Ειρήνη Ιωαννίδου

Η βεβήλωση της Ορθοδοξίας από αλλόπιστους και ομόπιστους

εικόνα άρθρου: Η βεβήλωση της Ορθοδοξίας από αλλόπιστους και ομόπιστους
της Ειρήνης Ιωαννίδου

Ο Δήμος Σμύρνης παραχώρησε άδεια για τη διεξαγωγή πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής μέσα στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου. Πώς θα αντιδρούσαν οι μουσουλμάνοι σε ανάλογη προσβολή τεμένους;


Είναι γνωστό ότι η τουρκική προκλητικότητα εκτός από το επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής κινείται και στο εκκλησιαστικό επίπεδο, γεγονός το οποίο πονάει κάθε ευσυνείδητο Χριστιανό Ορθόδοξο. Οι βανδαλισμοί εκκλησιών δεν αφορούν μόνο το παρελθόν της υποδουλωμένης Ελλάδας στην Οθωμανική κυριαρχία, αλλά πρόκειται για τη νέα τάση του σύγχρονου Ισλάμ, του εξευρωπαϊσμένου, που όμως διεκδικεί θέση στη σύγχρονη εποχή προάγωντας είτε μία εκμοντερνισμένη ισλαμοποίηση, είτε την ωμή βία στο όνομα των θρησκευτικών δικαιωμάτων. 

Πάντως η Σμύρνη συγκεκριμένα φαίνεται να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της νέας τάξης πραγμάτων. Είναι γνωστό ότι έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση του Παπικού «Μοναστικού καθιδρύματος της Santa Maria» Σμύρνης από το Τάγμα των Φραγκισκανών, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τις ανάγκες της Ι. Μητροπόλεως Σμύρνης.

Ενώ λοιπόν οι εκεί Μητροπόλεις χρειάζονται την ενίσχυση παπικών ιδρυμάτων, οι ιεροί ορθόδοξοι ναοί είναι έρμαια των άγριων τουρκικών διαθέσεων. Καμία ουσιαστική αντίδραση δεν σημειώθηκε από τους αρμοδίους μετά την προκλητική παραχώρηση άδειας από τον Δήμο της Σμύρνης για τη διεξαγωγή πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής μέσα στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου. 

Το υπουργείο εξωτερικών βέβαια καταδίκασε το γεγονός. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτι με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη» αλλά έκανε γνωστό ότι ο χώρος «χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων», αφήνοντας κάποιον να συμπεράνει ότι η μη βεβήλωση της ιερής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας της Σμύρνης βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των γειτόνων, των οποίων το προφίλ χαρακτηρίζεται από τάσεις μισαλλοδοξίας.

Είναι γνωστό ότι την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας χτίστηκαν δεκάδες μοναστήρια και ναοί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την επέλαση και την κυριαρχία των Οθωμανών πολλά από αυτά γκρεμίστηκαν ή μετατράπηκαν σε ισλαμικά τεμένη. Με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία της σύγχρονης Τουρκίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το 1923, υπήρξε μεταβολή στη χρήση των χριστιανικών μνημείων σε τζαμιά ή μουσεία. Το δυστύχημα είναι ότι ουκ ολίγες φορές το μουσουλμανικό αίσθημα των Τούρκων πολιτών δεν τους επιτρέπει να δείξουν τον προσήκοντα σεβασμό λόγω έλλειψης ανάλογης ηθικής παιδείας στην ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά των Ελλήνων, πολιτιστικής και θρησκευτικής.

Ο συγκεκριμένος ναός ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας της απολίτιστης συμπεριφοράς των γειτόνων μας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε ναός. Ο ναός αυτός οικοδομήθηκε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα από τη ρωμαίικη κοινότητα της Σμύρνης και αναφέρεται παντού ως η μοναδική ρωμαίικη εκκλησία που διασώθηκε από τις θηριωδίες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Ο Άγιος Βουκόλος ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Σμύρνης, που έζησε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. Αναφέρεται ότι χειροτονήθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και ότι, προτού πεθάνει, όρισε ως διάδοχό του τον ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, που έμελλε να γίνει ο πολιούχος της Σμύρνης. Ο Βουκόλος ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου.

Η ιστορία του ναού αλλάζει μετά την Καταστροφή της Σμύρνης και δύο χρόνια μετά η εκκλησία μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ και αργότερα χρησιμοποιούνταν ως χώρος για πρόβες σε έργα όπερας.

Είναι πράγματι πιθανό ότι μία ανάλογη πράξη ιεροσυλίας ενός χώρου λατρείας του Αλλάχ, ίσως εξέγειρε ένα ασυγκράτητο μίσος των εξτρεμιστικών ομάδων.

