Επικαιρότητα

Η στάση του Υπουργείου Παιδείας και του Αρχιεπισκόπου ως προς την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Γράφει η Σοφία Τσέκου,
Εκπαιδευτικός

Η δημιουργική ασάφεια των δύο εγκυκλίων είναι ένας ωραιότατος τακτικισμός του Υπουργείου που τυγχάνει επίσης και της….. ευλογίας του Αρχιεπισκόπου!!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο της εκπαιδευτικού Σοφίας Τσέκου σχετικά με τη στάση του Υπουργείου Παιδείας και του Αρχιεπισκόπου ως προς την εορτή των Τριών Ιεραρχών στη σχολική κοινότητα.


Η στάση του Υπουργείου Παιδείας και του Αρχιεπισκόπου ως προς την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Αν πράγματι ήθελε το Υπουργείο Παιδείας να τιμάται εορτή των Τριών Ιεραρχών στην σχολική κοινότητα, θα όριζε και το ακριβές πλαίσιο δράσης με τα σχολεία, βεβαίως, ανοικτά και εν πλήρη λειτουργία από την πρώτη ώρα ως την τελευταία του ημερησίου προγράμματος. Αν όντως δεν ήταν για το «θεαθήναι» η κατάργηση της αργίας, θα έπρεπε η υπουργική εγκύκλιος να ορίσει την 30η Ιανουαρίου ως Θεματική Ημέρα. Μια σχολική ημέρα δηλαδή, που μετά τον εκκλησιασμό των μαθητών, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, εντός του ωραρίου τους, θα καλούνται να προσαρμόσουν το μάθημα της ειδικότητάς τους σε μια θεματολογία σχετική με τους Τρεις Ιεράρχες. Ένας φιλόλογος, για παράδειγμα μπορεί στο μάθημα της Ιστορίας να μιλήσει για την εποχή και τις συνθήκες ζωής της εποχής των Αγίων. Στο μάθημα της Λογοτεχνίας να αναφερθεί πχ στην παιδαγωγική του Μ. Βασιλείου κλπ. ή ένας Κοινωνιολόγος να προσεγγίσει τη διδασκαλία των Μεγάλων αυτών Διδασκάλων μέσα από την οπτική των δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό για κάποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως μαθηματικοί, χημικοί, γυμναστές κλπ τότε να δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να προβάλλουν ντοκιμαντέρ, ταινίες, αφιερώματα κλπ που να σχετίζονται με τον βίο, το έργο και την προσφορά των Μεγάλων Φωστήρων του πνεύματος. 

Για να γίνουν όμως όλα αυτά απαιτείται πραγματική βούληση από την πλευρά του Υπουργείου, σχεδιασμός και προγραμματισμός και όχι απλώς «πέταγμα της μπάλας» στους εκπαιδευτικούς και χάιδεμα στην Εκκλησία με την επαναφορά της τάχα τιμής στην θρησκευτική εορτή των Αγίων της Ορθοδοξίας.

Άλλωστε, όπως κόπτονται εκεί στο Παιδείας για την υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας, κατά την οποία επί πέντε συνεχόμενες ημέρες ανακατεύεται όλο το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για να προσαρμοστεί στις διάφορες θεματικές ενότητες (από την τροφή και τις εξαρτήσεις μέχρι τις έμφυλες ταυτότητες και τον σεβασμό στην ετερότητα) και υποχρεωτικά επιβάλλεται η προσαρμογή των μαθημάτων όλων των ειδικοτήτων στο οριζόμενο από το Υπουργείο πλαίσιο δράσης, έτσι να γίνει για μια μόνο ημέρα …και όχι φυσικά για μια εβδομάδα ! Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και με την περιβόητη Αθλητική Ημέρα στα σχολεία;

Αν λοιπόν πραγματικά ήθελε το Υπουργείο Παιδείας να τιμήσει, να εορτάσει και να δώσει την θρησκευτική, εθνική διάσταση και πολιτιστική διάσταση αυτής της μεγάλης εορτής των Τριών Ιεραρχών ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να αποφασίσει… πράγμα που κατ΄ επίγνωση δεν έκανε. Η δημιουργική ασάφεια των δύο εγκυκλίων είναι ένας ωραιότατος τακτικισμός του Υπουργείου που τυγχάνει επίσης και της….. ευλογίας του Αρχιεπισκόπου!! Υπενθυμίζεται ότι ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας τάσσεται κατά της σχολική αργία, την οποία θέλουν μόνο οι τεμπέληδες, όπως είπε, υπονοώντας σαφώς τους εκπαιδευτικούς. Δεν μας είπε όμως πόσο έχει ο δουλέψει ο ίδιος για να μην κινδυνεύει να αλλοιωθεί και να εξαφανιστεί η γιορτή των Τριών Ιεραρχών και πόσο έχει κουραστεί ο ίδιος από το να «στρώνει συνεχώς βούτυρο στο ψωμί» των εκάστοτε πολιτικών ηγετών σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας μας.

Δείτε σχετικά:
– Σχόλιο επί των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου «Η αργία είναι για τους τεμπέληδες»
– Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Η αργία είναι για τους τεμπέληδες». Η αντίδραση των εκπαιδευτικών! Οι Εγκύκλιοι του Υπουργείου
– Ημέρα τιμής για τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες η 30ή Ιανουαρίου με Διάταξη της Κυβέρνησης

Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά τον “Άγιο Ναυπάκτου”

Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου Ο γνωστός για τις oικουμενιστικές του θέσεις Μητροπολίτης αναλύει το θέμα Με την παρουσίαση ενός σύγχρονου και “εντυπωσιακού” θέματος επέλεξε ο γνωστός για τις Οικουμενιστικές του θέσεις...

Οι λίστες Επστάιν και οι λίστες Μίχου

του Αγαθώνικου Εγκαταλείψαμε τον Θεό και βρισκόμαστε ως άτομα και κοινωνία σε ελεύθερη πτώση στην άβυσσο εγκαταλειμμένοι από την Χάρη του Θεού Σκάνδαλο μεγατόνων έχει προκληθεί σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.