Επικαιρότητα

Η βλασφημία της Υπεραγίας Θεοτόκου επισύρει την οργή του Κυρίου (Γ΄ Μέρος)

εικόνα άρθρου: Η βλασφημία της Υπεραγίας Θεοτόκου επισύρει την οργή του Κυρίου (Γ΄ Μέρος)
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Συντεταγμένες προσωπικής και εθνικής μετανοίας…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στο προηγούμενο άρθρο μας για την βλασφημία παραπέμψαμε σε λόγια του π.Νικολάου ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως “αν γνωρίσει ο χριστιανός την Παναγία, θα κλάψει για την βλασφημία. Η βλασφημία δημιουργεί μια φοβερή απόσταση από τον ουρανό. Τον βλάσφημο άνθρωπο, που βλασφημεί τον Χριστό, ο Χριστός τον ανέχεται και ίσως σ΄αυτή την ζωή να μην τον τιμωρήσει. Θα τον τιμωρήσει, όμως, στην άλλη ζωή, αν δε μετανοήσει. Αυτόν που βρίζει τους Αγίους, ο ουρανός, ο Θεός μας, τον ανέχεται. Λέγει, όμως, μια ιστορία ότι ο Χριστός δεν ανέχεται να βλασφημείται το όνομα της μητέρας Του”.

Πολλοί στις ημέρες μας κάνουν λόγο για επείγουσα ανάγκη μετάνοιας. Ο καθένας αυτό το ερμηνεύει κατά το δοκούν, κατά κύριο λόγο ηθικιστικά, παραβλέποντας τελείως τον παράγοντα της ποικίλης βλασφημίας της πίστης που συντελείται στην εποχή μας, ειδικά στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. Χωρίς σωστή διάγνωση η μετάνοια θα είναι ατελής και αλυσιτελής! Ως Κατάνυξη κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, όπως και ο γέροντάς μας το έκανε!

Θα προσπαθήσουμε να εντρυφήσουμε περισσότερο στη σχέση με την Κυρία Θεοτόκο και σε τι συνίσταται στις μέρες μας η βλασφημία του αγίου ονόματός Της, μέσα από την διδασκαλία του π.Νικολάου. Σαν θεατές και σαν μύστες – όσοι παρακολουθούσαμε τη σχέση του π.Νικολάου με την Κυρία Θεοτόκο να εδραιώνεται και να ανθίζει – έχουμε να μαρτυρήσουμε ότι τον τελευταίο καιρό δεν το έκρυβε: “ Ό,τι ζητάω από την Παναγία μου το δίνει”, έλεγε. Σαν νέκταρ ρουφούσε τις χάρες της Κυρίας Θεοτόκου ο π.Νικόλαος και αυτό αποτυπώνεται και στο διαφημιστικό σπότ της ομιλίας, με την οποία πρόκειται να ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο. Το ίδιο επιθυμούσε και δι’ ημάς. Όπου δεν έφτανε ο ίδιος παρακαλούσε την Παναγία να σπεύσει. Βασικό συστατικό αυτής της σχέσης ήταν και η συνεχής ομολογία και ο ιεροκανονικός έλεγχος της ποικίλης βλασφημίας του ονόματός Της από κληρικούς, ιεροψάλτες και λαϊκούς. Ο π.Νικόλαος αγωνίστηκε κατά της βλασφημίας της Υπεραγίας Θεοτόκου, από λαϊκούς και κληρικούς, που δημιουργεί απόσταση από τον ουρανό και επισύρει την οργή του Θεού. Αιώνια τον ευχαριστούμε. Αγίασε το στοματάκι του να μιλάει.

Πριν από ένα χρόνο περίπου πραγματοποίησε την ομιλία με τίτλο: “Κάποιος Βαρθολομαίος και κάποιος Βαρνάβας πολεμούν το «Άξιον Εστί»”. Από κει αντλούμε το υλικό μας. Με μία αναφορά στην εκπληκτική διήγηση από τον Συναξαριστή περί της παραδόσεως του ύμνου” Άξιον Εστί”, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο Υιός δεν ανέχεται τη βλασφημία της Μητέρας Του, είτε αυτή συντελείται με λόγους ή με έργα.

