Επικαιρότητα

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ένα βουνό από στάχτες νεκρών

εικόνα άρθρου: Η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ένα βουνό από στάχτες νεκρών

Πόση αξιοπρέπεια κρύβει η επιλογή της αποτέφρωσης;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα, το οποίο είναι το πρώτο αποτεφρωτήριο που λειτουργεί στη χώρα μας από το 2019.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, η πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε σε έναν χώρο που για πολλούς φαντάζει ως αξιοθέατο ή μνημείο ή σύμβολο της Ελλάδας της “προόδου” που αποτάσσεται όχι μόνο την Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά και έναν ολόκληρο αξιακό κώδικα που για κάποιους αιώνες την έκανε να στέκεται περήφανη.

Η Κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αποτέφρωση των νεκρών, όπως είναι γνωστό, σε όλες τις πολιτισμένες χώρες αναγνωρίζεται ως ένας παράλληλος τρόπος διάθεσης του σώματος μετά τον θάνατο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτό γίνεται με τη δήλωση του ανθρώπου πριν από τον θάνατό του, ή, όπως ο νόμος προβλέπει, μετά τον θάνατο, από αυτούς που έχουν το δικαίωμα να πάρουν τη σχετική απόφαση. Η Ελλάδα, έστω καθυστερημένα, αναγνώρισε το δικαίωμα αυτό ήδη από το 2006 στους πολίτες. Η επιλογή του τρόπου διάθεσης του σώματος μετά τον θάνατο είναι μια πράξη κυρίως πολιτισμού, έχει φυσικά πολλά άλλα χαρακτηριστικά, ίσως να είναι η πιο δυνατή εκδήλωση βούλησης από έναν άνθρωπο. Γιατί, ενώ γίνεται όταν είναι ζωντανός, αναφέρεται σε χρόνο στον οποίο δεν θα μπορεί καν να ελέγξει και να επιβάλει την εφαρμογή της. Αυτό είναι κάτι το οποίο ο νομοθέτης πρέπει να το κάνει και η Πολιτεία να το διασφαλίσει. Συνδέεται με το δικαίωμα του ανθρώπου στην προστασία της προσωπικότητάς του και με το δικαίωμα της αξιοπρέπειας, τη δυνατότητα της επιλογής δηλαδή του πώς θα διατεθεί το σώμα του μετά τον θάνατό του».

Πρόκειται για έναν λόγο προβλέψιμο και ιδιαίτερα συγκινησιακό, πλήρως κομμένο και ραμμένο στο μοντέλο της Νέας Εποχής. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο έχει γεμίσει ο πλανήτης με πρεσβευτές καλής θελήσεως, πρεσβευτές της αγάπης, της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και άλλων φανταχτερών τίτλων που εξιτάρουν την φαντασία. Και αυτό το συμπεραίνουμε διότι οι ίδιοι που αμαυρώνουν όλες τις παραπάνω αρετές διανθίζοντας τους φθηνούς λόγους τους, είναι οι ίδιοι που τις καταπατούν.

Δεν είναι λίγες φορές που από το μετερίζι μας επισημάναμε τον κίνδυνο για τη σύγχρονη παγίδα της αποτέφρωσης, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επιλέγουν. Εμείς ως χριστιανοί ορθόδοξοι οφείλουμε -προς δόξαν Θεού- να αποστρεφόμαστε κάθε προσπάθεια διαφήμισης ενός μέσου που θέτει σε κίνδυνο τη σωτηρία της ψυχής μας. Αρκεί μόνο να πούμε ότι ίδιος ο Κύριος δέχθηκε τον ενταφιασμό του σώματός του, λέγοντας στον Ιούδα: «Άφες αυτήν, εις την ημέραν του ενταφιασμού μου τετήρηκεν αυτό» (Ίωάν. 12, 7). Αλλά και ο 7ος Κανόνας της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου επιτάσσει πως ο καθαγιασμός της Αγίας Τράπεζας γίνεται με την τοποθέτηση λειψάνων αγίων μαρτύρων (Πηδάλιον, έκδοση “Αστέρος” , Αθήνα, 1970, σ. 328).

Tο ζήτημα βέβαια αποκτά ένα μοντέρνο άρωμα υποκρισίας, διότι η αποτέφρωση καταπατάει εκτός από τις θεολογικές “κόκκινες γραμμές” και τις περιβαλλοντικές. Η κ. Αγγελική Λιόση στη μελέτη της με τίτλο: «Η αποτέφρωση των Νεκρών -στο δίκαιο του περιβάλλοντος-», γραφεί τα παρακάτω σημαντικά: «Από περιβαλλοντική σκοπιά, διεθνείς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καύση δεν είναι, όπως συνηθίζει να ισχυρίζεται η διοίκηση, ο πιο υγιεινός τρόπος αποσύνθεσης του νεκρού σώματος. Ενδεικτικά, για την πλήρη αποτέφρωση του ανθρώπινου σώματος θα πρέπει η θερμοκρασία του κλιβάνου να κυμανθεί από 1400-1800o F (850-1200oC) και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για 45 έως 90ˈ. Από αυτή τη διαδικασία εκλύονται τοξικά αέρια, όπως διοξίνες, φουράνια και άλλες βλαβερές χημικές ουσίες, όπως ο υδράργυρος, που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση και προβλήματα υγείας, ιδιαιτέρως σε υπαλλήλους και περιοίκους εγκαταστάσεων αποτεφρωτηρίων. Ο σοβαρός περιβαλλοντικός κίνδυνος διατυπώνεται σε κείμενα διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Μήπως οι αντιδράσεις της Εκκλησίας κάηκαν στο αποτεφρωτήριο της πολιτείας;

Η Εκκλησία γιατί δεν εμπιστεύθηκε τους επιστήμονες; Ή τελικά τους εμπιστεύθηκε γι’ αυτό αποδέχθηκε σιωπηλά την καύση;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
– π.Νικόλαος Μανώλης, Αποτέφρωση νεκρών σωμάτων [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
H κ. Σακελλαροπούλου σε ένα ωμό διεμφυλικό κήρυγμα
Ολοκαύτωμα ψυχών: Το 70% των αποτεφρωμένων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι!
Γραφείο τελετών μετατρέπει τους νεκρούς σε λίπασμα για τα φυτά

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.