Επικαιρότητα

Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στην Αγία Σοφία;

εικόνα άρθρου: Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα στην Αγία Σοφία;

Μας λείπει η αγάπη για την Ορθοδοξία των αγίων Πατέρων μας.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η Ρωσία είναι μία υπερδύναμη, δεν είναι μία μικρή χώρα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χειρίζεται όλα τα διπλωματικά σχέδιά της με βάση το συμφέρον της. Έχει τον αέρα του μεγάλου παίκτη και νικητή σε όλα και ιδιαίτερα σε όσα διαδραματίζονται στη Μεσόγειο και οπωσδήποτε υποστηρίζει τη δική της πολιτική πρώτα και μετά αυτή των συμμάχων της. Η μικρή Ελλάδα είναι παραδοσιακά Ορθόδοξη χώρα, δεν είναι όμως κοντά στην πολιτική της Ρωσίας, επειδή αυτή, ακολουθεί την πολιτική της Δύσης. Όση συμπάθεια κι αν έχουν οι λαοί των δύο χωρών λόγω της κοινής πίστης στην Ορθοδοξία και λόγω των αγίων προσκυνημάτων στα Ιεροσόλυμα και στο άγιο Όρος, δε μας συνδέει τίποτα περισσότερο από αυτό. Σε πολιτικό επίπεδο είμαστε απέναντι και δεν υπάρχει καμία υποστήριξη. H θέση της Ρωσίας θα είναι με το μέρος εκείνων μέσω των οποίων θα αποκομίσει οφέλη για την εξωτερική πολιτική της. Δεν υποστηρίζει την Ελλάδα, γιατί απλά δεν έχει κανένα συμφέρον να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Επόμενο είναι η Ρωσία να σέβεται τα δικαιώματα όποιων χωρών υποστηρίζει για τα συμφέροντά της. Σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία σέβεται το δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίζει, ανεξαρτήτως πώς θα χρησιμοποιήσει το κτίριο της Αγίας Σοφίας. Η πολιτική δεν έχει πίστη και συναισθήματα. Μπορεί να βλέπει την Αγία Σοφία ως κτίριο ή ως εντευκτήριο χώρο και ως κειμήλιο των Ρωμηών. Η αλήθεια είναι πως όσο και αν αναφέρονται σε ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορούν να ζήσουν το μεγαλείο της πραγματικής πνευματικής κληρονομιάς, που βαρύνει τους αληθινούς απογόνους της Ορθοδοξίας. Η Αγία Σοφία δεν είναι κληροδότημα της UNESCO. Επίσης δεν είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά για να είναι σε καθεστώς ελέγχου από την UNESCO.

Είναι πνευματική περιουσία των αγίων της Ορθοδοξίας που τη φιλοτέχνησαν και εργάστηκαν για τη συντήρησή της μέσα στους αιώνες. Είναι κληρονομιά επίσης των αγίων των μετέπειτα γενεών. Επομένως κανένα δικαίωμα δεν έχει η Τουρκία στην Αγία Σοφία. Η Τουρκία είναι ο κατακτητής και ο καταπατητής των εδαφών των γειτονικων λαών και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων, η Μικρασιατική καταστροφή και η εισβολή στην Κύπρο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για να μπορούμε να της αναγνωρίζουμε δικαιώματα.

Όσο κι αν υποστηρίζει η Ρωσία μέσω του κ. Λαβρόφ, ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας και των αρχών της Κωνσταντινούπολης να καθορίζουν συγκεκριμένες παραμέτρους για τη χρήση της Αγίας Σοφίας σε συσχέτιση με την UNESCO, δεν μπορούν να αλλάξουν την ιστορία της και την πνευματική πνοή του Ορθοδόξου πνεύματος που συμβολίζει. Επίσης κανείς από αυτούς τους πολιτικούς ακόμη δεν μπορεί να δει και να καθορίσει μελλοντικά την ιεραποστολική προοπτική που μπορεί να έχει, ως το κέντρο της Ορθοδοξίας. Σήμερα βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο και κυκλωμένη στο πλαίσιο των παγκοσμιοποιητών της UNESCO, λόγω της δικής μας απομάκρυνσης από το ορθόδοξο πνεύμα. Έχουμε δηλητηριαστεί από το πνεύμα της Δύσης και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ακόμη το μέγεθος της ατιμίας που έχουμε διαπράξει ως έθνος απέναντι στην πίστη, την παράδοση, τη γλώσσα και την ιστορία μας. Δε μας φταίει η πολιτική της υπερδύναμης και η πολιτική της Τουρκίας, αλλά η αδιαφορία και η νωθρότητα η δική μας απέναντι στην αληθινή Πίστη μας. Μας λείπει η αγάπη για την Ορθοδοξία, για την Πίστη των αγίων Πατέρων μας. 