Με την αναφορά στην ιστορία της εορτής του” Άξιον Εστί”, όπως θησαυρίζεται στον Συναξαριστή, καταδεικνύεται η τιμή του ουρανού προς την Κυρία Θεοτόκο, πώς δηλαδή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που επισκέφθηκε την Κυρία Θεοτόκο κατά τον Ευαγγελισμό, έρχεται εκ νέου και χαιρετά την Παναγία δια μέσου ενός μοναχού και προσφέρει για την αγάπη της Κυρίας Θεοτόκου στην Εκκλησία έναν ύμνο, ο οποίος ψάλλεται στην Εκκλησία καθημερινά. Για να καταδειχθεί παράλληλα πώς, ενώ ο ουρανός με τέτοιον τρόπο τιμά την Παναγία, εμείς οι άθλιοι, από τους κορυφαίους στο ράσο μέχρι τον πιο απλό και ταπεινό λαϊκό χριστιανό, συμπεριφερόμαστε στην Παναγία. Γιατί ενώ ο ύμνος αυτός παραδόθηκε από άγγελο σε έναν μοναχό και δι΄αυτού σε όλη την Εκκλησία, οι ιερείς και ιεροψάλτες των τελευταίων ετών κόβουν την ενάτη ωδή της Κυρίας Θεοτόκου από όλα τα βιβλία και λένε μόνο το “Την Τιμιωτέρα”. Είναι βλασφημία και ατιμία προς το πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου αυτό. Η Εκκλησία μας έχει αφιερώσει μια ωδή κάθε μέρα να ψάλλεται στην Κυρία Θεοτόκο και εμείς την κόβουμε; Και μετά έχουμε παράπονα από την Παναγία μας;

Και δεν έχουμε πίστη, γιατί ενώ βλέπουμε πως ο άγγελος παρέδωσε αυτό τον ψαλμό που “άλωσε” ολόκληρη την Ορθοδοξία σε έναν και μόνο μοναχό, σε μια γωνιά της γης, εμείς και όσοι έχουν ιεροκανονικώς αποτειχιστεί, αμφιβάλλουμε και αναρωτιόμαστε πώς εμείς οι μόνοι, οι μονότατοι θα διασώσουμε την πίστη! Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, διαλογιζόμαστε πολλές φορές. Κι όμως, όπως ένας κούκος έφερε τον ύμνο της Κυρίας Θεοτόκου στην παγκόσμια Ορθοδοξία, ένας κούκος αρκεί στον Κύριο για να διασώσει, δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, την πίστη!

Διαβάζουμε τις ιερές διηγήσεις εκ των Συναξαρίων περί παλαιού Αγίου Όρους, ευλαβών μοναχών, γερόντων και Πατριαρχών και μαζί με τον γέροντά μας κλαίμε! Οι τωρινοί δεν δέχονται αγγελοχάρακτες πλάκες από τον ουρανό, αλλά προσφέρουν ως ιερό και άγιο το Κοράνι. Μπροστά στην εικόνα του “Άξιον Εστί” στο Πρωτάτο, οι τωρινοί ηγέτες προσεύχονται και μετά ψηφίζουν τους νόμους κατάργησης του αδικήματος της βλασφημίας, επισύροντας μόνο κακά στην κοινωνία!

Για τους πιστούς

Όλους θα πρέπει να μας εμπνέει η Χάρη της Κυρίας Θεοτόκου, ώστε καθημερινά να ψάλλουμε τον αγγελοδίδακτο ύμνο Της. Ο διάβολος τσαλακώνεται, όταν ψάλλουμε τους ύμνους της Παναγίας. Εφιάλτες του ύπνου, λογισμούς βλασφημίας στον Ιερό Ναό εναντίον του Θεού και των ιερέων, λογισμούς διάφορους που δε μας αφήνουν να ηρεμήσουμε και να απολαύσουμε την Χάρη Της …, όλα τα φυγαδεύει η χάρη της Παναγίας. Το ” Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με” και το ” Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς”, δεν πρέπει να λείπουν από το στόμα μας. Η Εκκλησία τίμησε την Κυρία Θεοτόκο σε κάθε ακολουθία και σε κάθε προσευχή. Όλα τα “και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν” των ακολουθιών είναι Θεοτοκία, είναι ύμνοι αφιερωμένοι στην Κυρία Θεοτόκο. Μεγάλο μέρος κάθε ακολουθίας είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό για μας τους πιστούς να μπορέσουμε να “χρησιμοποιήσουμε”την Παναγία στην προσωπική μας ζωή, ώστε να αισθανθούμε τα δώρα Της και τις τιμές Της.

