Επικαιρότητα

Η βλασφημία της Υπεραγίας Θεοτόκου επισύρει την οργή του Κυρίου (Β΄ Μέρος)

εικόνα άρθρου: Η βλασφημία της Υπεραγίας Θεοτόκου επισύρει την οργή του Κυρίου (Β΄ Μέρος)
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο πύρινος κλοιός στον οποίο βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η χώρα μας είναι η ένδικη μισθαποδοσία μας από τον ουρανό στην ποικίλη βλασφημία που από τη μεριά μας έχει προηγηθεί…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με την πεποίθηση ότι ο πύρινος κλοιός στον οποίο βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η χώρα μας είναι η ένδικη μισθαποδοσία μας από τον ουρανό στην ποικίλη βλασφημία που από τη μεριά μας έχει προηγηθεί, παρουσιάζουμε στο αναγνωστικό μας κοινό την διδασκαλία του π. Νικολάου για το ζήτημα αυτό, μαζί με την διδασκαλία των αγίων Πατέρων. Γιατί, τί πιο έμπρακτη βλασφημία προς τον Κύριο της δόξης και τη μητέρα Του, από τα μέτρα προστασίας κατά των ιών εντός των ιερών Ναών και κατά την τέλεση της θείας λατρείας και δη της μετάδοσης των αχράντων μυστηρίων; Ποιά μεγαλύτερη βλασφημία από την αναγνώριση των αιρέσεων και των καθηρημένων αυτοχειροτόνητων σχισματικών ως κανονικών Εκκλησιών; Τί μεγαλύτερος εξευτελισμός των θείων και ποιά μεγαλύτερη έμπρακτη βλασφημία;

Στο βίντεο που ακολουθεί ο π. Νικόλαος κάνει ειδική αναφορά στο θανάσιμο αμάρτημα της βλασφημίας, μετά από θερμή παράκληση πνευματικών του παιδιών που εκτελούσαν την στρατιωτική τους θητεία και απηυδισμένοι άκουγαν να βλασφημείται συνεχώς και αναίτια το όνομα της Παναγίας μητέρας μας. Το θέμα της βλασφημίας ήταν ένα από τα θέματα που απασχολούσαν την ποιμαντική διακονία του π. Νικολάου και για το οποίο συχνά πυκνά κατηχούσε, παρουσιάζοντας μια διδασκαλία, που όπως θα δούμε, είναι εφάμιλλη των αγίων πατέρων. Βλ. εδώ

Στο επίμαχο απόσπασμα του βίντεο γίνεται ειδική αναφορά στην βλασφημία ειδικά στο πρόσωπο της Παναγίας. Λέγει ο π. Νικόλαος: “Αν γνωρίσει ο χριστιανός την Παναγία θα κλάψει για την βλασφημία. Η βλασφημία δημιουργεί μια φοβερή απόσταση από τον ουρανό. Τον βλάσφημο άνθρωπο που βλασφημεί τον Χριστό, ο Χριστός τον ανέχεται και ίσως σ΄αυτή την ζωή να μην τιμωρήσει. Θα τον τιμωρήσει, όμως, στην άλλη ζωή, αν δε μετανοήσει. Αυτόν που βρίζει τους Αγίους, ο ουρανός, ο Θεός μας, τον ανέχεται. Λέγει, όμως , μια ιστορία ότι ο Χριστός δεν ανέχεται να βλασφημείται το όνομα της μητέρας Του. Και όσοι πέφτουν στην βλασφημία της Παναγίας αργά ή γρήγορα θα υποστούν συνέπειες -τιμωρίες από τον ουρανό. Η τιμωρία αυτή, δεν είναι μία τιμωρία που έρχεται από τον ουρανό, επειδή έχει μίσος ο ουρανός. Τί θα πει τιμωρία από τον ουρανό; Να, στρίβω εγώ την πλάτη μου τώρα στην παπαδιά και δεν την βλέπω. Στρίβει ο άνθρωπος την πλάτη του στον Θεό και αν δεν βλέπει τον Θεό θα δει τον διάβολο. Ξέρετε, αυτό γίνεται και στην εξομολόγηση. Απέχει ο άνθρωπος από τον πνευματικό του για κάποιους λόγους, κρατάει μούτρα επειδή π.χ. δεν του έδωσε ευλογία για κάτι και στην θέση του πνευματικού μπαίνει ο διάβολος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα θέματα της πίστεως και της εξομολόγησης. Όποιος βλασφημεί το όνομα της Παναγίας πρέπει να μετανοήσει … κι ας το ακούσουν αυτό οι φαντάροι μας. Τα πνευματικοπαίδια μου που έχω στον Στρατό μου λένε οτι το ψωμοτύρι είναι να βλασφημείται η Παναγία. Η Παναγία που φύλαξε τα σύνορά μας σε όλες τις εποχές, η Υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, να βλασφημείται από τους φαντάρους μας, και που οι αγνοί φαντάροι στο μέτωπο την έβλεπαν μπροστά τους….Πού να φυλαξει τώρα η Παναγία…και ποιά σύνορα; Πρέπει να μετανοήσουν όλοι αυτοί οι οποίοι βλασφημούν ….”