Οι τουρκικές αρχές διαβεβαίωσαν την παγκόσμια κοινότητα ότι οτιδήποτε σχετίζεται με τον ορθόδοξο πολιτισμό, θα παραμείνει ανοιχτό και θα είναι προσβάσιμο από τους επισκέπτες, τους τουρίστες και τους προσκυνητές. Έτσι καθησυχάζουν τα πνεύματα οι ηγέτες της σύγχρονης βαρβαρότητας και των μεγάλων και υπερφίαλων σχεδίων της επεκτατικότητας στις γείτονες χώρες και μετέπειτα στο Αιγαίο και στη Θράκη μας. Πράγματι κατά τη δήλωση του κ. Λαβρόφ, θα δούμε κι εμείς πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το σχέδιο, διότι μέχρι στιγμής τα τεχνικά σχετικά μέτρα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί… Η Ρωσία είναι έτοιμη και πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την Τουρκία και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από αυτή την απόφασή της, διότι είναι σε εγρήγορση και με ταχύτατα αντανακλαστικά μπορεί να αντιδράσει σε ό,τι πάει αντίθετα με την πολιτική της. Σε αυτό το σημείο, μας έρχεται στο νου ο λόγος του αγίου Παϊσίου που παρομοιάζει την Τουρκία με την αλεπού, που κάνει όλο πονηριές όταν καταλάβει ότι της έχουν στήσει το δόκανο και πηδάει και με τα τέσσερα πόδια και πιάνεται και από τα τέσσερα. Η περιγραφή αυτή για την πονηρή συμπεριφορά της Τουρκίας και το πώς θα πιαστεί είναι εκπληκτικά ακριβής και έχει αρχίσει να επαληθεύεται πλήρως στις μέρες μας.

Ο άγιος Παΐσιος είχε πει και το επίσης εκπληκτικό: «Ευτυχώς, παιδί μου, η Ελλάδα δεν είναι στα χέρια των πολιτικών μας» εννοώντας, ότι είναι στα χέρια του Θεού και ότι οι πολιτικοί μας μόνο εξωτερική πολιτική δεν κάνουν. Και επίσης ότι: «Όταν η Τουρκία νομίσει πως απέκτησε δύναμη στην περιοχή, θα «ξυθεί» στην γκλίτσα του τσοπάνη». Ήδη σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη Συρία, ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη ο Ερντογάν. Αρνήθηκε στους Ρώσους την απόσυρση των δυνάμεων από τη Συρία. Ο Θεός βοηθός μας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Η Ρωσική Εκκλησία για την Αγία Σοφία
– Η «Ιρανοποίηση» της Τουρκίας
– Η Αγία Σοφία είναι μόνο η αρχή
– Η Παναγία Σουμελά και η Αγια-Σοφιά στην εκμετάλλευση του Ερντογάν
– Μιλώντας ως κοσμικός διπλωμάτης ο κ.Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά: “Αντί να είμαστε ενωμένοι…”
– Μέτοικος, Με αφορμή την ύβριν του Ναού της Αγίας Σοφίας
– Ερντογάν, κι άλλος υποτακτικός του Θεού εν δράσει;
– Ο.Χ.Σ Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Ένα διαφορετικό κατηγορώ για την βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφιάς
– Ο Πάπας και το ΠΣΕ για την Αγια Σοφιά
– Η Κύπρος στο πλευρό του κομματιαστή της Ορθοδοξίας Πατριάρχη για την Αγιά Σοφιά
– Περί της μεταβολής της Αγιάς Σοφιάς Κων/πόλεως- Νέας Ρώμης σε ισλαμικό τζαμί
– Ύπνος βαθύς και ατάραχος
– Απόστολος Σαραντίδης, Αγιά-Σοφιά και ο πραγματικός διττός στόχος
– Σχόλιο στο άρθρο: Η Αγία Σοφία και οι λανθασμένες μεταφράσεις

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.