Επικαιρότητα

Η θέση της Ελληνικής Εκκλησίας προκάλεσε απόρριψη στον ορθόδοξο κόσμο

εικόνα άρθρου: Η θέση της Ελληνικής Εκκλησίας προκάλεσε απόρριψη στον ορθόδοξο κόσμο

Ο Μητρ. Αντώνιος πιστεύει ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμο για την ΟCU θα ενεργοποιήσει την αντίδραση Τοπικών Εκκλησιών στις αντικανονικές ενέργειες του Φαναρίου.

Η απόφαση του Προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αναγνώριση της νεοσυσταθείσας εκκλησιαστικής δομής προκάλεσε έντονη κριτική και απόρριψη στην ορθόδοξη κοινότητα. Είπε ο Πρωτοσύγκελος της UOC Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρί Αντώνιος (Πακάνιτς) στο σχόλιο στο πρακτορείο ειδήσεων Vesti.

Κατά την άποψή του, η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερωνύμου να εισέλθει σε κοινωνία με την ΟCU μπορεί να προκαλέσει τεκτονικές μετατοπίσεις στον ορθόδοξο κόσμο.

«Δεν πρόκειται για περεταίρω “παρέλαση” αναγνωρίσεων της ουκρανικής θρησκευτικής οργάνωσης που σχηματίστηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ένα πολύ πιο πιθανό σενάριο είναι η μετάβαση των Τοπικών Εκκλησιών την ενεργή αντίδραση στις αντικανονικές ενέργειες του Φαναρίου», τόνισε ο ιεράρχης.

Σημείωσε ότι μέχρι πρόσφατα στη ορθόδοξη κοινότητα κυριαρχούσε σκεπτικό ότι η διαδικασία μπορεί να είναι αναστρέψιμη και ότι η Κωνσταντινούπολη θα διορθώσει το λάθος της χορήγησης του αυτοκέφαλου στη σχισματική δομή και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο «η γενική αντίδραση, συνολικά, δεν ξεπερνούσε την ανοικτή αποδοκιμασία και την άρνηση υποστήριξης της πολιτικής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ουκρανική κατεύθυνση».

«Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει μαρτυρήσει την αναποτελεσματικότητα μιας τέτοιας θέσης. Δυστυχώς, η αντίστοιχη κατάσταση όχι μόνο δεν διορθώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω. Πλέον όχι μία, αλλά δύο εκκλησίες (το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και το Ελληνική Εκκλησία) άρχισαν να πέφτουν στην άβυσσο του σχίσματος. Και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί», πρόσθεσε ο πρωτοσύγκελος της UOC.

Ο Δεσπότης ανέφερε την πρόσφατη δήλωση της Ιεραρχίας της Πολωνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, το οποίο «ήταν ένα σκοτσέζικο ντους για εκείνους που υπολόγιζαν την μαλάκυνση της θέσης των Τοπικών Εκκλησιών σχετικά με την “ΟCU” μετά την αναγνώρισή της από τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδας». Υπενθυμίζουμε ότι στη δήλωση αυτή τα μέλη της ΟCU αποκαλούνται επίσημα σχισματικοί και τονίζεται το γεγονός της παραβίασης της ευχαριστιακής ενότητας όλης της Ορθοδοξίας που προκλήθηκε από τις πράξεις του Φαναρίου.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος υπογράμμισε επίσης ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμο προκάλεσε έντονη κριτική και απόρριψη των επισκόπων και ιερέων στην ίδια την Ελληνική Εκκλησία και υπενθύμισε την κοινή επιστολή-έκκληση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ όπου οι ιεράρχες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υποκινήσουν για την εκκλησιαστική συζήτηση του «ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος» την Πανορθόδοξη Σύνοδο ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου.

«Εάν ένα μέλος του σώματος που πάσχει από πνευματική γάγγραινα επιμένει στην απροθυμία του να θεραπευτεί, επιθυμώντας κιόλας να εξαπλώσει περαιτέρω τη λοίμωξη, τότε τα υγιή μέλη αυτού του σώματος πρέπει να απορρίψουν τους δισταγμούς και να αρχίσουν να ανταποκρίνονται επαρκώς στην απειλή που προέκυψε. Γιατί, αν αυτό δεν γίνει, όλοι θα πεθάνουν. Τα λόγια του Ιερομάρτυρα  Ιγνατίου του Θεοφόρου μαρτυρούν σαφώς υπέρ αυτής της διατριβής: “Μην έχετε αυταπάτες, αδελφοί μου! Όποιος ακολουθεί εκείνον που εισάγει στο σχίσμα δεν κληρονομεί τη Βασιλεία του Θεού”», συμπλήρωσε ο ιεράρχης.

Υπενθυμίζουμε, στις 3 Νοεμβρίου 2019, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, δεν μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναίων Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο μεταξύ των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η παύση της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σημαίνει διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας μαζί του, ωστόσο, νωρίτερα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανέφερε ότι θα διατηρήσει την κοινωνία προσευχής με εκείνους τους Έλληνες ιεράρχες που δεν αναγνώρισαν την ΟCU.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.