Επικαιρότητα

Η βουβή επιστολή του άφωνου Αρχιεπισκόπου

εικόνα άρθρου: Η βουβή επιστολή του άφωνου Αρχιεπισκόπου

«Ταύτα λέγω, ίνα μηδέν νόθον δόγμα τω της αγάπης προσχήματι παραδέχησθε» Ιω. Χρυσόστομος

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Μεταξύ της του Χριστού αγάπης και της αγάπης του κόσμου η οποία εκδηλώθηκε μέσα από την απόλυτη υπακοή στους νόμους της κοσμικής εξουσίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προτίμησε να αναπαύσει τη λογική του κόσμου παραμερίζοντας τον Νόμο του Θεού. 

Μέγα λάθος και δυσβάστακτο φορτίο επιφέρει αυτό, όταν δηλαδή δεν προτάσσεται ο Λόγος του Θεού και όταν δε δίνεται η χριστιανική μαρτυρία. Σε ανθρώπους θολωμένους, ζαλισμένους και κτυπημένους από τα πάθη και τον κοσμοκράτορα του κόσμου τούτου διάβολο, λύση στα προβλήματά τους μπορεί να δώσει μόνο ο Σωτήρας Χριστός και κανείς άλλος.

Έτσι αντί να βγει ο Αρχιεπίσκοπος και να πει με στεντόρεια φωνή το «Στώμεν καλώς», να προτρέψει σε μετάνοια και προσευχή κλήρο και πιστούς, άρχοντες και λαό, να δείξει στον κόσμο ότι μόνη ελπίδα του είναι ο Χριστός μας, εκείνος αναμαζεύτηκε στα ίδια, περιορίστηκε στον προσωπικό του χώρο, αισθάνθηκε αδύναμος και λίγος να σηκώσει αυτή την ευθύνη και παρέδωσε στον Πρωθυπουργό της χώρας εν λευκώ την δικαιοδοσία να οδηγήσει τον λαό αντίθεα και αντιχριστιανικά, όπως ο ίδιος γνωρίζει. 

Δεν ήταν τίποτε άλλο αυτό που είδαμε με λύπη να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας παρά η μάστιγα των τελευταίων χρόνων που φέρει το όνομα εκκοσμίκευση της Εκκλησίας. Όταν δηλαδή η Εκκλησία συνταυτίζεται με τον κόσμο, προσαρμόζεται στις επιθυμίες και βουλές του. Και αυτό οδηγεί με βέβαια βήματα σε έναν μονόδρομο κατήφορο με τέρμα την απώλεια των ψυχών. Αλλοίμονο!

Και αναρωτιόμαστε εμείς, δε γνώριζε ο Αρχιεπίσκοπος ότι μόνο ο Σωτήρας Χριστός μας είναι η σταθερή αξία, είναι ο μόνος που δεν πρόκειται ποτέ να τον προδώσει; Δεν γνώριζε ότι η εμπιστοσύνη σε οποιοδήποτε  άλλο θα επιφέρει την προδοσία, τον ευτελισμό; Όπως και έγινε, καθώς ο Καίσαρας Μητσοτάκης εξέθεσε την Εκκλησία, εκμηδένισε τον Αρχιεπίσκοπο στα μάτια του κόσμου και έκανε τον πιστό λαό να θλίβεται βαθιά και να αγανακτεί με την ανύπαρκτη Ιεραρχία, αλλά και τους κοσμικούς ανθρώπους να μην ικανοποιούνται ποτέ και να βάλλουν εναντίον τους. Είναι αλήθεια πως, ως ο καθοδηγητής του αρνισίθεου πνεύματος διάβολος, ουδέποτε ευχαριστείται και ουδέποτε χορταίνει όσα και να του δώσεις, μέχρι την απόλυτη ισοπέδωση, έτσι όμοια απαίτησαν και οι χειραγωγούμενοί του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η επιστολή που έστειλε ο κ. Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό προς απογοήτευσή μας. Να επισημάνουμε, βέβαια, πως απουσιάζει το θάρρος της γνώμης, η παρρησία να ελέγξει την κοσμική εξουσία που πολέμησε την Εκκλησία απροκάλυπτα όλον αυτόν τον καιρό, ενώ αντίθετα αναλώνεται στις αρνητικές παρεμβάσεις του κόσμου φερόμενος σαν «παιδί» που το τιμώρησαν «οι κακοί άνθρωποι». Είναι αυτή η αγάπη του κοσμικού πνεύματος που προκαλεί το άλγος στην καρδιά του Αρχιεπισκόπου. Αγνοεί προφανώς ότι μέσα στη δισχιλιετή πορεία της η Εκκλησία μας οδυνάται, γιατί γνωρίζει ότι στενή και τεθλιμμένη είναι η οδός η απάγουσα εις ζωήν αιώνιον. 

Το γεγονός ότι τονίζει στην επιστολή του πως ελέγχθηκε από τη συνείδηση ο ίδιος και η Ιεραρχία, αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν έπραξαν σωστά, καθώς η συνείδησή μας τότε μας ελέγχει. Δεν ελεγχόμαστε όταν πράττουμε κατά Θεόν αλλά όταν προδίδουμε την πίστη μας, όταν αμαρτάνουμε ενώπιον του Θεού μας.

