Επικαιρότητα

Η στάση του Πατριάρχη φανερώνει μια λανθάνουσα μνησικακία σε όσους διαφωνούν…

«τώρα ζητούν τη Σύνοδο! Έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης και έπρεπε επίσης να είχαν έρθει εκεί»… (Πατριάρχης Βαρθολομαίος)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως το γινάτι βγάζει μάτι. Θυμίζει με τη στάση του το πλούσιο κακομαθημένο αλλά τελείως ατάλαντο παιδάκι, στην αλάνα, που έφερνε τη μπάλα του για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Μόλις έχανε η ομάδα του έπαιρνε τη μπάλα του και έφευγε θυμωμένο στη μέση του παιχνιδιού. Μάζευε γύρω του παιδάκια που ήταν στην πείνα και μοίραζε καραμέλες και άλλες λιχουδιές. Έτσι έχτιζε ο πλούσιος κακομαθημένος ατάλαντος έναν στρατό από βολικούς υποτελείς καιροσκόπους, παιδιά χωρίς πολύ μυαλό που βολεύονταν ή χειρότερα, παιδιά με παγωμένη καρδιά, που επέλεγαν όποιον δίνει τα πιο πολλά. Βρισκόταν έτσι να φαντάζεται, ο πλούσιος κακομαθημένος και ατάλαντος, μέσα στο κίβδηλο κουκούλι της δικής του αυλής, πως είναι ο Πελέ ή ο Μαραντόνα. Μα η αλήθεια ήταν τόσο ξεκάθαρη και τόσο μακριά.

Ας αναρωτηθεί ο Παναγιώτατος τις καινοτομίες που θέλησε και επέβαλε στο Κολυμπάρι, τον ρόλο του ως Πάπα της Ανατολής, την λήψη των αποφάσεων και το φριχτό παρασκήνιο, που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί. Έχουμε αποχρώσες ενδείξεις μεθόδων που ξεπερνούν την πιο ζωηρή φαντασία, για το κλίμα που επικρατούσε. Είχαμε Αρχιερείς παντογράφους να υπογράφουν στη θέση όσων διαφωνούσαν. Είχαμε πανηγυρισμούς για την εμφανή παρουσία δήθεν του Αγίου Πνεύματος και τη δέσμευση τότε πως θα ακολουθήσουν και άλλες Πανορθόδοξες Σύνοδοι (ο Θεός να μας φυλάει).

Στο άρθρο που ακολουθεί, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρερμηνεύει κατά το δοκούν το ρόλο του, επιδίδεται σε μια ανοίκεια επίδειξη δύναμης, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι αποκλειστικό του δικαίωμα η σύγκλιση Πανορθοδόξου Συνόδου και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο σε όσους απουσίαζαν τότε, αδιαφορώντας για τον λόγο που ζητείται σήμερα η σύγκλιση.

Η στάση του φανερώνει μια αχρείαστη λανθάνουσα μνησικακία, αλλά κυρίως μια αδυναμία εκτίμησης της σοβαρότητας της καταστάσεως.
Ευχόμαστε να επικρατήσει η σύνεση και ο φόβος του Θεού. Καλή Μετάνοια!

Διαβάζουμε στο spzh.news/gr:


Οικουμενικός Πατριάρχης: Θέλετε Σύνοδο; Έπρεπε να είχατε έρθει στην Κρήτη

Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης πιστεύει ότι όλες οι Τοπικές Εκκλησίες πρέπει να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις της Συνόδους της Κρήτης.

Σύμφωνα με Оrthodox Тimes τις 6 Μαρτίου 2020 ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, δήλωσε ότι όσοι απαιτούν τη σύγκληση της Παντορθόδοξης Συνόδου για το «ουκρανικό ζήτημα» θα έπρεπε να είχαν έρθει στη Σύνοδο της Κρήτης το 2016.

Ο επικεφαλής του Φαναρίου σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ήταν «ένας συνετός και διεισδυτικός φύλακας της κοινής μας ορθόδοξης κληρονομιάς» και του ευχήθηκε υγεία έτσι ώστε «να μπορέσει να συνεχίσετε το έργο του στο όνομα της Εκκλησίας της Κύπρου και όλης της Ορθοδοξίας».

