Επικαιρότητα

Η μήνυση του κ. Παναγιώτη Δημητρά κατά της Κατάνυξης και η απάντησή μας

εικόνα άρθρου: Η μήνυση του κ. Παναγιώτη Δημητρά κατά της Κατάνυξης και η απάντησή μας

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο ότι κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά “ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.” κατά της Κατάνυξης (http://katanixi.gr/ ).

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τόν κ. Παναγιώτη Δημητρά Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με ξενοφοβικό – ισλαμοφοβικό κίνητρο.

Αφορά το δημοσίευμα μας με τίτλο: “EΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! Eπίθεση με μαχαίρι σε πιστούς, στην Θεσσαλονίκη, επειδή έκαναν τον σταυρό τους” που δημοσιεύθηκε την δεκάτη τρίτη (13) Νοεμβρίου του δύο χιλιάδες δέκα εννιά (2019) στην Ιστοσελίδα μας, κατόπιν ενημερωτικού και καταγγελτικού τηλεφωνήματος στο κινητό του διαχειριστή μας από έμπιστο άνθρωπό μας. Σημειωτέον ότι αποσύραμε την ανάρτηση την εικοστή πρώτη (21) Νοεμβρίου του δύο χιλιάδες δέκα εννιά (2019) κατόπιν ανεπιτυχούς προσπάθειας διασταύρωσης στοιχείων, από επίσημες κρατικές πηγές.

Η είδηση περιλάμβανε τα εξής:
—————————————————————————-

EΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! Eπίθεση με μαχαίρι σε πιστούς, στην Θεσσαλονίκη, επειδή έκαναν τον σταυρό τους

Αποκλειστική είδηση katanixi.gr

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από διερχόμενο πιστό, αναφέρουν πως γύρω στις 12 το μεσημέρι στην εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων Θεσσαλονίκης, ζευγάρι διερχομένων δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από ομάδα (τουλάχιστον 10) ατόμων, μάλλον Πακιστανικής ή Αφγανικής καταγωγής, επειδή έκαναν τον σταυρό τους.

Περιμένουμε το ανακοινωθέν της Αστυνομίας, για την κατάσταση των θυμάτων.

————————————————————————————

Όπως είναι φανερό η είδηση στηρίχτηκε σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από διερχόμενο πιστό, όπως αναγράφηκε ρητά στο δημοσίευμα μας. Για την Ιστοσελίδα μας όμως, υπάρχει η πεποίθηση πως πρόκειται για αληθινή είδηση, ασχέτως που δε στάθηκε δυνατή η επιβεβαίωση. Ενδεχομένως να μην περιμέναμε μία εβδομάδα για να αποσύρουμε την ανάρτηση, αν προηγουμένως δεν είχαμε την υποψία ότι μπορούσε να αποσιωποιηθεί η είδηση, κατά αναλογία με ότι συμβαίνει στη Γερμανία και είχαμε αποκαλύψει με το δημοσίευμά μας: –ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΡΕΥΝΑ: Πέπλο Σιωπής! Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη στην Καβάλα!
Γράψαμε εκεί:

——————————————————————————————

Παραθέτουμε στη συνέχεια δημοσίευμα του ΡΙΚ για μια παράξενη οδηγία που είχε δοθεί στη Γερμανία· μήπως πρόκειται για Ευρωπαϊκή οδηγία τελικά; 

Εντολές για αποσιώπηση εγκλημάτων μεταναστών

Αυστηρές οδηγίες να αποσιωπούνται τα εγκλήματα που διαπράττουν πρόσφυγες/μετανάστες, έχουν λάβει εδώ και καιρό τα Γραφεία Τύπου των Αστυνομικών Διευθύνσεων στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν η αστυνομία της Κολωνίας αποσιώπησε την αραβική καταγωγή των δραστών των σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αστυνομικοί σπάζουν τη σιωπή τους και δηλώνουν ότι υπάρχουν σαφείς και αυστηρές οδηγίες να αποσιωπούνται εγκλήματα που διαπράττουν οι πρόσφυγες/μετανάστες.

«Υπάρχει αυστηρή οδηγία των Αρχών να μην δημοσιοποιούνται εγκλήματα που διαπράττουν πρόσφυγες», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας της Φρανκφούρτης στην εφημερίδα «Bild». Αντιθέτως, μεταδίδεται ότι η αστυνομία έχει οδηγίες να δημοσιοποιεί τις επιθέσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών.

O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι δεν συμφωνεί με την εσκεμμένη μη αναφορά της καταγωγής του δράστη. 

