Ειρήνη Ιωαννίδου

Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

εικόνα άρθρου: Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Γιατί ο κ. Αναστάσιος δεν αγαπά τους Μουσουλμάνους;


Την έδρα της Αρχιεπισκοπής Τιράνων επισκέφθηκε το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου Muhamed Bin Abdulkerim el-Isa, ο οποίος έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο [1].

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις «κοινές αξίες» των θρησκειών.

Φοβερή εντύπωση κάνει το γεγονός ότι ο κ.Αναστάσιος έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν τη σαφή αντίθεση των αξιών του ισλαμισμού προς το ευαγγελικό πνεύμα. «Πολλαί ἰσλαμικαί ἠθικαί ἀρχαί συμπίπτουν πρός τάς ὑπό τοῦ Χριστιανισμοῦ κηρυσσομένας, ἄλλαι εἶναι οὐδέτεραι, ἐνῷ ὡρισμεναι ἔρχονται εἰς σαφῆ ἀντίθεσιν πρός τό εὐαγγελικόν πνεῦμα. Ἰδιαιτέρως ἀμφισβητοῦνται καί σκανδαλίζουν τόν σύγχρονον ἄνθρωπον αἱ κοινωνικαί δομαί, αἱ ἀντιστρατευόμεναι εἰς τό δικαίωμα ἐλευθερίας ὅλων τῶν ἀνθρώπων καί συγκεκριμένως, πρῶτον, ἡ σαφῆς ὑποτίμησις τῆς γυναικός καί ἡ σκανδαλώδης μονομέρεια ὑπέρ τοῦ ἀνδρός εἰς ζητήματα γάμου καί διαζυγίου· δεύτερον, ἡ ἐπίσημος θρησκευτική ἀναγνώρισις τοῦ θεσμοῦ τῆς δουλείας· τρίτον, ἡ θεολογική δικαίωσις τοῦ πολέμου, παρά τάς ἠπίας ἑρμηνείας καί διασαφήσεις, καί ἡ ἀνύψωσις ὡρισμένων μορφῶν του ὡς ‟ἱερῶν’’» [2].

Το λόγο του αυτό μάλιστα χρησιμοποίησε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης στη μελέτη του «Ορθοδοξία και Ισλάμ». Ενώ κατέληξε ο χαρισματικός γέροντας πως «ἡ συμφωνία τους περί συμπτώσεως τῶν ἀνθρωπιστικῶν καί ἠθικῶν ἀξιῶν τῶν δύο κόσμων ἀποτελεῖ μοιραῖο ἐπακόλουθο… γιά νά περάση ὁ διαθρησκευτικός συγκρητισμός ἀπό τήν θεωρία στήν πράξι».

Δυστυχώς ο κ.Αναστάσιος φαίνεται ότι προτίμησε να εντρυφήσει περισσότερο στην κολυμπάρια θεολογία που αναγνωρίζει σωστική ικανότητα στο Ισλάμ, γι’ αυτό αναιρεί όσα ορθόδοξα υποστήριζε στο παρελθόν.

Στο δια ταύτα της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου εξήρε την προσφορά της Εκκλησίας της Αλβανίας και του κ. Αναστασίου προσωπικά στην οικοδόμηση και ενίσχυση των αρμονικών σχέσεων συμβίωσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην Αλβανία.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία με τον επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αλβανίας Μπουγιάρ Σπαχίου, όπως επίσης και με τους άλλους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας.

Από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν παρουσιάζεται η επισκοπική μήτρα και το μουσουλμανικό τουρμπάνι επί της ίδιας τραπέζης. Οι δύο άρχοντες συνομιλούν σαν ομόδοξοι και πίσω τους, στον τοίχο της αλβανικής επισκοπής, κρέμεται ο Σταυρός, τον οποίο στην πραγματικότητα αμφότεροι χλευάζουν.

Καταλαβαίνουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται πολύ μακριά από το πνεύμα των Αγίων Πατέρων που έδωσαν ακόμη και το αίμα τους για να μην επικρατήσει η πλάνη του Ισλάμ. Δυστυχώς ο ίδιος είναι μία από τις προσωπικότητες της εκκλησιαστικής πραγματικότητας που μετεωρίζεται μεταξύ Ορθοδοξίας και κακοδοξίας. Παρεκτός της ορθής στάσης που κράτησε στην άθεσμη απόδοση αυτοκεφαλίας στους αχειροτόνητους σχισματικούς της Ουκρανίας, οι θέσεις του είναι διαχρονικά ακραία οικουμενιστικές.

Ως γνήσιος Πρόεδρος του Διαθρησκειακού Συμβουλίου αναφέρεται συχνά στην πλάνη της κοινής καταγωγής των μονοθεϊστικών θρησκειών, Ορθοδοξίας και Μουσουλμανισμού εν προκειμένω. Όμως δεν αγαπάει στ’ αλήθεια τους Μουσουλμάνους, γιατί αν τους αγαπούσε πραγματικά, θα προσπαθούσε να τους απεγκλωβίσει από την πλάνη τους, θα τους μιλούσε για τον Αληθινό Θεό, τον Χριστό της αγάπης, όπως έκαναν και οι Απόστολοι. «γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Ιω. 8,32).

Και αν η υπερασπιστική γραμμή του κ.Αναστασίου διατείνει το επιχείρημα πως ο ίδιος βρίσκεται σε μία άθεη μουσουλμανική χώρα και χρειάζεται να ασκήσει διπλωματία, θα λάβει την απάντηση πως ο λαός του Θεού, το ποίμνιο, ακόμη και τα πνευματικά παιδιά του κ.Αναστασίου, δεν ξεγελιούνται. Είναι ηλίου φαεινότερο πως η σκληρή συγκρητιστική ρητορική του στοχεύει σε μία πολιτική ενωτική και όχι διπλωματική, όπως θα ήθελε να φαίνεται. «Άλλο η συμφιλίωσις των ανθρώπων, και άλλο η συμφιλίωση των θρησκειών» θα διδάξει ο Άγιος Νικόλαος Αχρίδος και δεν θα αγγίξει ούτε στο ελάχιστο τον σημερινό κλήρο.

  • [1]https://www.orthodoxianewsagency.gr
  • [2] Ἀναστασίου Γιαννουλάτου, Ἐπισκόπου Ἀνδρούσης, Ἰσλάμ (θρησκειολογική ἐπισκόπισις), Ἀθῆναι 1975, σελ. 212

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας στο πλευρό των διωκόμενων νεομαρτύρων Ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας
Πρόεδρος του Διαθρησκειακού συμβουλίου ο Αρχιεπ. Αλβανίας!

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.