π. Νικόλαος Μανώλης

Η μυστική επίσκεψη του Γέροντα…

εικόνα άρθρου: Η μυστική επίσκεψη του Γέροντα…

Στα πρόσωπα όλων η χαρά έλαμπε από το φως της καρδιάς του πνευματικού πατρός!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

«Κοπή βασιλόπιτας». Ένα ευλογημένο έθιμο που πάντα φρόντιζε ο πολυαγαπημένος μας πατέρας. Mε την πρόσκληση αυτή από τον παπα-Νικόλα μας, από τον Γέροντά μας, πλημμύριζε το ενοριακό του Προφήτη Ηλία. 

Σε αυτήν την εορταστική εκδήλωση γέμιζε η αίθουσα από νέους και παιδιά, μεγαλύτερους και γηραιούς, όλοι μαζί, ομοθυμαδόν συναγμένοι προς δόξα Θεού, για να λάβουμε την ευλογία της Αγίας μας Εκκλησίας, για τη νέα χρονιά που ανέτειλε.

Στα πρόσωπα όλων η χαρά έλαμπε από το φως της καρδιάς του πνευματικού πατρός! 

Πρωτίστως ο γλυκύτατος πατέρας μας, ο πατήρ Νικόλαος γευόμενος τη Χάρη του Κυρίου μας, που υπερβαλλόντως είλκυε με την αγία βιωτή του και τους γεμάτους θυσία και αυταπάρνηση αγώνες του, μετέδιδε σε όλους μας τη χαρά του Παραδείσου! 

Αυτό το ευφρόσυνο και χαροποιό από την καρδιά του που βοούσε δυνατά Χριστό και Ορθοδοξία… αυτό απλόχερα μας μοίραζε! 

«Κοπή βασιλόπιτας»! Και ο ποιμήν ο καλός, ο γέροντας μας, ευλαβικά και ταπεινά διάβαζε τις ευχές και ευλογούσε τη βασιλόπιτα που σε λίγο θα μοιράζονταν σε όλους. Ευχή και ευλογία Κυρίου μαζί με την αγάπη του μοιράζονταν μαζί και γλύκαιναν τις ταλαίπωρες ψυχές μας…

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την κοίμηση του Γέροντα μας, συναχθήκαμε και πάλι επί τω αυτώ και ομοθυμαδόν προς δόξα Θεού, στον Ορθόδοξο Σύλλογο μας, το ευλογημένο καταφύγιο, το σπίτι το άγιο που μας χάρισε και πάλι η πλούσια πατρική αγάπη του. 

«Κοπή της βασιλόπιτας»…και στις καρδιές όλων μας αυτή η απλόχερη χαρά του παρελθόντος έδωσε χώρο στη χαρμολύπη και στη συγκρατημένη, αγωνιζόμενη, χτυπημένη καρδιά μας, που άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο μετράει την πίστη της, και την ανδρεία της και καταθέτει το παρόν της!

Γέροντά μας, ήταν όλοι παρόντες. Ομοθυμαδόν και τότε και πάντα, κρατημένοι σφιχτά, όπως οι κόμποι του κομποσχοινιού που μέτραγες τις νύχτες προσευχόμενος για όλους μας… Με μιαν αγάπη και έναν χτύπο στην καρδιά, Ελέησόν με Κύριε!

Ευσχημόνως και ευλαβικώς ο σεβαστός πατέρας Θεόδωρος ευλόγησε φέτος τη βασιλόπιτα κόβοντας κατά την τάξη τα κομμάτια…του Κυρίου, της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Μεγάλου Βασιλείου…του Γέροντά μας! 

Και ευθύς τα μάτια που το είδαν έλαμψαν από χαρά και τα χαμόγελα απλώθηκαν μεμιάς και αστραπιαία στο άκουσμα! Το φλουρί! Το φλουρί έπεσε στο κομμάτι του Γέροντα! 

