Επικαιρότητα

Ίδρυση και Θυρανοίξια Ενορίας Αποστόλου Βαρθολομαίου στην Ισλανδία

εικόνα άρθρου: Ίδρυση και Θυρανοίξια Ενορίας Αποστόλου Βαρθολομαίου στην Ισλανδία

Με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν η ίδρυση και τα θυρανοίξια της Ενορίας του Αποστόλου Βαρθολομαίου, στο Ρέϊκιαβικ της Ισλανδίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, την Δ´ Κυριακή των Νηστειών, 7 Απριλίου 2019. Ο επίσκοπος αφίχθη στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας το μεσημέρι της Πέμπτης, 4 Απριλίου 2019, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, τον κ. Δημήτριο Μπατσέλα, εθελοντή ψάλτη του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης και τη σύζυγό του, κ. Φωτεινή Μπατσέλα, Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του ως άνω ναού και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Σχεδόν ταυτόχρονα στο αεροδρόμιο του Ρέϊκιαβικ αφίχθησαν και οι εξ Ελλάδος κληρικοί Παν. Αρχιμανδρίτες κ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου και κ. Ιάκωβος Βασιλείου, πρώην Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας και Εφημέριος της Ενορίας Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής.

Τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του υπεδέχθησαν στο αεροδρόμιο ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία κ. Rafn Alexander Sigurdsson και ο ανηψιός του, κ. Rafn Alexander Sigurdsson, οι οποίοι ανέλαβαν ευχαρίστως την μεταφορά των επισκεπτών σε ξενοδοχείο της πόλεως.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος παρεκάθισε σε δείπνο, στην Επισκοπική Κατοικία της Λουθηρανής Επισκόπου της Ισλανδίας κ. Agnes M Sigurdardottir, στο οποίο συμμετείχαν ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ.Timur Zolotuskiy, Εφημέριος της Ρωσικής Ενορίας στο Ρέϊκιαβικ, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κ. Rafn Alexander Sigurdsson, η συζυγός του κ. Anna Juliana Sveinsdottir και ο Αιδ. κ. Thorvaldur Vιdisson, Γραμματεύς της Επισκόπου.

Την επομένη, Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο Λουκάτο και τον κ. Rafn Alexander Sigurdsson, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Ρέϊκιαβικ, όπου τον υπεδέχθη ο Ελλογιμώτατος Δρ. Peter Petersson, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ως άνω Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε συνάντηση των ανωτέρω με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου, Ελλογιμώτατο Δρ. Jon Atli Benediktsson, ο οποίος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Σουηδίας και αναφέρθηκε, εν συντομία, στην ιστορία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, ιδρυθέν το 1911, τις σχολές που το απαρτίζουν, καθώς τα προγράμματα διδασκαλίας και σπουδών του.

Ο επίσκοπος ευχαρίστησε τον Δρ. Benediktsson για την τιμητική πρόσκληση, διεβίβασε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου, υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών και δώρισε στον Πρόεδρο την μελέτη του Ιερολ. Αρχιδιακόνου κ. Iωάννου Χρυσαυγή, αφιερωμένη στα είκοσι πέντε έτη Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου, και την έκδοση της Θείας Λειτουργίας στη Σουηδική γλώσσα.

Μετά τη λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών, ο Καθηγητής Petersson ξενάγησε τους επισκέπτες του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο, να λειτουργήσει στον Πανεπιστημιακό Ναό και συζήτησαν την συνδιοργάνωση έκθεσης εικόνων και ιερών κειμηλίων σε μουσείο του Ρέϊκιαβικ, με εκθέματα από το Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, στα μέσα Οκτωβρίου 2019, προς τιμήν της δευτέρας επετείου της Πατριαρχικής Επισκέψεως στην Ισλανδία.

