Επικαιρότητα

Η Ρωσική Εκκλησία για την Αγία Σοφία

εικόνα άρθρου: Η Ρωσική Εκκλησία για την Αγία Σοφία

Ζημιά στην πίστη δεν μπορεί να κάνει κανένας εξωτερικός παράγοντας, παρά μόνο εμείς με τις πλάνες και τις αιρέσεις μας.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δηλώσεις για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε με τη σειρά του και ο Ρώσος Πατριάρχης δηλώνοντας ότι: “Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για όλον τον χριστιανικό πολιτισμό, συνεπώς και για την πνευματικότητα και την ιστορία μας. Έως και σήμερα για κάθε Ρώσο Ορθόδοξο Χριστιανό η Αγία Σοφία είναι ένα μέγιστο χριστιανικό προσκύνημα.

Το ίδιο γλυκανάλατα τοποθετήθηκε και η Ιερά Σύνοδος της Ρωσίας σχετικά με την απόφαση των τουρκικών Αρχών να αναθεωρήσουν το καθεστώς του Ναού της Αγίας Σοφίας: Απευθυνόμενοι προς τις αδελφές κατά τόπους Εκκλησίες με ιδιαίτερη θλίψη επισημαίνουμε, ότι ο ορθόδοξος κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα διχασμένος ένα τόσο δυσάρεστο για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία γεγονός, πράγμα που αποτελεί άμεση συνέπεια της αντικανονικής νομιμοποιήσεως του σχίσματος στην Ουκρανία και εξασθένησε τις δυνατότητές μας από κοινού να αντιπαρατεθούμε στις νέες πνευματικές απειλές και τις πολιτιστικές προκλήσεις. Σήμερα, σε μια εποχή αυξανόμενης χριστιανοφοβίας και ενισχυόμενης πιέσεως της κοσμικής κοινωνίας στην Εκκλησία, η ενότητα είναι ακόμη πιο απαραίτητη από άλλοτε. Καλούμε τις αδελφές κατά τόπους Εκκλησίες από κοινού, εν πνεύματι ειρήνης και αγάπης Χριστού, να αναζητήσουμε διέξοδο από την κρίση.” 

Έχει μια βαρύτητα η πνευματική διάγνωση, ότι η αντικανονική νομιμοποίηση του σχίσματος στην Ουκρανία εξασθένησε την ορθοδοξία. Γιατί αυτή η ενέργεια επιστεγάζει την αιρετίζουσα πορεία του Πάπα της Ανατολής. Αλλά αυτή είναι μια σειρά από αντορθόδοξες πράξεις, στις οποίες δυστυχώς, δεν είναι αμέτοχη ούτε η Ρωσία. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούμε τη θεολογία με πολιτική σκοπιμότητα. Από την άλλη, είναι απόλυτα σωστό και αναγκαίο να καταλάβει κανείς ότι ζημιά στην πίστη δεν μπορεί να κάνει κανένας εξωτερικός παράγοντας, παρά μόνο εμείς με τις πλάνες και τις αιρέσεις μας. Όταν σύσσωμοι οι πατέρες ομολογούν και ομονοούν, ότι αν λείψουν οι πειρασμοί μηδείς ο σωζόμενος, τότε εμείς δεν μπορούμε να κατηγορούμε κανένα εξωτερικό εχθρό, ούτε καν τον διάβολο. Εμείς μόνοι μας μετέχοντας σε πλάνες και αιρέσεις και προσκυνώντας τελικά άλλον Κύριο, εμείς μολύνουμε την πίστη μας και την αδυνατίζουμε. 

Τελικά, δεν μπορεί να αποφύγει κανείς την πρόκληση να κάνει μια εκτίμηση πάνω στην ρωσική εκκλησιαστική κατάσταση και ειδικά όσον αφορά τη σταθερότητα στην πίστη στην Ρωσία. Η ορθόδοξη πίστη κινδυνεύει από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ή από τις προσβολές που οι ίδιοι οι ορθόδοξοι, εν προκειμένω οι Ρώσοι, επιφέρουν στην πίστη, π.χ. με τον Οικουμενισμό, όπως προείπαμε, ή το βούτημα της αγίας λαβίδας σε ξύδι κατά την θεία μετάληψη στις ρωσικές εκκλησίες, για την αποφυγή του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών; 

Ο λόγος επιφανών Ρώσων εκκλησιαστικών αντρών γέμει ανοησίας και αμετρίας. Σε κάνει να απορείς! Παρόμοιες ανοησίες ακούσαμε και από δικούς μας Επισκόπους φυσικά. Φαίνεται ότι η ενότητα της πλάνης και του Οικουμενισμού καλά κρατεί.