Για τους ιερωμένους

Όσοι ρασοφόροι

– μοναχοί, ιερείς, διάκονοι, επίσκοποι – που είναι με το ράσο τους αφιερωμένοι στην εκκλησία, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για όλη τους την ζωή, αφιερωμένοι στην τιμή της Ορθοδοξίας, στην πίστη μας και στην τιμή της Κυρίας Θεοτόκου και όλων των αγίων, θα πρέπει να δείχνουν στον κόσμο ότι πρώτοι αυτοί τιμούν την Παναγία. Να δείχνουν ότι οι πράξεις τους είναι ενεργούμενες για να αποδώσουν στην Ορθοδοξία, δια των αγίων της, του Τιμίου Προδρόμου, δια της Κυρίας Θεοτόκου, δια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, την πρέπουσα τιμή. Τιμώντας την Ορθοδοξία να πλάθουν τις συνειδήσεις των χριστιανών, ώστε να μπορούν να χύσουν οι χριστιανοί το αίμα τους για την αγάπη του Χριστού. Να διδάσκουν ότι καμία αγάπη δεν μπορεί να είναι πάνω από την αγάπη της Ορθοδοξίας, πάνω από την αγάπη του Θεού. Καμία αγάπη! Γιατί ο Θεός μας είναι ζηλωτής και σαν ζηλωτής δε θέλει κομμάτια της καρδιάς μας, θέλει ολόκληρη την καρδιά μας. Δε θέλει ένα κομμάτι της ψυχής μας. Δε θέλει ένα κομμάτι καν της ζωής μας. Θέλει ολόκληρη τη ζωή, ολόκληρη την καρδιά, ολόκληρη τη διάνοιά μας, ολόκληρη την ψυχή μας, ολόκληρα! Ο Θεός θέλει ολόκληρο το ον που λέγεται άνθρωπος να αφιερωθεί στην Εκκλησία.

Και ενώπρέπει πρώτα απ’ όλα οι ιερωμένοι έτσι να πολιτεύονται, αυτό είναι τελικά πολύ δύσκολο στον 21ο αιώνα. Γιατί υπάρχει πλάνη στην Εκκλησία. Δεν τιμάται πια η Ορθοδοξία, αλλά η παγκόσμια θρησκεία. Οι ιερείς στις ημέρες μας δεν προβάλλουν πια την Ορθοδοξία σαν τη μοναδική οδό σωτηρίας, αλλά λένε ότι μπορεί ο άνθρωπος και από άλλες πίστεις να σωθεί! Αυτό είναι βλασφημία!

Στο πλαίσιο αυτής της ποικίλης βλασφημίαςο Πατριάρχης συμπροσεύχεται μέσα στους αιρετικούς ναούς των παπικών και των βλάσφημων προτεσταντών. Βλάσφημων, γιατί δεν είναι μόνο εικονομάχοι αλλά και θεοτοκομάχοι οι προτεστάντες.Υβρίζουν την παρθενία της Παναγίας μας!Όχι μόνο χαριτωμένη ” Εκκλησία’ δεν είναι, αλλά διαολεμένη, εωσφορική “εκκλησία”, γιατί δεν εμπνέεται από τα χαρίσματα, τις δωρεές της Κυρίας Θεοτόκου, που εμείς οι χριστιανοί την τιμούμε ως Αειπάρθενη.Αν καταργήσει κάνεις το αειπάρθενο της Κυρίας Θεοτόκου, τότε δεν τιμάται η Παναγία, αλλά τιμάται η μητέρα του Αντίχριστου! Και δεν τιμάται ο Χριστός – παπικοί, προτεστάντες και μονοφυσίτες δεν λατρεύουν τον Χριστό – αλλά λατρεύεται ο Αντίχριστος, γιατί οι αιρετικοί αλλοίωσαν από τον Χριστό στοιχεία της θείας ουσίας και των ενεργειών Του.

Στο επόμενο άρθρο μας θα δούμε τις υπόλοιπες μορφές βλασφημίας που χρήζουν τη μετάνοια μας.

Συνεχίζεται…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η βλασφημία της Υπεραγίας Θεοτόκου επισύρει την οργή του Κυρίου (Μέρος Α΄)
Η βλασφημία της Υπεραγίας Θεοτόκου επισύρει την οργή του Κυρίου (Β΄ Μέρος)

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

17 Μάι

Στάρετς Ανατόλιος της ‘Οπτινα: Να μη φοβήσαι τις θλίψεις, αλλά μάλλον να φοβήσαι την ολέθριον αίρεσιν

Νὰ μὴ φοβῆσαι τὶς θλίψεις, ἀλλὰ μᾶλλον νὰ φοβῆσαι τὴν ὀλέθριον αἵρεσιν, διότι αὐτὴ εἶναι ποὺ μᾶς γυμνώνει ἀπὸ τὴν Θεία Χάρη καὶ μᾶς χωρίζει ἀπὸ τὸν Χριστόν!

Πατερικά

14 Μάι

Γέρων Αγάθων Κωνσταμονίτης, Το μεγαλείο της Ορθοδοξίας (Πάσχα 2009) [Κείμενο & Βίντεο]

Η πραγματική παρακαταθήκη του μακαριστού γέροντος Αγάθωνος Κωνσταμονίτη ήταν ότι σωτηρία υπάρχει μόνο μέσα στην Ορθοδοξία. Μετά από αυτή τη βασική παραδοχή δίδασκε την υπομονή και την ευχή!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.