Επικαιρότητα

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ και η ανάπτυξη ηγεσίας στην Εκκλησία της Ελλάδος – Ο Τζορτζ Τσούνης επί το έργον

εικόνα άρθρου: Η Πρεσβεία των ΗΠΑ και η ανάπτυξη ηγεσίας στην Εκκλησία της Ελλάδος – Ο Τζορτζ Τσούνης επί το έργον

«H Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που εστιάζει ειδικά στην ανάπτυξη ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» (Τζέφρι Πάιατ, 4 Μαΐου)

 Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ επιχειρεί να εισβάλλει ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια της εκκλησιαστικής διοίκησης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέσω του ειδικού προγράμματος Ηγεσίας «Faith-Based Leadership in a Turbulent World» (Ηγεσία βασισμένη στην πίστη σε ένα ταραγμένο κόσμο).

Την ίδια στιγμή, ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, λίγες ημέρες μετά με την ανάληψη των καθηκόντων του (10 Μαΐου), πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με τους ανώτατους εκκλησιαστικούς άρχοντες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Κων/πολης, τους ευχαριστεί για την «ηγεσία» τους (leadership) και εκφράζει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ελλάδα.

Η Αμερική χρησιμοποιώντας ως πυλώνες την Εκκλησιαστική Διπλωματία και το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης Ηγεσίας, σταθεροποιεί την επιρροή της στη περιοχή και εξυπηρετεί κατά το βέλτιστο τρόπο τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και τους στρατηγικούς της στόχους.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ και το πρόγραμμα «Faith-Based Leadership in a Turbulent World» που εστιάζει στην ανάπτυξη ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία

Κατά το χρονικό διάστημα 2-6 Μαΐου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα Ηγεσίας με τίτλο «Faith-Based Leadership in a Turbulent World» (Ηγεσία βασισμένη στην πίστη σε ένα ταραγμένο κόσμο) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. 

Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα της Πρεσβείας και Προξενείου των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ υποστήριξε το Πρόγραμμα που «εστιάζει ειδικά στην ανάπτυξη ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία»:

«Το πρόγραμμα Faith-Based Leadership in a Turbulent World είναι μέρος αυτού του πυλώνα, των ανθρώπων με τους ανθρώπους (people-to-people), της διμερούς μας σχέσης. Αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά από όσο γνωρίζω που η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που εστιάζει ειδικά στην ανάπτυξη ηγεσίας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» (Τζέφρυ Πάιατ, 4 Μαΐου).

Επιπλέον, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχε μία πολυεθνική ομάδα κληρικών και λαϊκών ηγετών που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, συμπεριλαμβανομένων Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών. Δηλαδή οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αποτελούν μέλη των τριών ελληνόφωνων Εκκλησιών που αναγνώρισαν το Ουκρανικό ψευδοαυτοκέφαλο και την νέα ψευδοεκκλησία των σχισματοαιρετικών Ουκρανών…

Συναντήσεις του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ με τους εκκλησιαστικούς άρχοντες – Ευχαριστίες για την «ηγεσία» τους 

Ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, με την ανάληψη των καθηκόντων του και σε διάστημα λίγων μόλις ημερών, επισκέφτηκε κατά σειρά: τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίο, τον Μητροπολίτη Θεσ/νίκης Άνθιμο και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο. 

Επιπλέον, με μηνύματα που ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλαδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Twitter), ευχαρίστησε για την «ηγεσία» των προαναφερομένων ανωτάτων εκκλησιαστικών ταγών και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την θρησκευτική ελευθερία.

Ακολούθως, παρατίθενται οι επισκέψεις/συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Τζορτζ Τσούνης, μαζί με τα σχετικά μηνύματα που ανάρτησε στο διαδίκτυο:

23 Μαΐου

Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσούνης σημείωσε σχετικά στο διαδίκτυο: 

«Τον ευχαριστούμε για την ηγεσία του και για όλες τις προσπάθειες της Εκκλησίας να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Ουκρανούς […]. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας για την υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας».

25 Μαΐου

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε: 

«[…] Τον ευχαρίστησα για την ηγεσία του αυτή την κρίσιμη στιγμή. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται στην ισχυρή φιλία μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για την υποστήριξη της θρησκευτικής ελευθερίας».

25 Μαΐου

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσούνης ευχαρίστησε τον κ. Άνθιμο για την ηγεσία του και το έργο του:

«[…] Σας ευχαριστούμε για την ηγεσία σας και το έργο που κάνετε βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη».

4 Ιουνίου

Επίσκεψη στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Σχετικά με τη συνάντηση αυτή, ο κ. Τσούνης ανέγραψε:

«Τον ευχαρίστησα για την ηγεσία του κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου και το έργο του να βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Τόνισα την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τη θρησκευτική ελευθερία».

Γεωστρατηγικά σχέδια της Δύσης και Εκκλησιαστική Διπλωματία

Ο Τζέφρυ Πάιατ, ως Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας (2016-2022) έθεσε τις βάσεις για την εργαλειοποίηση της θρησκείας, μέσω της λεγόμενης «Εκκλησιαστικής Διπλωματίας». Με πρόφαση την προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών, προώθησε με κάθε τρόπο τη δημιουργία και την αναγνώριση της νέας ψευδοεκκλησίας των σχισματικοαιρετικών Ουκρανών.

Ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ακολουθεί πιστά το δρόμο που χάραξε ο ιδιαίτερα δραστήριος προκάτοχος του, τη στιγμή που ο επόμενος μεγάλος στόχος της Δύσης στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων είναι η αναγνώριση και η αποδοχή της ψευδομακεδονικής σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων. 

Η Εκκλησιαστική Διπλωματία και το Πρόγραμμα ανάπτυξης «ηγεσίας» στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκονται στην κορύφωση τους. Ο εχθρός βρίσκεται πλέον εντός των τειχών και η εκκλησιαστική διοίκηση για μία ακόμα φορά ετοιμάζεται να συνταχθεί με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.