Ένα κραυγαλέο δείγμα από άλλον επιφανή: “Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε, όμως, να αυξήσει την ποσότητα της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς για να σκοτώσει τον κορονοϊό λόγω του κρασιού που εμπεριέχεται σε αυτήν.

Ειδικότερα, ο αρχιερέας Λεονίντ Καλίνιν, μέλος του Πατριαρχικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό: «Σύμφωνα με ειδικούς ιολόγους, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο μυστήριο […] είναι αρκετά υψηλή για να σκοτώσει αυτούς τους ιούς. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ως εκ τούτου, καταρχάς, το ίδιο το μυστήριο δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης με επαρκή ποσότητα [αλκοόλης]». Προσέθεσε ότι οι πιστοί δεν επιτρέπεται πλέον να ασπάζονται Σταυρούς και εικόνες και ότι το κρασί για τη Θεία Κοινωνία θα εμφιαλώνεται σε σκεύη μιας χρήσης. Ο ίδιος, ακόμα, διευκρίνισε ότι στις εικόνες έχουν χρησιμοποιηθεί αντισηπτικοί παράγοντες και ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα είναι επαρκή κατά την άποψή του. Την Τρίτη, ο Πατριάρχης Κύριλλος ενέκρινε ένα ευρύ φάσμα νέων κατευθυντήριων γραμμών για τη λατρεία και τα μυστήρια, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας, «οι κανόνες έχουν συνταχθεί, λαμβάνοντας υπόψη την κανονική και λειτουργική παράδοση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση πιάτων μίας χρήσης, γάντια υγιεινής και την αναστολή των κατηχητικών σχολείων.”

Εν κατακλείδι, ας συνειδητοποιήσουμε, εμείς για πολλοστή φορά και άλλοι για πρώτη φορά, πόσο αδύναμους μας έχει καταστήσει το έλλειμμα της πίστης, που συστηματικά καλλιεργούμε και βαθαίνουμε με τους “Κυρίους” που υπηρετούμε και πόσο αδύναμος είναι ο λόγος μας να ακουστεί και να επιφέρει αλλαγή. Κι αυτό γιατί δεν βιώνουμε καθαρή ανόθευτη ορθόδοξη πίστη και γευόμαστε τους καρπούς της αποστασίας μας.


Δείτε σχετικά:
Πώς καταδέχεστε ένας μουφτής να σας βάζει τα γυαλιά;
Ο Πάπας και το ΠΣΕ για την Αγια Σοφιά
Ο Ελπιδοφόρος χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την Αγία Σοφία
Με καθυστέρηση η Ιερά Σύνοδος προς την UNESCO
Εμφάνιση άσχημου γεγονότος, πολύ χειρότερο από τη μετατροπή του Ναού σε τζαμί
– Η βαριά κληρονομιά, μιας λησμονημένης Αυτοκρατορίας
Ερντογάν, κι άλλος υποτακτικός του Θεού εν δράσει;
Απόστολος Σαραντίδης, Αγιά-Σοφιά και ο πραγματικός διττός στόχος
– Μα το αίμα, νερό δεν γίνεται και ο Χριστός απ’ την Αγιά Σοφιά δε σβήνεται!
– Αγαπητή κ. Μενδώνη, συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας!
– Μιλώντας ως κοσμικός διπλωμάτης ο κ.Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά: «Αντί να είμαστε ενωμένοι…»
– Στη λυσσαλέα μανία των Τούρκων προστίθεται και η θρασύτατη παρέμβαση του Πατριάρχη των Αρμενίων στην Τουρκία!
– Ίδρωσε το αυτί του Σουλτάνου μετά το ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ.;

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.