Επικαιρότητα

Η Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους τοποθετείται για το Ουκρανικό

εικόνα άρθρου: Η Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους τοποθετείται για το Ουκρανικό

Η Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους απέστειλε στους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος- συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου και πριν την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία- μία μελέτη, όπως τη χαρακτηρίζει, «κανονική και ιστορική», με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα.
Στο τέλος αυτής της μελέτης αναγράφεται:
“Όπως πάντως τονίσθηκε κατά την μέχρι τώρα ανάπτυξη του θέματος, τα σοβαρά αυτά θέματα δεν έχουν στενό νομικό χαρακτήρα αλλά πνευματικό, Χριστολογικό, εκκλησιολογικό, δηλαδή αφορούν στη φύση της Εκκλησίας που είναι Σώμα Χριστού και κοινωνία του Αγίου Πνεύματος» .

Παρ’ όλα αυτά, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Γρηγορίου Χριστόφορος παρευρέθηκε στην επίσημη υποδοχή του πατρ. Βαρθολομαίου που έλαβε χώρα στις Καρυές του Αγίου Όρους την 20η Οκτωβρίου 2019.

— Σχολιασμός katanixi.gr —

Το ethnos.gr δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το πρώτο μέρος της μελέτης με τίτλο «Τα ‘’δίκαια’’ των Εκκλησιών και η ενότης της Εκκλησίας», όπως ακριβώς εστάλη από τη Μονή Γρηγορίου στους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους απέστειλε στους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος- συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου και πριν την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία- μία μελέτη, όπως τη χαρακτηρίζει, «κανονική και ιστορική», με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα.

Η μελέτη έχει τίτλο «Τα ‘’δίκαια’’ των Εκκλησιών και η ενότης της Εκκλησίας» και πρόκειται για το πρώτο μέρος, όπως αναφέρει η Μονή στο σημείωμά της, προς τους αρχιερείς.

Το ethnos.gr δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα τη μελέτη της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, που υπογράφεται από τον ιερομόναχο Λουκά Γρηγοριάτη.

«Η αγία μας Εκκλησία διέρχεται αυτό το διάστημα μεγάλη δοκιμασία, λόγω του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος. Η ενότης μεταξύ των τοπικών αγίων του Θεού Εκκλησιών υφίσταται τριγμούς, και το ενδεχόμενο ενός σχίσματος είναι πολύ πιθανό» αναφέρει στο σημείωμά του προς τους αρχιερείς ο καθηγούμενος της Μονής Γρηγορίου, αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος.

Και συνεχίζει: «Ο πόνος μας για την Εκκλησία μας ώθησε να αναθέσουμε σε αδελφούς της Ιεράς Μονής μας να μελετήσουν εις βάθος το ζήτημα με γνώμονα την Κανονική Παράδοση και την Συνοδική και Πατερική Παρακαταθήκη. Προσευχόμαστε να επινεύσει ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας, ο Οποίος ‘’εις ενότητα πάντας εκάλεσε’’, και να φωτίσει τους αγίους αρχιερείς, ώστε με την άνωθεν σοφία να διακρατήσουν ενωμένο το Σώμα του Χριστού».

Τέλος, ο ηγούμενος της Μονής Γρηγορίου τονίζει ότι το ανά χείρας πρώτος μέρος της μελέτης τους το θέτουν με σεβασμό και εμπιστοσύνη υπ’ όψιν των αρχιερέων με την ελπίδα ότι συμβάλλουν το κατά δύναμιν στην ενότητα της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η μελέτη (αρχείο pdf)

Δείτε σχετικά: Η Μονή Γρηγορίου με Θεολογικὴ μελέτη προς τους Αρχιερείς για το Ουκρανικό, κρούει τον κώδωνα για ενδεχόμενο σχίσμα!

Σχετικά άρθρα

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.