Επικαιρότητα

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παραποιεί την υπόθεση εναντίων του Μητροπολίτη Τούλτσιν Ιωνάθαν

εικόνα άρθρου: Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας παραποιεί την υπόθεση εναντίων του Μητροπολίτη Τούλτσιν Ιωνάθαν

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις άνομες διώξεις που υφίστανται οι Ιεράρχες της Ουκρανικής Εκκλησίας

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σύμφωνα με άρθρο της «Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων» [1], βίντεο-ντοκουμέντο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο [2] παρέχει αποδείξεις για το πώς εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) παραποίησαν την υπόθεση εναντίον του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπράτσλαβ, Ιωνάθαν.

Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Ιωνάθαν, Ιγκόρ Τσουντόφσκι, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας ένας αξιωματικός της SBU τοποθέτησε εσκεμμένα διάφορα φυλλάδια, τα οποία αργότερα χρησιμοποιήθηκαν στο δικαστήριο ως «αποδεικτικά στοιχεία» για την ενοχή του Ιεράρχη.

Βίντεο-ντοκουμέντο

Το βίντεο, το οποίο ο κ. Τσουντόφσκι ανέλυσε λεπτομερώς, δείχνει πώς ένας από τους αξιωματικούς της SBU τοποθέτησε μια στοίβα εγγράφων σε μια πλαστική καρέκλα που βρισκόταν στο δωμάτιο του Μητροπολίτη Ιωνάθαν (βίντεο 02:26-02:54).

Λίγα λεπτά αργότερα, αυτή η καρέκλα μεταφέρθηκε στον Ιεράρχη και άρχισαν να μελετούν το υλικό που είχε τοποθετήσει νωρίτερα ο αξιωματικός της SBU. Ανάμεσα στα χαρτιά υπήρχε η «προσευχή για τον Πρόεδρο της Ρωσίας» και μερικά άλλα φυλλάδια, για τη διανομή των οποίων κατηγορήθηκε ο Μητροπολίτης στο δικαστήριο.

Ο κ. Τσουντόφσκι σημείωσε ότι το κείμενο των φυλλαδίων που «ανακαλύφθηκαν» στο σπίτι του Ιεράρχη εμφανίστηκε στον υπολογιστή του τέσσερις ημέρες μετά την έρευνα.

Πέντε χρόνια φυλάκισης μέσω προπαγάνδας παραπληροφόρησης και πλαστών στοιχείων 

Η άνομη δίωξη του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν Γελέτσκιχ, από το καθεστώς Ζελένσκι ξεκίνησε με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του τον Οκτώβριο του 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ισχυρίστηκε ότι βρήκε φυλλάδια «υπέρ του Κρεμλίνου».

Τον Νοέμβριο του 2022, εν μέσω της δίωξης εναντίον του, ο ηλικιωμένος Ιεράρχης αναγκάσθηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Την 7η Αυγούστου 2023, το δημοτικό δικαστήριο Βίνιτσα καταδίκασε τον Μητροπολίτη Ιωνάθαν σε πέντε χρόνια φυλάκισης με κατάσχεση περιουσίας, με τους δικηγόρους του να επισημαίνουν ότι τα στοιχεία της υποθέσεως ήταν παραποιημένα, και ότι αγνοήθηκαν οι νομικές και έμπρακτες αποδείξεις της αθωότητας του Μητροπολίτη, που προέβαλε η υπεράσπιση.

Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, ο διωκόμενος Ιεράρχης σε μήνυμά του προς τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως έκανε λόγο για «κακόβουλη προπαγάνδα παραπληροφόρησης και παράνομες έρευνες με πλαστά στοιχεία».

Οι «κατηγορίες» που απευθύνθηκαν στον Μητροπολίτη Ιωνάθαν συμπεριλάμβαναν «ενέργειες, οι οποίες αποβλέπουν στην βίαιη αλλαγή ή ανατροπή του συνταγματικώς κατοχυρωμένου καθεστώτος ή την κατάληψη της κρατικής εξουσίας» καθώς και «την προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Χείρα βοηθείας του αιρεσιάρχη πατριάρχη Κων/πόλεως Βαρθολομαίου στον διώκτη των Ορθοδόξων, Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται ότι την 5η Οκτωβρίου 2023, ο δημιουργός του παρα-εκκλησιαστικού σχισματικού μορφώματος της Ουκρανίας και εγκάρδιος υποστηρικτής του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αιρεσιάρχης πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με κληρικούς της Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήλωσε ότι θεωρεί δίκαιη και αιτιολογημένη την ποινική δίωξη σε βάρος των Ιεραρχών της Ουκρανικής Εκκλησίας.

[1] https://spzh.news
[2] https://spzh.news (βίντεο)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Διωγμός Ουκρανικής Εκκλησίας: Πενταετής φυλάκιση στον Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν
Μητροπολίτης Τούλτσιν: «Παράξενα και παρανοϊκά» τα λόγια του κ. Βαρθολομαίου


Σχετικά άρθρα

Ξεσηκώνονται μία μία οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, κατά της παράνομης δίωξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες Τσεχίας και Πολωνίας καταγγέλλουν την Ουκρανική Βουλή για το απαράδεκτο νομοσχέδιο που διώκει την Εκκλησία υπό του Μητροπολίτη Ονουφρίου

Ο Ζελένσκι και οι σχισματικοί της Ουκρανίας σε διαθρησκειακή τελετή στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ψευδεπίσκοποι, αιρετικοί και αλλόθρησκοι στο λίκνο της Ορθοδοξίας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Κατά την 90ή επέτειο του Γολοντομόρ, την 25η Νοεμβρίου, ο διώκτης των Ορθοδόξων, πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στον...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.