Ας δούμε τί λέγουν οι άγιοι Πατέρες μας για το ζήτημα της βλασφημίας.

Άγιος Νεκτάριος (Λόγος περί βλασφημίας)(1)

Η βλασφημία είναι έκφραση μίσους κατά του Θεού, είναι αποτέλεσμα βρώμικης καρδιάς και χαρακτηρίζει πονηρή ψυχή.

Η βλασφημία προκαλείται από άνθρωπο που είναι αιχμάλωτος στους δαίμονες και στην ψυχή και στο σώμα.

Ο βλάσφημος εξουσιάζεται από τον πονηρό δαίμονα, είναι η φωνή που εξέρχεται από το βάθος της κακίας, είναι η ηχώ του Ταρτάρου.

Ο βλάσφημος αγανακτεί κατά του Θεού και βγάζει από την πονηρή καρδιά του βλάσφημες εκφράσεις, γεμάτες χολή και ασέβεια!

Ο βλάσφημος αγανακτεί και βρίζει το Θεό δημιουργό που τον έφερε στη ζωή από το μηδέν!

Αγανακτεί και βρίζει Αυτόν που τον φύλαξε κάτω από τη σκέπη της Χάριτός Του, για να μη χαθεί η ύπαρξή του!

Βλασφημεί τον χορηγό όλων των αγαθών, Αυτόν που γεμίζει τους ανθρώπους από αγάπη και φιλανθρωπία.

Βρίζει τον αγαθό και φιλάνθρωπο Θεό, που προσφέρει πλούσιες τις δωρεές Του ακόμη και στον βλάσφημο.

Βρίζει Αυτόν που γεμίζει με καλοσύνη όλο τον κόσμο.

Βρίζει Αυτόν που συγκρατεί όλο το σύμπαν πάνω στο μηδέν.

Βρίζει Αυτόν που όλη η δημιουργία, η ορατή και η αόρατη, τον σέβεται, αυτόν που όλη η κτίση δοξολογεί.

Ο βλάσφημος είναι αποστάτης και εχθρός του Θεού. Απομακρύνθηκε από τον Θεό και ο Θεός απομακρύνθηκε απ᾿ αυτόν.

Ο βλάσφημος πήγε με την παράταξη του διαβόλου, γιατί αυτού τα έργα αγάπησε και στρατιώτης αυτού έγινε.

Ο βλάσφημος αγωνίζεται με τη βοήθεια των δαιμόνων εναντίον της βασιλείας του Θεού.

Ο βλάσφημος αρνείται το βάπτισμά του, αρνείται τον ίδιο τον Χριστό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ- πρέπει ή δεν πρέπει η βλασφημία να είναι ποινικό αδίκημα;

Ο βλάσφημος, ως μέλος της κοινωνίας, είναι επικίνδυνος, γιατί δεν σέβεται το Θεό και από την ασέβεια αυτή προέρχονται όλα τα κακά.

Ο βλάσφημος μπορεί να παραβαίνει κάθε ηθικό και πολιτικό νόμο χωρίς κανένα ενδοιασμό, αφού δεν σέβεται τον Θεό.

Ο βλάσφημος είναι επικίνδυνος στην κοινωνία, γιατί πορώθηκε η καρδιά του, η δε πορωμένη καρδιά έχασε την ευαισθησία της συνειδήσεως, αυτός δε που έχασε αυτή την ευαισθησία είναι ικανός να πράξει κάθε κακούργημα.

Τούς βλάσφημους η κοινωνία πρέπει να τους τιμωρεί για το δικό της συμφέρον, διότι είναι μέλη σάπια και απειλούν να μολύνουν ολόκληρη την κοινωνία.

Τούς βλάσφημους οφείλει η κοινωνία να τιμωρεί ,για να μην επισύρει την οργή του Θεού εναντίον της.

