εικόνα άρθρου: Η παρηγοριά του γέροντα!

Ό,τι επιτρέπει η αγαθότητά Του είναι προς όφελος για την σωτηρία μας

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μια συλλογή ευωδιαστή και παρηγορητική, αποσπάσματα από κείμενα που κατά καιρούς δημοσίευσε ο μακαριστός γέροντας μας. Μια υπενθύμιση για όλους τους αδελφούς και μια γνωριμία προς όλους τους διαδικτυακούς φίλους με το μεγαλείο της αγάπης που μας έδινε.

«Όσο ζούσε ο Γέροντας τα σήκωνε όλα. Τώρα ας σηκώνουμε λίγο και εμείς ο ένας του αλλουνού. Για να έχουμε για πάντα την ευλογία του στη ζωή μας!»

Καθημερινά στην επίγεια ζωή μας αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα και προβλήματα σχετικά με την επιβίωσή μας, αλλά όλα έχουν πνευματικά αίτια και επίσης πνευματικές λύσεις.

Αγαπητά μου παιδιά, για να αντέξει κανείς τους πειρασμούς, ένας τρόπος υπάρχει: πρέπει να λειτουργεί ο Χριστός στην καρδιά του. Αλλιώς ο άνθρωπος χάνεται, μικραίνει, ταλαντεύεται. Είναι ο τρόπος που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι άγιοι γέροντες και αυτό μας συμβουλεύουν: Να λέμε την ευχή, το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με», όσο μπορούμε περισσότερο.

Ο Θεός που γνωρίζει την καρδιά μας, βλέπει την αληθινή προαίρεσή μας και δεν μπορούμε να κρυφτούμε από Εκείνον. Όταν έχουμε καλή προαίρεση, ο Κύριος μας συνοδεύει με την ευσπλαχνία Του, μας παιδαγωγεί ανάλογα, για να μας φέρει στην αγκαλιά Του και να μπούμε στη Βασιλεία Του, την αιώνια.

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης μας γράφει στο βιβλίο οικογενειακή ζωή, λόγοι Δ΄ στη (σελίδα 197-198): Πόση ανάγκη από προσευχή έχουν οι άνθρωποι! Αλλά και κάθε δοκιμασία είναι δώρο από τον Θεό, είναι ένας βαθμός για την άλλη ζωή. Αυτή η ελπίδα της ανταμοιβής στην άλλη ζωή μου δίνει χαρά, παρηγοριά και κουράγιο, και μπορώ να αντέξω τον πόνο για τις δοκιμασίες που περνούν πολλοί άνθρωποι.

Ο Θεός δεν εγκαταλείπει το πλάσμα Του, έως και την τελευταία πνοή του.

Ο καλύτερος Παιδαγωγός μας, πονάει αδιάκοπα και αμέτρητα για εμάς τα παιδιά Του, αλλά ό,τι επιτρέπει η αγαθότητά Του είναι προς όφελος για την σωτηρία μας. Αληθινά, τι μπορεί να είναι το μικρό μαρτύριο της κάθε δοκιμασίας μπροστά στον πόνο και την Αγάπη τη δική Του; Είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία ευλογία του Θεού. Συμπερασματικά ο Θεός δεν δίνει και δεν επιτρέπει τίποτα βλαπτικό για τον άνθρωπο, αλλά μόνο ευλογίες δίνει. Αν το εννοήσουμε αυτό, θα ζούμε αυτή την ευλογημένη κατάσταση της χαρμολύπης για την οποία κάνουν λόγο οι Άγιοι Πατέρες μας. Θα ζούμε κάθε στιγμή με την Θεία Παρουσία του Θεού. Ο Θεός, εμάς μας επισκέπτεται πάντα με τις ευλογίες Του και περιμένει να του ανοίξουμε την πόρτα της ψυχής μας! Να μας γεμίσει με ευλογίες επίγειες, πρόσκαιρες αλλά κυρίως με ουράνιες και αιώνιες ευλογίες στον γλυκό Του Παράδεισο!

«Δόξα σοι, Κύριε!».

Το σημαντικότερο για έναν πνευματικό είναι να γνωρίζει πως ό,τι του έχει συμβεί στην πορεία του αυτή, ό,τι έχει βιώσει, ό,τι έχει δει κι ό,τι έχει νιώσει, όλα είναι δι’ ευχών του γέροντά του. Κάθε δάκρυ του να είναι από τον γέροντα, για ό,τι έχει πενθήσει και για ό,τι έχει χαρεί, με όλα αυτά να έχει σχέση ο γέροντάς του.

Έτσι κι εμείς, αδερφοί μου, ό,τι ζούμε και συμβαίνει στη ζωή μας είναι δι’ ευχών του γέροντα!

Αποσπάσματα από τα δημοσιευμένα άρθρα Δοκιμασία είναι ή μήπως ευλογία από τον Θεό; Ο πνευματικός του πνευματικού και η Ευχή.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Τελικά μας σπλαχνίζεται ο Θεός;
Της φωνής μου άκουσον, Κύριε!

Σχετικά άρθρα

Ο εργαζόμενος την αρετήν της ειρήνης

Άρθρο του μακαριστού πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη. Ἡ εἰρήνη καί ὁ ἁγιασμός εἶναι δυό ἀναγκαῖες προϋποθέσεις γιά ὅποιον ζητάει μέ πόθο νά δεῖ τό πρόσωπο τοῦ Θεοῦ. Ἡ εἰρήνη εἶναι τό θεμέλιο στό ὁποῖο στηρίζεται ὁ ἁγιασμός. (Διδαχές Ἁγίου Νεκταρίου)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.