό είναι και η αλήθεια, την οποία βεβαίως οι αποδομητές έχουν επιλέξει να την αγνοούν. Αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις όπου το Σχολείο δεν ήταν Κρυφό, αλλά τυπικά φανερό και ελεύθερο, πάλι παπάδες και καλόγεροι (ως οι μόνοι συνήθως εγγράμματοι) ήταν οι φορείς της στοιχειώδους έστω παιδείας που γνώριζαν τα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα. Και αυτό φυσικά είναι κάτι που απολύτως εσκεμμένα παραγνωρίζεται από τους αποδομητές», θα τονίσει ο διδάκτωρ Ιστορίας, κ.Νεκτάριος Δαπέργολας.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προσβολή της ιερότητας του Ορθόδοξου Ναού στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας
– Η ταινία «ο άνθρωπος του Θεού» και η μετατροπή των ναών σε θέατρα