Όμως εμείς, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, που παρακολουθούμε αποσβολωμένοι μία άλλη άλωση της Ορθοδοξίας, είμαστε άραγε εγκλωβισμένοι στην εθελοδουλία κοσμικών και εκκλησιαστικών αρχόντων που δεν παίρνουν μόνο ελαφρά τη καρδία τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της πολιτικής ηγεσίας γείτονα λαού αλλά και τη μανιώδη διεκδίκηση να αναγνωριστεί στο Ισλάμ σωστική ικανότητα; 

Σε αυτή βέβαια την προσπάθεια συνεισφέρουν τα μέγιστα Ορθόδοξοι ιερείς και Πατριάρχες. Με πρωτοκορυφαίο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που ηγήθηκε της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου, εκεί όπου οι αιρέσεις ονομάστηκαν «εκκλησίες».

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά δείγματα ισλαμολάγνων συμπεριφορών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2009 μετέβη στην Ατλάντα των ΗΠΑ και επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Coca-Cola κ. Muhtar Kent και του προσέφερε ένα κοράνι, λέγοντας «Ἔχω ἕνα μικρό ἀναμνηστικό. Μικρό καί σπουδαῖο. Ἀναμνηστικό (γιά) τόν Muhtar. Αὐτό εἶναι τό Ἅγιο Κοράνιο, τό ἱερό βιβλίο τῶν μουσουλμάνων ἀδελφῶν μας». 

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος χαρακτηρίζεται φίλος των Μουσουλμάνος και εχθρός των Χριστιανών, δώρισε το Κοράνι στον Πρόεδρο της Σουδανικής Δημοκρατίας το έτος 2010. Την πράξη αυτή μιμήθηκε αργότερα και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμος. Το 2018, ο κ. Θεόδωρος εξέφρασε τη θέση ότι «μέσα στους ιερούς ναούς μας λατρεύεται ο Θεός, όπως και στα ιερά τζαμιά λατρεύεται από το Κοράνι ο Θεός!»

Τον Οκτώβριο του 2018, οι Μητροπολίτες Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβας και Δράμας Παύλος μαζί με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους Αρχιμ. Πέτρο επισκέφτηκαν μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη ανακαινισμένη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Ματσούκα Τραπεζούντας, ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο. Εκεί, μαζί με τον ιμάμη της περιοχής, συμπροσευχήθηκαν για τον μουσουλμάνο παππού του επιχειρηματία Εφκάν Μπασκάν. 

Το 2019 ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος κήρυξε τα εξής: «Ως βιβλίο πολιτισμού ο καθένας πρέπει να διαβάσει το Κοράνι, και δεν έχει να χάσει τίποτα, γιατί όμως ένας Ευρωπαίος όταν διαβάζει το Κοράνι γίνεται τζιχαντιστής; Έχει χάσει το νόημα της ζωής και μέσα από το Κοράνι που ευκολύνει τα πράγματα νομίζει ότι μπορεί να βρει νόημα στη ζωή του».

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι εκτός από βεβήλωση των ορθόδοξων ναών από τους αλλόθρησκους μουσουλμάνους, βεβήλωση και ιεροσυλία διαπράττουν επίσης και οι προβατόσχημοι υψηλά ιστάμενοι εκκλησιαστικοί άρχοντες. Δεν αρκούνται ούτε με τις αναστηλώσεις μουσουλμανικών μνημείων και τζαμιών, ούτε με την ίδρυση νέων, ούτε με τις υπέρογκες χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν, ούτε με το αποκορύφωμα της τουρκικής ύβρεως να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Δεν τους αρκεί ούτε καν το αίμα χιλιάδων αγίων μαρτύρων που μαρτύρησαν προς υπεράσπιση της αγίας μας πίστης, των αγίων μας εικόνων και εκκλησιών, και αγωνίζονται όπου σταθούν και όπου βρεθούν για την πολιτιστική, γεωπολιτική και βέβαια θρησκευτική υποδούλωση των Ελλήνων.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά
Οι ζητιάνοι των αιρετικών «δωρεών» και το κατοικητήριο των δαιμόνων στη Σμύρνη
Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Φίλος των μουσουλμάνων και εχθρός της Παναγίας
Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η Ισλαμοποίηση της Ελλάδας
Γιατί οι Μουσουλμάνοι μας χορεύουν στο ταψί; Εικόνες ντροπής από την Μονή της Παναγίας Σουμελά

Σχετικά άρθρα

Ποιός θα σταματήσει τη μετατροπή των Εκκλησιών σε τζαμιά;

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Απογυμνώνεται το αφήγημα των παγκοσμιοποιητών. Ο ΟΗΕ αδύναμος να επιβάλλει την ειρήνη και η UNESCO ανύπαρκτη όσον αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Σβήνει το ψευτορωμαίικο

του Αγαθόνικου Σκέψεις με αφορμή την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Μήπως είμαστε η χειρότερη γενιά από καταβολής Ελληνικού Έθνους;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.