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως σημείωσε ότι, δυστυχώς, μετά την πτώση του κομμουνισμού, στην εκκλησιαστική ζωή αναβίωσε ο εθνοφυλετισμός.

Πρόσθεσε, εννοώντας όλους όσοι δεν συμφωνούν με την χορήγηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην ΟCU, ότι «τώρα ζητούν τη Σύνοδο! Έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει την Παντορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης και έπρεπε επίσης να είχαν έρθει εκεί. Αλλά δεν το έκαναν».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Φαναρίου είναι σίγουρος ότι «θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει αυτές τις αποφάσεις επειδή υιοθετήθηκαν ομόφωνα στη Γενεύη. Τα κείμενα είναι τα ίδια. Υπάρχουν μόνο κάποιες μικρές αλλαγές και βελτιώσεις».

Υπενθύμισε ότι «αυτές οι αποφάσεις υπογράφηκαν από όλους στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2016 και στη συνέχεια πήγαμε στην Κρήτη με την ελπίδα ότι θα είναι παρόντες όλες οι εκκλησίες που υπέγραψαν αυτά τα κείμενα. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, δεν ήρθαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Μόσχα οδήγησε την Αντιόχεια, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία κατά μήκος της διαδρομής του κήπου. Παρ’ όλα αυτά περιμένουμε ακόμα να αναγνωριστούν οι αποφάσεις. Μας είπαν ότι τους έστειλαν σε ειδικές επιτροπές για περαιτέρω μελέτη. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το 2016, αλλά εξακολουθούν να εξετάζουν τις αποφάσεις της Πανορθόδοξου Συνόδου». 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Το Κόλπο!!! Τί μπορεί να σχεδιάζει ο Φαναριώτης Πάπας με 15 Εκκλησίες;
 Σχόλιο για τις εξελίξεις με τη σύναξη προκαθημένων στο Αμμάν
– Οι Εκκλησίες Αντιοχείας και Βουλγαρίας δε θα συμμετάσχουν στην συνάντηση των Προκαθημένων στο Αμμάν. Δε θέλουν να τα σπάσουν!
– Επιστολή Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδοκίμασε την πρόταση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων
– Η ομιλία του Πατρ. Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ’ και η πρόσκλησή του στους προκαθημένους για την ενότητα της Εκκλησίας (βίντεο)
– Ο Πατριάρχης Θεόφιλος καλεί τους Προκαθημένους στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας
– Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο»
– «Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών
– Ενόψει μιας Πανορθόδοξης για το Ουκρανικό: Επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας
– Μητρ. Ιλαρίωνας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βλέπει πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Το ΝΑΙ της Τσεχίας και το ΟΧΙ της Ελλάδας στην Πρόταση για Σύνοδο προκαθημένων στην Ιορδανία τον Φεβρουάριο

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριαρχικός Ναός στο Φανάρι κέντρο αντικανονικών συμπροσευχών μετά αιρετικών επισκόπων

Λουθηρανός αρχιεπίσκοπος «εκκλησιάστηκε» σε Θεία Λειτουργία, Παπικός επίσκοπος παρέστη στο Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Τραγικοί υμνητές του Καζαντζάκη

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρών σε εκδήλωση τιμής του Κρητικού συγγραφέα Το να προβάλλουν και να τιμούν τον Καζαντζάκη λογοτέχνες, φιλόλογοι, και γραμματιζούμενοι λογής λογής, είναι ένα αναπόφευκτο...

Συναντήθηκαν οι παγκόσμιοι Άρχοντες του Οικουμενικού θρόνου στην Αθήνα και άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Προβλημάτισε δυσάρεστα η επιλογή της 29ης Μαΐου, ημέρας μνήμης της Άλωση της Πόλης, για την σύγκλιση της 1ης Συνόδου Κορυφής των Παγκόσμιων Αρχόντων

 Ο πρώτος «άγιος» influencer*

του Ευάγγελου Κωνσταντίνου. Ο μακαριστός Όσιος γέροντας Αγάθωνας Κωνσταμονίτης, μας νουθετούσε με τρόπο ξεκάθαρο πως οτιδήποτε βρίσκεται έξω από την Ορθοδοξία είναι διάβολος

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.