Ελένη Παπασταματάκη

Η μωρία των Αγγλικανών με τους οποίους κάποιοι θέλουν να μας ενώσουν

εικόνα άρθρου: Η μωρία των Αγγλικανών με τους οποίους κάποιοι θέλουν να μας ενώσουν
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Εξετάζουν την ουδετερότητα του φύλου του Θεού… 


Όταν οι άνθρωποι ακολουθούν τις σοφιστείες του νου τους και εγκαταλείπουν τη μόνη αλήθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πέφτουν από τη μία πλάνη στην άλλη. Γίνονται έτσι φορείς του ψεύδους του διαβόλου.

Σε αυτήν την τραγική κατάσταση βρίσκονται οι εκπρόσωποι της αγγλικανικής αίρεσης, που σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι εξετάζουν την ουδετερότητα του φύλου του Θεού! Υποστηρίζουν ότι αυτό που αναζητούν είναι όρους ουδέτερου φύλου, για να τους αντικαταστήσουν στις προσευχές τους. Πρόσθεσαν βέβαια ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές χωρίς εκτεταμένη νομοθεσία…Σοβαρολογούν κιόλας!

Ο πνευματικός θάνατος που κουβαλάνε χαρακτηρίζει κάθε δημόσια τοποθέτησή τους. Ο επίσκοπός τους ονόματι Μάικλ Ιπγκρέιβ, αντιπρόεδρος της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για αυτό το θέμα, είπε ότι «η Εκκλησία εξερευνούσε τη χρήση της έμφυλης γλώσσας σε σχέση με το Θεό για αρκετά χρόνια». Τα σχόλια του επισκόπου ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε στη σύνοδο από την εφημέριο Joanna Stobart, σχετικά με την πρόοδο στην ανάπτυξη μιας «πιο περιεκτικής γλώσσας» στις ακολουθίες. «Δεν είναι σαφές τι θα αντικαταστήσει τον όρο «Πάτερ ημών» στην προσευχή του Κυρίου, την κεντρική χριστιανική προσευχή που ο Ιησούς φέρεται να έχει δώσει εντολή στους οπαδούς του να λένε μαζί από γενιά σε γενιά».

Προφανώς οι συζητήσεις αυτού του είδους εντάθηκαν κάτω από το παγκόσμιο γίγνεσθαι που θέλει να εγκαταστήσει την κάθε είδους ανωμαλία και διαστροφή ως κοινά αποδεκτή και φυσιολογική κατάσταση.

Καθώς η αγγλικανική αίρεση είναι γέννημα θρέμμα θνητών ανθρώπων, συμπλέει και μεταλλάσσεται με τις εκάστοτε αντιλήψεις, όσο παράλογες και αντιχριστιανικές και αν είναι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα αντικατοπτρίζει τη νέα “καραμέλα” των παγκοσμιοποιητών για χρήση αντωνυμιών που -όπως ισχυρίζεται μερίδα ανθρώπων- τους προκαλεί δυσφορία, καθώς δεν ταυτίζονται με το φύλο που τους δόθηκε κατά τη γέννηση τους…

Άλλη μία βλάσφημη πρόκληση της αγγλικανικής αίρεσης έρχεται να προστεθεί στην πλειάδα των εκτροπών της μαζί με τις χειροτονίες γυναικών (oι Αγγλικανοί γιόρτασαν την 25η επέτειο της γυναικείας ιεροσύνης τον Μάρτη του 2019), τις επισκοπίνες, τις χειροτονίες ομοφυλόφιλων (ήδη από το 2013 οι Αγγλικανοί αποφάσισαν ότι ομοφυλόφιλοι κληρικοί μπορούν να γίνουν επίσκοποι) και τόσα άλλα.

Τι λένε οι Άγιοί μας για τους Αγγλικανούς

Ο Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος γράφει στις επιστολές του «[…] Από τους ρωμαιοκαθολικούς ή παπικούς γεννήθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι ή προτεστάντες, οι οποίοι με άλλες σοφιστείες πλανήθηκαν και ξέπεσαν από τον παπισμό. Αυτός είναι ο δεύτερος βαθμός της πτώσεως στο ψέμα και στο σκοτάδι. Από τους προτεστάντες γεννήθηκε η αγγλικανική σοφιστεία. Είναι ο τρίτος βαθμός της πτώσεως στο ψέμα και στο σκοτάδι.

Η αλήθεια του Θεού, η ακέραιη και καθαρή και σωτήρια αλήθεια, δεν βρίσκεται ούτε στους παπικούς ούτε στους προτεστάντες ούτε στους αγγλικανούς ούτε στον κήρυκά σας. Βρίσκεται μόνο στην μία, αληθινή Εκκλησία, την Ορθόδοξη. Είναι γεγονός ότι όλοι οι άλλοι, ενώ βρίσκονται στην πλάνη, πιστεύουν ότι αυτοί κατέχουν την αλήθεια. Η αλήθεια όμως βρίσκεται μακρυά απ’ αυτούς.

Οι παπικοί που πρώτοι αποσχίσθηκαν από την Εκκλησία, θεωρούν ότι αποκλειστικά με το μέρος τους είναι η αλήθεια.

Οι προτεστάντες που κατηγόρησαν την χρεοκοπία των παπικών σε πολλά σημεία, αντί να επιστρέψουν στην αλήθεια, απομακρύνθηκαν περισσότερο από τους παπικούς. Δεν θεμελίωσαν την καινούργια τους πίστι πάνω στην αλήθεια του Θεού, αλλά πάνω στις αιρετικές σοφιστείες τους. Όσο κι αν ισχυρίζονται ότι κατέχουν την αλήθεια, βρίσκονται πολύ μακρυά απ’ αυτή.