Ακολούθησε θεολογικός διάλογος του Μητροπολίτου με φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ, σε αίθουσα διδασκαλίας, κατόπιν προσκλήσεως του Καθηγητού κ. κ. Petersson. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγητή για την ευγενική πρόσκλησή του, να συνομιλήσει με τους φοιτητές του για θέματα όπως η θέωση, η αγιότητα, η μυστηριακή ζωή και η προσευχή, καθώς και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

Το απόγευμα της ιδίας, ο επίσκοπος, συνοδευόμενος από τους π. Σωφρόνιο Γκουτζίνη, π. Ιάκωβο Βασιλείου, κ. Rafn Alexander Sigurdsson και κ. Φωτεινή Μπατσέλα, επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ισλανδίας, Εξοχ. κ. Gudni Thorlacius Johannesson.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στην Προεδρική Κατοικία, η οποία διήρκησε 45 λεπτά, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την τιμητική πρόσκληση και την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε σ᾽ αυτόν και την συνοδεία του, διαβίβασε τις εγκάρδιες ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και παρουσίασε τα μέλη της συνοδείας του.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξαίρετες εντυπώσεις που αποκόμισε από την Πατριαρχική Επίσκεψη του 2017 και παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο, να διαβιβάσει τις ευχές του στον Παναγιώτατο.

Στην συνέχεια, μετά τη λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών, μετέβησαν στην τραπεζαρία, όπου έγινε ανταλλαγή δώρων και συζήτησαν θέματα σύγχρονης επικαιρότητας. Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι ο κύριος σκοπός της τρίτης ποιμαντορικής επισκέψεώς του στην Ισλανδία είναι η ίδρυση της Ενορίας του Αποστόλου Βαρθολομαίου και η πνευματική στήριξη του ποιμνίου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Ισλανδία, ιδία δε των νεομεταναστών εξ Ελλάδος, καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων του ιδίου με τους τοπικούς πολιτειακούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες και τον λαό της Ισλανδίας.
Ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο για την πρόσκληση του Καθηγητή κ. Petersson, για την πραγματοποίηση έκθεσης εικόνων και κειμηλίων, τον προσεχή Οκτώβριο, και τον προσκάλεσε, να τελέσει ο ίδιος τα εγκαίνια.

Ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ίδρυση της Ενορίας του Αποστόλου Βαρθολομαίου, και ρώτησε τον επισκέπτη του, αν προτίθεται, να ανεγείρει ναό, προς εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών του ποιμνίου του. Ο Ποιμενάρχης απήντησε ότι είναι αισιόδοξος ότι το ενταύθα ποίμνιο, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ισλανδικής Πολιτείας, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της ιερής αυτής προσπάθειας, στο εγγύς μέλλον.

Ο Πρόεδρος ζήτησε, επίσης, να πληροφορηθεί για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και για τον αριθμό των εξ Ελλάδος διαβιούντων στην Ισλανδία. Ο επίσκοπος ευχήθηκε από καρδίας, να ανακάμψει σύντομα η οικονομία της Ελλάδος, μιμούμενοι οι ιθύνοντες την σταθερή ανοδική πορεία της Ισλανδίας, ο δε κ. Sigurdsson πληροφόρησε τον Πρόεδρο ότι, σύμφωνα με τα δικά του στατιστικά στοιχεία, σε όλη την Ισλανδία ζουν περί τα 200 άτομα Ελληνικής καταγωγής.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του για την φιλοξενία και ευχήθηκε, να ανανεώσουν την συνάντησή τους τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Ποιμενάρχης καλωσόρισε τα άρτι αφιχθέντα μέλη της συνοδείας του, τους Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Μούρτζη, Κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο και κ. Παύλο Βασιλειάδη εξ Αθηνών.
Εν συνεχεία, μετέβη στο παρεκκλήσιο Reverend Friðrik Friðriksson (FRIÐRIKSKAPELLA), όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία της Δ´ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Κυρία Θεοτόκο. Την ακολουθία τέλεσε ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Βασιλείου, ο οποίος μίλησε για την Παναγία και την τιμή που αποδίδουν οι Χριστιανοί προς το Σεπτό Πρόσωπό της και ευχαρίστησε δεόντως, εκ μέρους των προσκεκλημένων κληρικών, τον Σεβασμιώτατο, για την ευλογία, να βιώσουν εκ του σύνεγγυς τις ιεραποστολικές προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας.

