Επικαιρότητα

Ράγκναρ – Η θεολογική μυθιστορία του εκχριστιανισμού των Βίκινγκς

εικόνα άρθρου: Ράγκναρ – Η θεολογική μυθιστορία του εκχριστιανισμού των Βίκινγκς
Του Γιώτη Θάσιου
Αποκλειστικά για katanixi.gr

…οι πρώτοι Βίκινγκς/Νορμανδοί έλαβαν εξ αρχής κανονικό και έγκυρο βάπτισμα από ορθοδόξους αγγλοΣάξονες και Φραγκολατίνους….

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ

Τα επόμενα εννοείται ότι είναι μέσα στο μυθιστοριογραφικό κινηματογραφικό πλαίσιο της ενδιαφέρουσας σειράς περί του τρόπου του εκχριστιανισμού των Βίκινγκς. Ο παρακάτω σχολιαζόμενος θεολογικός διάλογος μεταξύ των εν λόγω δύο φίλων ηγετών έγινε κατά την εκούσια αιχμαλωσία του Ράγκναρ υπό των Αγγλοσαξόνων ολίγο προ της εκπληκτικής, παράδοξης και απάνθρωπης θανατικής καταδικής του, η οποία κατά την γνώμη μας έχει την ιδιαίτερη και παρόμοια μορφή εκείνης της «χριστιανικής» αυτοθυσίας.

Ο Ράγκναρ, σύμφωνα με την μυθιστορία της σειράς βαπτίστηκε εκούσια Χριστιανός, για να δύναται να συναντήσει μετά θάνατον τον επιστήθιο φίλο του, καθότι απέκτησε ως καρδιακό φίλο και σύμβουλό του τον αποστάτη (και ετεροχρονισμένα μάρτυρα) χριστιανικό Μοναχό Άθελσταν.

Από τον εν λόγω Μοναχό διδάχθηκε αρκετά πράγματα για τον Χριστιανισμό και τα χριστιανικά βασίλεια όπου προσχεδίαζε μαζί του μάλιστα τις άτακτες και οργανωμένες επιθέσεις των Βίκινγκς.

Η εν λόγω μορφή του Άθελσταν στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι άγιος της αρχαίας Εκκλησίας και ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας.

Το χρονικό πλαίσιο της μορφής του Ράγκναρ και του Ρόλλο, δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για την «Ρωμαιοκαθολική» ή «Παπική» Εκκλησία αλλά για την αμιγώς Μία και αδιαίρετη Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία, προ του Σχίσματος. Άρα οι πρώτοι Βίκινγκς/Νορμανδοί έλαβαν εξ αρχής κανονικό και έγκυρο βάπτισμα από ορθοδόξους αγγλοΣάξονες και Φραγκολατίνους.

Μετά το μαρτυρικό τέλος του Μοναχού φίλου του ο Ράγκναρ φαίνεται να έπαθε μια υπαρξιακή και πνευματική αλλοίωση η οποία τον οδήγησε να αποταχθεί ριζηδόν την παγανιστική πίστη του, και να επιθυμεί διακαώς τον Παράδεισο, ώστε να συναντήσει τον χριστιανό φίλο του.

Τα υπόλοιπα στην σειρά!

Γιώτης Θάσιος
@:yiotisthasios@gmail.com

One of the best scenes of the Vikings Series with the remarkable Theological Dialogue between the Vikings King Ragnar and the King of England Egbert:

Ragnar: what if your God does not exist.
Egbert: my dear friend what are you talking about?
Ragnar: your God, my Gods, what if they don’t exist?
Egbert: if the God or Gods don’t exist then nothing has meaning.
Ragnar: eh everything has meaning.
Egbert: what on earth does that mean?
Ragnar: eh why do need your God?
Egbert: if there were no Gods then anyone could do anything and nothing would matters, you could do as you like, nothing would be real, nothing would have meaning or value so even if Gods don’t exist it is necessary to have them.
Ragnar: if they don’t exist, then they don’t exist, we have to live with it.
Egbert: ah yes, but you don’t live with it, you only think of death, you only think of Valhalla.
Rangnar: and you only think about heaven, which seems like a ridiculous place, where everybody is happy.
Egbert: Valhalla is ridiculous, all the dead warriors get to fight in the courtyard each morning and kill each other again and then they all have supper together
Ragnar: then they are both ridiculous.

Μία από τις καλύτερες σκηνές της Σειράς των Βίκινγκς με τον αξιοσημείωτο Θεολογικό Διάλογο μεταξύ του βασιλιά των Βίκινγκς Ράγκναρ και του βασιλέα της Αγγλίας Έγκμπερτ:

Ragnar: τι γίνεται αν ο Θεός (του Χριστιανισμού) σας δεν υπάρχει;
Egbert: Αγαπητέ μου φίλε για τι πράγμα μιλάς;
Ragnar: ο Θεός σου, οι Θεοί μου, τι γίνεται αν δεν υπάρχουν;
Egbert: εάν ο Θεός ή οι Θεοί δεν υπάρχουν τότε τίποτα δεν έχει νόημα.
Ragnar: Ε, (τότε) όλα έχουν νόημα.
Egbert: Τι σημαίνει αυτό;
Ragnar: Γιατί χρειάζεσαι τον Θεό σου;
Egbert: Αν δεν υπήρχαν Θεοί τότε ο καθένας θα μπορούσε να κάνει ότιδήποτε και τίποτα δεν θα είχε σημασία, θα μπορούσες να κάνεις ό,τι θέλεις, τίποτα δεν θα ήταν πραγματικό, τίποτα δεν θα είχε νόημα ή αξία, οπότε ακόμα κι αν δεν υπάρχουν Θεοί, είναι απαραίτητο να τους έχουμε.
Ragnar: Aν δεν υπάρχουν, τότε δεν υπάρχουν, θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό.
Egbert: Α, ναι, αλλά εσύ δεν ζεις μαζί με αυτό, (διότι) σκέφτεσαι μόνο τον θάνατο, σκέφτεσαι μόνο την Βαλχάλα.
Rangnar: Και εσύ σκέφτεστε μόνο τον Παράδεισο, που μοιάζει με ένα γελοίο μέρος, όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι.
Egbert: Η Βαλχάλα είναι γελοία, όλοι οι νεκροί πολεμιστές σας παίρνουν μάχη στην αυλή της κάθε πρωί και σκοτώνουν ο ένας τον άλλο ξανά και ξανά ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί παίρνουν το δείπνο τους.
Ragnar: Τότε είναι και οι δύο (μετά θάνατον κόσμοι) είναι γελοίοι.

*Μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά του Γιώτη Θάσιου.

Δείτε σχετικά:
Διάλογος για την τηλεοπτική σειρά ο εκχριστιανισμός των “Βίκινγκς”
– To Θρησκειολογικό παράδοξο του εκχριστιανισμού των παγανιστών Βίκινγκς
– Περί της ιστορίας των Νορμανδών (Vikings)

Σχετικά άρθρα

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.