Στους Άγγλους δεν άρεσε ο γερμανικός προτεσταντισμός και οικοδόμησαν δικό τους, στα μέτρα τους, σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις και όχι σύμφωνα με τις αιώνιες αλήθειες που αποκάλυψε ο Θεός. Απομακρύνθηκαν ακόμη πιο πολύ από την σωστή πίστι, προσπαθώντας να την προσεγγίσουν με ανθρώπινα μέσα.

Και στον αγγλικανισμό και στον προτεσταντισμό ξεφύτρωσαν αργότερα πολλές παραφυάδες. Τα σχίσματα και οι αιρέσεις πολλαπλασιάσθηκαν. Κάθε νέα παραφυάδα καυχιόταν ότι επιτέλους βρήκε την αλήθεια. Στην πραγματικότητα όμως βυθιζόταν περισσότερο στο ψέμα και στο σκοτάδι. Αναζητούσαν όλοι την αλήθεια όχι εκεί που ο αληθινός Θεός την τοποθέτησε, αλλά στις δικές τους σοφιστείες.[…]»[1]

Ενώ ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης γράφει «Η Εκκλησία είναι το μοναδικό Σώμα, του οποίου Κεφαλή είναι ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός, ενώ ψυχή είναι το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, το οποίο ζωογονεί, φωτίζει, καθαρίζει και ενδυναμώνει όλα τα μέλη αυτού του μεγάλου σώματος που αγωνίζονται επί της γης»

«Τότε τι αναγκάζει μερικούς να φεύγουν από τον μοναδικό αυτόν οίκο του Θεού», στον οποίο – επειδή κεφαλή είναι η Ενυπόστατος Σοφία – υπάρχει «μια τέτοια άβυσσος σοφίας, ώστε θα επαρκούσε με αφθονία σε όλους τους σοφούς του κόσμου για μελέτη, θαυμασμό και δοξολογία. Αλλά ο Κύριος απέκρυψε αυτήν από σοφών και συνετών και απεκάλυψεν αυτήν νηπίοις κατά το φρόνημα».

«Ουδεμία άλλη Χριστιανική Ομολογία εκτός από την Ορθοδοξία μπορεί να φέρει ένα Χριστιανό στην τελειότητα της Χριστιανικής ζωής ή αγιότητος και να ολοκληρώση την κάθαρσι από τις αμαρτίες και να οδηγήση στην αφθαρσία, διότι οι άλλες ομολογίες κατέχουν την αλήθεια εν αδικία (Ρωμ. α’, 18), ανέμιξαν την δεισιδαιμονία και το ψεύδος με την αλήθεια και δεν κατέχουν εκείνα τα θεόσδοτα μέσα για την κάθαρσι, τον αγιασμό, την αναγέννησι και ανανέωσι τα οποία κατέχει η Ορθόδοξος Εκκλησία».

«Οι Ρωμαιοκαθολικοί, με το να αναγνωρίζουν τον πάπα ως κεφαλή της Εκκλησίας, έχασαν την πραγματική Κεφαλή της Εκκλησίας – τον Χριστό – και παρέμειναν χωρίς Κεφαλή…» (2, σελ. 37). «Οι Λουθηρανοί απεκόπησαν και παρέμειναν χωρίς την Κεφαλή, οι Αγγλικανοί επίσης. Δεν έχουν την Εκκλησία…και ο Βελίαρ τους πολεμά με την δύναμι και τις μηχανορραφίες του και τους κρατά στην πλάνη του και την απώλεια. Ένα πλήθος ανθρώπων χάνονται στην αθεΐα και την φαυλότητα».

Ο λόγος του Μεγάλου Βασιλείου είναι ξεκάθαρος «Οι δε της Εκκλησίας αποστάντες ουκέτι έσχον την χάριν του Αγίου Πνεύματος εφ’ εαυτοίς· επέλιπε γαρ η μετάδοσις τω διακοπήναι την ακολουθίαν..

Τι και αν οι Άγιοί μας βοούν, ο π. Βαρθολομαίος και οι συν αυτώ, λοιποί κολυμπαριστές ιεράρχες κωφεύουν και αναγνωρίζουν σε αυτούς εκκλησιαστικότητα και χάρη.

Κύριε ελέησον!

  • [1] «Απάνθισμα Επιστολών» Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, Εκδόσεις Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής, Μετάφραση από τα Ρωσικά)
  • [2] Επιστολή Κανονική Α’, Προς Αμφιλόχιον Ικονίου, Κανών Α’ 1

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 26ον)
Εκοιμήθη Μητροπολίτης συν-πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Αγγλικανών-Ορθοδόξων 

Σχετικά άρθρα

Ο βίος του Οσίου Μιχαήλ Επισκόπου Συνάδων του Ομολογητή

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. "Κλῆσιν ἀγγελώνυμον ἐσχηκώς, ἰσάγγελος ὤφθης, ἐν τῷ κόσμῳ μετά σαρκός, ὡς ἱερομύστης, καί στῦλος Ἐκκλησίας, ἔνθεν, ὦ Μιχαήλ σε, Χριστός ἐδόξασε" (Μεγαλυνάριον)

Ο Βίος του Οσίου Σεργίου του Ομολογητή

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη αρθρογραφεί για katanixi.gr. Ούτε η διαφύλαξη της οικογένειας από τις ταλαιπωρίες ούτε το κύρος και η ένδοξή του καταγωγή, ούτε ο πλούτος που κατείχε και όλα τα επίγεια, στάθηκαν ικανά να τον κρατήσουν μακριά από την Ομολογία…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.