Το πρωΐ του Σαββάτου, 6 Απριλίου 2019, ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του επισκέφθηκαν, κατόπιν προσκλήσεως, τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο της Ισλανδίας κ. David Bartimej Tenser, στις εγκαταστάσεις της Επισκοπής του, στο Ρέϊκιαβικ. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο David για την ευγενική του πρόσκληση, διεβίβασε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου, τον προσκάλεσε, να παρευρεθεί στα θυρανοίξια της νέας ενορίας και του προσέφερε την Θεία Λειτουργική στη Σουηδική γλώσσα.

Ο Επίσκοπος David ξενάγησε τους επισκέπτες του στον Καθεδρικό Ναό του Βασιλέως Χριστού, αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού και στην επίσκεψη της Α.Α., του Πάπα Ιωάννου Παύλου του Β΄, το 1989.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Κλεόπας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το ναό Hallgrimskirkja, όπου τον Οκτώβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε η Πατριαρχική Χοροστασία, και ακολούθως μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, κατόπιν προσκλήσεως του Ελλογ. Καθηγητού Δρ. Peter Petersson και του τοπικού Ισλανδικού Συλλόγου Οι Φίλοι της Ελλάδος, όπου ο επίσκοπος ανέπτυξε το θέμα:

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σκανδιναυΐα, Διασπορά, Πολιτιστική Διπλωματία και Ιεραποστολή».
Στην διάλεξή του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την σπουδαιότητα του σύγχρονου ιεραποστολικού έργου της Εκκλησίας, το ανύστακτο ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών του ποιμνίου της στην Διασπορά, των εγγύς και των μακράν αδελφών μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην οικουμενικότητα του ρόλου της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και κατ᾽ επέκτασιν των επαρχιών της στην Ευρώπη, και στις πρωτοβουλίες Της σε φλέγοντα σύγχρονα προβλήματα, όπως το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και η μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς και στη χειροτονία και την πρόσληψη νέων εφημερίων και στην ίδρυση νέων ενοριών σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρώτη ιστορική επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία το 2017 και στην Πατριαρχική Επίσκεψη του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου στη Στοκχόλμη, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019, επ᾽ ευκαιρία των εορτασμών της πεντηκονταετηρίδος από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας.

Εν τέλει, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της διάλεξης και ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό που αφορούσαν τα μελλοντικά σχέδια του ιδίου και της επαρχίας του στην Ισλανδία, καθώς και τις Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές σχέσεις. Τον ομιλητή ευχαρίστησε εκ μέρους των Φίλων της Ελλάδος ο Δρ. Thor Edward Jakobsson.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του μετέβησαν στην οικία του Επιτίμου Προξένου της Ελλάδος στην Ισλανδία κ. Rafn Alexander Sigurdsson, όπου παρακάθησαν στην δεξίωση που προσέφερε ο ίδιος και η σύζυγός του, Ευγ. κ. Anna Juliana Sveinsdottir. Συμμετείχαν, επίσης, διακεκριμένοι φιλέλληνες της Ισλανδικής κοινωνίας, όπως ο κ. Egill Helgason, τηλεπαρουσιαστής, με την οικογένειά του, η Hulda Rós Rúriksdóttir, δικηγόρος, με τον σύζυγό της, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ρέϊκιαβικ κ. Δημήτριος Τσίκας με την σύζυγό του. Ο νέος ταλαντούχος πιανίστας κ. Kari Egilsson εκτέλεσε στο πιάνο συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας εξέφρασε δημοσίως την ευγνωμοσύνη του στο ζεύγος Sigurdsson για την αβραμιαία φιλοξενία και την πολύτιμη και ενθουσιώδη συμπαράστασή τους στις τρεις ποιμαντορικές του επισκέψεις στην Ισλανδία, εξέφρασε τη χαρά του για τη γνωριμία του με διακεκριμένα μέλη της Ισλανδικής κοινωνίας και προσκάλεσε τους συνδαιτημόνες στα θυρανοίξια της νέας ενορίας.