Είναι θλιβερό ακόμη, ότι χρησιμοποιεί ως ένοχο και κατακριτέο στοιχείο τη θλίψη και δυσφορία των πιστών που στερήθηκαν τη συμμετοχή στα ζωογόνα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, που στερήθηκαν να εορτάσουν τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, αντί αυτό να είναι η κινητήριος δύναμή του ώστε να ορθώσει λόγο άξιου Ποιμενάρχη. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να αποκαλέσει ασθενείς τη πίστει χριστιανούς, τους συνειδητά χριστιανούς του πληρώματος της Εκκλησίας. Ζόφος βαθύς έχει απλωθεί στη διάνοια του Αρχιεπισκόπου μας, δυστυχώς. Τι λοιπόν αναζητά, να γίνουν όλοι οι πιστοί χλιαροί, νερόβραστοι, ώστε να μην τον ενοχλούν κάθε φορά που ποδοπατιέται η πίστη και η Αλήθεια;;;

Κρίνει και αναζητά ευθύνες για όσους μέμφθηκαν ως ανθυγιεινό το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αλλά ξεχνάει ο κ. Ιερώνυμος ότι πρώτος αυτός και η λοιπή Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενέπνευσε αυτό το πνεύμα στους ανθρώπους, καθώς επέλεξε να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία από την «πανδημία» συμφωνώντας να κλείσουν οι Ναοί και να μην λειτουργείται ο κόσμος, να μην κοινωνάει. Γίνεται γνωστό, τελικά, ότι αυτός και οι συνεργάτες του είναι οι προωθητές αυτού του πνεύματος και ας μην θέλουν ούτε αυτήν την ευθύνη να αναλάβουν. 

Προχωρώντας στην επιστολή δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε, να γελάσουμε ή να κλάψουμε ή και τα δυο μαζί αν γίνεται. Φτάνει λοιπόν στον τέλος ενός χαμένου αγώνα δρόμου ο Αρχιεπίσκοπος να επιτελέσει και μια θριαμβευτική ήττα, να ολοκληρώσει το ολοκαύτωμα που επέφερε ο ίδιος, ζητώντας από τον πρωθυπουργό-διώκτη των χριστιανών να ανοίξει τους Ναούς και μάλιστα πέφτει ακόμα πιο χαμηλά, καθώς το ζητάει αυτό να γίνει υπό όρους. Άκουσον Ήλιε, στέναξον γη!

Και εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε αν έχει επαφή με την πραγματικότητα ο κ. Ιερώνυμος και οι σύμβουλοί του, καθώς σε αυτό το χρονικό σημείο που φτάσαμε με Υπουργικές Αποφάσεις ανοίγουν πλέον όλα τα καταστήματα και οι Υπηρεσίες και επανέρχεται η κανονικότητα. Ποιος ο λόγος να ζητηθεί τώρα! Παντελώς αχρείαστο. 

Αλλά ακόμα και σε αυτήν τη στιγμή κάτι θα μπορούσε να διασώσει από το κύρος του, αν απαιτούσε και όχι να εκλιπαρούσε, να ανοίξουν οι Ναοί χωρίς κανένα περιορισμό. Τίποτα από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα να μην ισχύσουν για τους Ναούς. Αν έστω αυτό ζητούσε θα μπορούσε να αποσωβήσει τον έσχατο ευτελισμό. Ούτε όμως αυτό είχε τη δύναμη να κάνει καθώς ο ίδιος προτείνει μάλιστα και τα μέτρα. 

Αναγκάζει έτσι τους Ιερείς του Υψίστου να γίνουν μοδίστρες και μαραγκοί να πάρουν μεζούρες  και μετροταινίες και να οριοθετήσουν τους Ιερούς χώρους των Εκκλησιών μας, να γίνουν υπάλληλοι Δημόσιας Υγείας και να φροντίζουν για την παροχή αντισηπτικών και γαντιών στους πιστούς και υπεύθυνους απολυμάνσεων του Οίκου του Θεού του Υψίστου. Πόσο βλάσφημο ακούγεται όλο αυτό μπορεί να το αναλογιστεί ο Αρχιεπίσκοπος!

Φυσικά, ακολούθησε η πράξη. Γελοία πράγματα διαδραματίζονται στους ναούς, που ξεπερνούν τα όρια της απλής βλασφημίας!

Δείτε σχετικά:
Πουλάνε αγριάδα (για το θεαθήναι) απαιτώντας να ανοίξουν οι εκκλησίες
Όταν ο δρόμος της αγάπης ακυρώνει τον Χριστό της αγάπης!
Τα νταούλια του Ισλάμ στο ιφτάρ και στο σαχούρ στην Θράκη ελεύθερα, οι Επιτάφιοι όμως;
– Ένα λεπτό πριν το «Χριστός Ανέστη» αστυνομία έκανε έφοδο σε εκκλησία (ΒΙΝΤΕΟ)
– Θα τολμήσει ο π.Γιώργης και κάθε π.Γιώργης να κοινωνήσει άλλους ή έλαβε το μήνυμά του;
– Μωρ’ τι μας λέτε; Δεν ντρέπεστε δεσπότης πράμα;
 Θα συνεχιστούν έξω από Εκκλησίες οι περιπολίες, τα μπλόκα και η παρακολούθηση σελίδων στο Διαδίκτυο;
– Η υποτέλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας, απέναντι στους άθεους νόμους της Κυβέρνησης
– Συνεργασία του Αρχιεπισκόπου με την Πολιτεία και όχι με τον Χριστό! Αδιανόητη φαυλότητα!
– Λευκορωσία: Όπου υπάρχει πίστη!
– Κάλεσμα Πίστης από τη Γεωργία, ανοιχτοί Ι. Ναοί με αθρόα συμμετοχή πιστών [ΒΙΝΤΕΟ]
– Συνοδικά παραμύθια…
– Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού

Σχετικά άρθρα

Halloween στα ελληνικά σχολεία

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου Μοντέρνα παιδαγωγική! Μόνο να περνάμε καλά! Αφού περνάμε καλά, όλα καλά! Για τους περισσότερους από εμάς η 1η Νοεμβρίου που πλησιάζει δεν σήμαινε τίποτα. Το φθινόπωρο χρωματιζόταν...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.