«Η καταγωγή ενός μετανάστη ή πρόσφυγα δεν πρέπει να αποσιωπάται», είπε, σημειώνοντας ότι διαφορετικά δίδεται αφορμή σε εκείνους που κάνουν λόγο για συνειδητή διαστρέβλωση των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης ή τους πολιτικούς.

Εν τω μεταξύ, νέα υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας. Στην πόλη Μπίλεφελτ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Westfalen-Blatt», την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 500 άνδρες πέτυχαν με βία είσοδο σε δισκοθήκη, όπου επιτέθηκαν σεξουαλικά σε γυναίκες. Η αστυνομία της πόλης επιβεβαίωσε το γεγονός.

Στη Φρανκφούρτη, η αστυνομία συνέλαβε 10 άνδρες, στην πλειονότητά τους αιτητές ασύλου που έφθασαν στη Γερμανία το 2015, για υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης και κλοπών. (http://www.riknews.com.cy/)

——————————————————————————–

Έχουμε ως Κατάνυξη μεγάλη εμπειρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στη μάστιγα των Fake news. Υπήρξαμε θύματα ψευδών ειδήσεων! Από το 2012 που δραστηριοποιούμαστε με την παλαιά Κατάνυξη (https://www.katanixis.gr/), με σχεδόν δεκαπέντε εκατομμύρια επισκέπτες (14.800.000) μέχρι σήμερα, και με τη νέα Ιστοσελίδα μας katanixi.gr, που ανεβαίνει θεαματικά στις προτιμήσεις του κόσμου, δεν έχουμε κατηγορηθεί ποτέ για διάδοση ψευδών ειδήσεων ή κατασκευή ειδήσεων με απώτερο στόχο τον φανατισμό ή με ξενοφοβικό – ισλαμοφοβικό κίνητρο. Άλλωστε γι αυτό ο κόσμος μας εμπιστεύεται· για την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων μας.

Στο συγκεκριμένο επίμαχο δημοσίευμα της μηνυτήριας αναφοράς, πρέπει να διευκρινήσουμε ότι:

  • Η μηνυτήρια αναφορά στηρίζεται στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ψευδή είδηση που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή για το γεγονός, ούτε γνωρίζουν γι’ αυτό άτομα που βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο χώρο της εκκλησίας.
  • Η είδηση αφορούσε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όπως σαφώς διευκρινιζόταν, σε σχέση με τη διασταύρωση από επίσημες κρατικές πηγές.
  • Δεν αναφέραμε τραυματισμό, που να προϋποθέτει την ανάγκη εμπλοκής του ΕΚΑΒ.
  • Δεν αναφερόμασταν για το χώρο εντός του Ναού ή του προαυλίου. Το διερχόμενο ζευγάρι περνούσε από το δρόμο. Έξω από το Ναό, κατά την ευλαβική συνήθεια των χριστιανών, σταυροκοπήθηκε. Από που ως που ο νεωκόρος ρωτήθηκε και μίλησε για ψέμα; Ελέγχει όλο τον περιβάλλοντα χώρο του τετραγώνου; Γιατί κρίθηκε αναγκαία η άποψή του;
  • Περιμέναμε επιβεβαίωση του γεγονότος από την Αστυνομία στην οποία απευθυνθήκαμε, αλλά δε λάβαμε επιβεβαίωση. Δεν γνωρίζαμε επίσης με βεβαιότητα αν η Αστυνομία επιλήφθηκε του περιστατικού.
  • Η ανάρτηση δημιουργήθηκε την δεκάτη τρίτη (13) Νοεμβρίου τ.ε. και αποσύρθηκε την εικοστή πρώτη (21) Νοεμβρίου τ.ε. Συνεπώς η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε τέσσερις (4) ημέρες μετά την απόσυρση του δημοσιεύματος.
  • Το Παρατηρητήριο στην ανάρτηση του για τη μηνυτήρια αναφορά, χρησιμοποίησε φωτογραφία που δείχνει φανατικό ισλαμιστή, που κρατάει μαχαίρι έξω από την Παναγία Χαλκέων, απειλώντας ένα τρομοκρατημένο ζευγάρι ανθρώπων. Τη φωτογραφία αυτή δεν την χρησιμοποιήσαμε εμείς και η χρήση της δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις, με πιθανό ενδεχόμενο τη δυσφήμιση της Κατάνυξης εκ μέρους του Παρατηρητηρίου.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τη μηνυτήρια αναφορά όπως αναρτήθηκε σε συγκεκριμένο Ιστότοπο εδώ:

————————————————————————————–

25/11/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά ηλεκτρονικών μέσων για διασπορά ψευδών ειδήσεων με ξενοφοβικό – ισλαμοφοβικό κίνητρο