Ω! τι πανευφρόσυνη χαρά γέμισε τις καρδιές μας, που όλες τώρα χτυπούσαν γευόμενες την επίσκεψη του Γέροντα! Πρόσωπα χαμογελαστά και με βεβαία την πεποίθηση για το ΠΑΡΩΝ του Γέροντος! 

Παρών! Και γέμισες μεμιάς, παρηγοριά και ελπίδα τις ψυχές μας. Και σκόρπισες κάθε αμφιβολία και ίχνος δήθεν εγκατάλειψης…

Απάντηση σε όλους μας… για τις ψυχές που ανθρωπίνως λύγισαν, για τις στιγμές που χάσαμε επαφή…που δώσαμε χώρο στον πειρασμό να κάνει αυτό που ξέρει καλά… και να μας θλίψει, να μας απογοητεύσει….

Πόσο μας σπλαχνίζεται ο Κύριος! Πόσο μας πονάει ο Γέροντάς μας!

Ήρθες εν πνεύματι. Ζωντανός ων, καθώς οι δίκαιοι εις τον αιώνα ζήσονται! 

Απότοκο της πατρικής φροντίδας και της μέριμνάς σου, που δεν χωρά αμφιβολία για το αναλλοίωτο της αγάπης σου! Ήρθες για να σφραγίσεις μέσα μας όσα εν ζωή μας κήρυττες! 

Ζη Κύριος ο Θεός ημών! 

Και αυτό ομολογούμε άπαντες, γεμάτοι ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας έδωσες, για όλα όσα μας δίνεις, για την ανύστακτη φροντίδα σου που όχι μόνο δεν έλειψε κατά την κοίμησή σου, αλλά προστρέχεις άμεσα, διπλά, παρηγορώντας και ενισχύοντας τις ταπεινές δυνάμεις μας. 

Αυτό το αδιάλειπτο της παρουσίας σου, μας φέρνει εις σεαυτόν, μας συνάζει, μας νουθετεί, μας κάνει ένα. Μία καρδιά που χτυπά σε πολλά σώματα. Μία σχέση που ξεπερνά τους σαρκικούς δεσμούς, που αγκαλιάζει το αιώνιο, το ατελεύτητο. Και μια φωνή να μας καλεί «Όλοι μαζί στον Παράδεισο γιατί δεν αξίζει τίποτε άλλο. Όλοι μαζί στον Παράδεισο να απολαύσουμε μαζί τη δόξα του Θεού μας!» Αμήν!

Ακολουθεί σχετικό βίντεο με τον μακαριστό Γέροντα μας πατέρα Νικόλαο κατά την εορταστική εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας, στο ενοριακό κέντρο του Προφήτη Ηλία το έτος 2013!
Εκεί η χαρά, εκεί η ευφροσύνη, εκεί η ελπίδα, εκεί το στήριγμα, εκεί ο Χριστός εκεί η Ορθοδοξία!
Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν! Πρέσβευε υπέρ ημών άγιε Γέροντα μας! 

Κοπή Βασιλόπιτας 2013, Ι.Βυζ.Ν.Προφ.Ηλιού Θεσ/νίκης.flv

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Ανοίγει το Τριώδιο [BINTEO 2021]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη. Ἡ περίοδος τῆς Τεσσαρακοστῆς ἐνδύεται μέ τό ἱερό Τριώδιο. Ἀπαλλαγή ἀπό τή χαυνότητα καί ἀγῶνας ἕως τελικῆς πτώσης. Ἐγρήγορση σέ ὅλα τα ἐπίπεδα…

Το ευλογημένο Τριώδιο και ο δαιμονισμένος Καρνάβαλος (Βίντεο 2019)

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη Ἡ τεράστια απόσταση πού χωρίζει τούς χριστιανούς καί τήν εὐλογημένη περίοδο τοῦ Τριωδίου ἀπό τούς καρναβαλιστές καί τή δαιμονισμένη παράδοση τοῦ Καρνάβαλου…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.