Ποιός μπορεί να εγγυηθεί για τον ηθικό χαρακτήρα του βλάσφημου, ποιός μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του η να στηρίξει την εμπιστοσύνη του σ᾿ αυτόν;

Πως αυτός που βλασφημεί τα ιερά πρόσωπα θα σεβαστεί τα ανθρώπινα;

Πως μπορεί να εκπληρώσει το καθήκον προς την κοινωνία, όταν για το ύψιστο των καθηκόντων του προς το Θεό ασεβεί;

Ο βλάσφημος είναι στερημένος κάθε αρετής και είναι αιχμάλωτος κάθε πάθους.

Πως μπορεί ο βλάσφημος να είναι τίμιος επαγγελματίας, τίμιος εργάτης, όταν συμπεριφέρεται άτιμα και αχάριστα προς το Θεό;

Πως μπορεί να γίνει καλός και χρήσιμος φίλος;

Πως μπορεί ο βλάσφημος να είναι συνεπής στις συναλλαγές του, όταν δεν σέβεται τον Ιησού Χριστό και Θεό μας;

Πως μπορεί να είναι καλός συνέταιρος όταν κανένα δεν σέβεται;

Τον βλάσφημο πρέπει να τον αποφεύγουμε ως επικίνδυνο και για μας και για την οικογένειά μας.

Ο βλάσφημος είναι κακός γιός. Ως αχάριστος προς το Θεό πως μπορεί να είναι ευγνώμων προς τους γονείς του; Τους βλάσφημους γιούς οι γονείς οφείλουν να τους διώχνουν από τα σπίτια τους για να μην έλθει η οργή του Θεού πάνω τους.

Ο βλάσφημος δεν μπορεί να είναι καλός σύζυγος, ούτε καλός πατέρας και κάποια στιγμή θα ξεσπάσει πάνω του η οργή του Θεού .

Φύγετε μακριά από τους βλάσφημους.Γιά τους βλάσφημους ο Θεός διατάσσει στην Αγία Γραφή (Λευ. 24, 16) να λιθοβολούνται. Θεία απόφαση, άρα και δίκαια, διότι ο προς τον Θεός ασεβής είναι ασεβέστερος των ασεβέστερων.

Αυτός που συμπεριφέρεται με ασέβεια προς το Θεό δεν θα είναι και προς τους συνανθρώπους του ασεβής;

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας προτρέπει ούτε ένας λόγος αργός να μη βγαίνει από το στόμα μας, γιατί θα δώσουμε λόγο την ημέρα της κρίσεως.

Εάν λοιπόν θα ζητηθούν ευθύνες για ένα λόγο αργό, που μπορεί να κρυφθεί ο βλάσφημος; Στον ουρανό, αλλ᾿ ο Ουρανός είναι θρόνος του Θεού.

Στον Άδη; Ναί, στα Τάρταρα του Άδη!

Γιατί, λέγει ο Κύριος, αυτός που οργίζεται κατά του πλησίον του είναι ένοχος στη γενεά του πυρός και εάν τέτοια ευθύνη έχει ο κατά του πλησίον οργισθείς, ποιά ευθύνη θα έχει ο κατά του Θεού, του Ιησού Χριστού και της Παναγίας βλασφήμων;

Οι Άγιοι της Εκκλησίας θεωρούν τον βλάσφημο χειρότερο και από τον δαίμονα, γιατί ο μεν σατανάς ακούγοντας το όνομα, το υπέρ παν όνομα, το Θείον του Θεού όνομα, φρίττει και τρέμει, ο δε βλάσφημος με αχαριστία και ασέβεια Αυτόν βλασφημεί.

Ο Μέγας Βασίλειος λέγει περί των βλασφήμων αυτό: Αυτός που αμαρτάνει παραβαίνει το Νόμο, ο δε βλάσφημος ασεβεί στην Θεότητα. Εάν ο παραβάτης του Νόμου του Θεού κολάζεται, πόσον μάλλον ο βλάσφημος που βρίζει τον Νομοθέτη;

Τελειώνοντας, σας παρακαλώ να βοηθήσετε τους βλάσφημους να μετανοήσουν, να πλησιάσουν στο ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως και να ζητήσουν το έλεος και την συγγνώμη του αγίου Θεού και να σταματήσουν το βρόμικο αυτό πάθος, διαφορετικά απομακρυνθείτε από κοντά τους, όπως φεύγετε μακριά από μία οχιά, μήπως και διορθωθούν, πράγμα που εύχομαι.

Συνεχίζεται…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η βλασφημία της Υπεραγίας Θεοτόκου επισύρει την οργή του Κυρίου (Μέρος Α΄)

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας ο Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Η μαχητικότητά του και η εμμονή του στην ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου τον έκαναν να ξεχωρίσει κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο έλεγξαν το δόγμα της δυσσεβείας του Αρείου…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.