25/11/2019 Vassilis Tsarnas
ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ. 25 Νοεμβρίου 2019 

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά των ηλεκτρονικών μέσων katanixi.grDoxaorfanakigreece και Scripta Manent για διασπορά ψευδών ειδήσεων με ξενοφοβικό – ισλαμοφοβικό κίνητρο. Το τελευταίο από αυτά διανθίζει επίσης την είδηση με τον τίτλο EΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! Eπίθεση με μαχαίρι σε πιστούς, στην Θεσσαλονίκη, επειδή έκαναν τον σταυρό τους — scripta manent κάτσε να έρθουν και υπόλοιποι να επιβάλουν τον ισλαμισμό…αλλά τότε θα είναι αργά για δακρυα…“. Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω του διαδικτύου.

Ελληνικά Hoaxes

Αλλοδαποί ΔΕΝ επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ζευγάρι επειδή έκαναν το σταυρό τους

Από Σπυριδούλα Μάρκου 20 Νοεμβρίου 2019 

76759933_2487044601409011_8218821934129872896_n-696x435

Είδηση αναφέρει ότι μία ομάδα, άνω των 10 αλλοδαπών αφγανικής ή πακιστανικής καταγωγής, επιτέθηκαν σε ζευγάρι Ελλήνων επειδή έκαναν το σταυρό τους έξω από την εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων στη Θεσσαλονίκη. Ο ισχυρισμός όμως δεν είναι αληθής.

Ισχυρισμός:
Ομάδα άνω των 10 αλλοδαπών επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ζευγάρι Ελλήνων έξω από εκκλησία στη Θεσσαλονίκη επειδή έκαναν το σταυρό τους.

Συμπέρασμα:
Κανένα τέτοιο περιστατικό δεν καταγράφηκε στο σημείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από την αστυνομία, το ΕΚΑΒ και το νεωκόρο της εκκλησίας.

FireShot Capture 202 - Αλλοδαποί ΔΕΝ επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ζευγάρι επειδή έκαναν το σταυρ_ - www.ellinikahoaxes.gr

Την “έκτακτη είδηση” είδαμε στην ιστοσελίδα katanixi.gr. Το άρθρο κοινοποίησαν ακόμη τα Scripta Manent και Doxaorfanakigreece.

FireShot Capture 203 - Αλλοδαποί ΔΕΝ επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ζευγάρι επειδή έκαναν το σταυρ_ - www.ellinikahoaxes.gr

 Η“έκτακτη είδηση” όπως αναρτήθηκε στο katanixi.gr.

Η “είδηση”, παραλλαγμένη, έχει διαμοιραστεί κι από λογαριασμούς χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

FireShot Capture 204 - Edit Post ‹ RACIST CRIMES WATCH - Παρατηρητηριο Ρατσιστικων Εγκληματω_ - wordpress.com

Η αρχική ανάρτηση στο Facebook.

FireShot Capture 205 - Edit Post ‹ RACIST CRIMES WATCH - Παρατηρητηριο Ρατσιστικων Εγκληματω_ - wordpress.com

Κοινοποίηση της αρχικής ανάρτησης με εκατοντάδες κοινοποιήσεις.

Ποια είναι η αλήθεια;

Για τη διασταύρωση του γεγονός επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, το ΕΚΑΒ και τον νεωκόρο της εκκλησίας της Παναγίας Χαλκέων.
Η αστυνομία μάς ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία για το συγκεκριμένο ή για παρόμοιο περιστατικό.
Το ΕΚΑΒ μάς πληροφόρησε ότι δεν δέχτηκε καμία κλήση για το συγκεκριμένο ή για παρόμοιο περιστατικό.
Ο νεωκόρος της εκκλησίας μάς ανέφερε ότι πρόκειται για ψέμα. Δεν έχει γίνει κανένα τέτοιο περιστατικό στο χώρο της εκκλησίας.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ψευδή είδηση. Δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή για το γεγονός, ούτε γνωρίζουν γι’ αυτό άτομα που βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο χώρο της εκκλησίας.

Σπυριδούλα Μάρκου

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

———————————————————————————————-

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

8 Ιούν

Τι δε ήσαν τα δίπτυχα;

“Και ήδη ερωτώμεν: Υπάρχουν σήμερον εν τη Εκκλησία μας τα ανωτέρω δίπτυχα; Δυστυχώς όχι. Η διοικούσα Εκκλησία ζη εις τρομακτικήν άγνοιαν του πέριξ αυτής κόσμου…”

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.