Επικαιρότητα

Η συμβολή του πνευματικού πατέρα στη ζωή του ορθόδοξου χριστιανού

εικόνα άρθρου: Η συμβολή του πνευματικού πατέρα στη ζωή του ορθόδοξου χριστιανού

της Δόμνας Γκέκα
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Προσεύχεται αδιάλειπτα για τα πνευματικά του παιδιά καθοδηγώντας τα προς την Ορθοπραξία.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Η συμβολή του πνευματικού πατέρα στη ζωή του ορθόδοξου χριστιανού

Της Δόμνας Γκέκα, 
Νοσηλεύτριας στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ

Στις μέρες μας οι άνθρωποι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πληθώρα προβλημάτων, τα οποία μας ταλανίζουν ποικιλοτρόπως. Σωματικές και ψυχικές ασθένειες, ανεργία, προβλήματα οικογενειακά ή στον εργασιακό χώρο κατακλύζουν τη ζωή μας και τις περισσότερες φορές μας κάνουν να ασφυκτιούμε. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πανδημία του κορωνοϊού που μαζί με τον γενικό αποκλεισμό (lock down) δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Η ύπαρξη ενός καλού πνευματικού πατέρα στη ζωή μας, αποτελεί τον φάρο μέσα στην “ταραγμένη θάλασσα που ταξιδεύουμε”. Ο πνευματικός πατέρας έχει έναν βασικό και καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και αυτός είναι να μας βάλει στον Παράδεισο, να μας ενώσει με τον Θεό. Ο πνευματικός είναι το “μεγάλο αυτί” του Θεού, είναι αυτός που θα ακούσει τις αμαρτίες μας και μέσω αυτού θα λάβουμε την άφεση των αμαρτιών μας. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος ακούει τα προβλήματά μας, αφουγκράζεται τις ανάγκες μας και δίνει λύσεις ωφέλιμες για την ψυχή μας. Είναι άνθρωπος που μας καθοδηγεί να βρούμε τις ορθές απαντήσεις στις πνευματικές μας αναζητήσεις.

Η αγάπη του είναι πατρική, ανιδιοτελής, συνεχής και ουσιαστική για την ψυχή μας. Μεσιτεύει στον Θεό και στους Αγίους για τη σωτηρία μας. Προσεύχεται αδιάλειπτα για τα πνευματικά του παιδιά καθοδηγώντας τα προς την Ορθοπραξία. Έχοντας την αρετή της διάκρισης, προσαρμόζει τους λόγους του στο κάθε πνευματικό του παιδί, ανάλογα με αυτό που αντέχει και δέχεται. Στον πνευματικό μας πατέρα οφείλουμε πλήρη υπακοή και αγάπη, για να μπορέσουμε να βοηθηθούμε πνευματικά και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Οφείλουμε να προσευχόμαστε για την πνευματική ενδυνάμωσή του. Οφείλουμε να δεχτούμε το “πνευματικό μάλωμα” για το καλό της ψυχής μας. Να προσερχόμαστε στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης με πάσα ειλικρίνεια και ταπείνωση για τις πράξεις και τις αμαρτίες μας, προκειμένου να καθαριστεί η ψυχή μας και να υπάρξει αληθινή μετάνοια. Ας μην ξεχάσουμε ότι ο πνευματικός είναι αυτός που θα λογοδοτήσει στον Θεό για την ψυχή μας!

Σε αυτό το σημείο, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τον δικό μου πνευματικό πατέρα, τον π.Νικόλαο Μανώλη, στου οποίου το πρόσωπο οι λέξεις “πνευματικός πατέρας” βρίσκουν πλήρη ανταπόκριση. Ένας άνθρωπος με υψηλά ιδανικά, με ήθος και αξίες αδιαπραγμάτευτες. Με ορθόδοξο φρόνημα και αγωνιστικό πνεύμα, με βαθιά και ειλικρινή πίστη στον Θεό, με αγάπη στην Παναγία και στους Αγίους, με αφοσίωση στο λειτούργημά του και με έμπρακτη αγάπη για τα πνευματικά του παιδιά. Όλοι εμείς, τα πνευματικά παιδιά του, έχουμε λάβει την απεριόριστη αγάπη του και είμαστε ευγνώμονες και πλήρεις! Είναι ένας άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια πολεμάται πολύ για τα θέματα της Πίστεως, για θέματα που είναι αυτονόητα, που έχουν κατοχυρωθεί από Οικουμενικές Συνόδους, από κανόνες Αγίων Πατέρων και που δυστυχώς από κάποιους αμφισβητούνται!

Εύχομαι ο Τριαδικός Θεός, η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοί μας, να σας προστατεύουν, να σας χαριτώνουν και να σας ενδυναμώνουν στον δύσκολο αγώνα σας. Ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου το όνομα φέρετε, να είναι προστάτης τόσο δικός σας όσο και της οικογένειάς σας. Ευγνώμων προς τον Θεό που είμαι στο πετραχήλι σας και απολαμβάνω τη πατρική αγάπη σας. Έτη πολλά και ευλογημένα!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.