Την επομένη, Κυριακή, 7 Απριλίου 2019, τελέστηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου κ. Κλεόπα, και η τελετή των Θυρανοιξίων στις εγκατατάσεις της νέας ενορίας. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Παν. Αρχιμανδρίτες κ.κ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Ιάκωβος Βασιλείου, Δαμασκηνός Μούρτζης και Αλέξανδρος Λουκάτος. Τους ύμνους απέδωσε ο κ. Δημήτριος Μπατσέλας.

Στην ευχαριστιακή σύναξη και στα θυρανοίξια έδωσαν το παρών η Λουθηρανή Επίσκοπος της Ισλανδίας κ. Agnes M Sigurdardοttir, ο Λουθηρανός Επίσκοπος του Skalholt κ. Sr. Kristjan Björnsson, ο Αιδ. κ. Thorvaldur Vidisson, ο κ. Rafn Alexander Sigurdsson με την οικογένειά του, η κ. Φωτεινή Μπατσέλα, ο κ. Μιχαήλ Μπίκουλης, ο κ. Δημήτριος Τσίκας και μέλη της Ελληνικής παροικίας.

Ανεγνώσθη συγχαρητήριο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Αιδ. Δρ. Olav Fykse Tveit από τον κ. Μιχαήλ Μπικούλη.
Στο κήρυγμά του, ο Ποιμενάρχης ανεφέρθη, μεταξύ άλλων, στη σπουδαιότητα της πνευματικής ενισχύσεως των Ορθοδόξων αδελφών μας στην Ισλανδία, δια της ιδρύσεως ενορίας, η οποία θα τιμάται επ᾽ ονόματι του προστάτου αγίου του Οικουμενικού Πατριάρχου, Αποστόλου Βαρθολομαίου, ενός σπουδαίου ιεραποστόλου, ο οποίος θα ευλογεί και θα στηρίζει τις ιεραποστολικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τους εκπροσώπους της Λουθηρανής Εκκλησίας της Ισλανδίας για την παραχώρηση του ναΐσκου, τους επισκέπτες κληρικούς εξ Ελλάδος και εκ Νορβηγίας, για την συμμετοχή τους στα Θυρανοίξια, ιδιαιτέρως δε τον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, για την κάλυψη των δαπανών της παρούσης ποιμαντορικής επισκέψεως και των θυρανοιξίων της νέας ενορίας.
Μετά το πέρας της λατρευτικής συνάξεως, προσφέρθηκαν γλυκίσματα στους εκκλησιαζόμενους.

Το απόγευμα της ιδίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου και της συνοδείας του στην ιστορική πόλη Skalholt, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, που αποτελεί το κατ᾽ εξοχήν ιστορικό και πνευματικό κέντρο της Ισλανδίας.

Τον Μητροπολίτη και την συνοδεία του υπεδέχθη στον Καθεδρικό Ναό του Skalholt, ο Λουθηρανός Επίσκοπος της περιοχής κ. Kristjan Björnsson, ο οποίος και τους ξενάγησε στο ναό και στη κρύπτη του, όπου φυλάσσονται μια σαρκοφάγος, δύο βίβλοι του 15ου αιώνος και επιτύμβιες πλάκες παλαιών επισκόπων.

Ο Επίσκοπος Kristjan προσκάλεσε τον Μητροπολίτη Κλεόπα, να συμμετάσχει ως ομιλητής στο τριήμερο προσυνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου ε.ε. στο Skalholt, στα πλαίσια της διοργάνωσης του διεθνούς συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Μητροπολίτης Κλεόπας προσέφερε δείπνο σε εστιατόριο της πόλης, προς τιμήν της συνοδείας του,του κ. Rafn Alexander Sigurdsson και της συζύγου του.

Το πρωΐ της επομένης, Δευτέρας, 8 Απριλίου 2019, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.
Οι φωτογραφίες είναι προσφορά της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και των κ.κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, Φωτεινής Μπατσέλα και Παύλου Βασιλειάδη.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Αχειροτόνητος Ντουμένκο-Ουνίτες-Παπικοί προσεύχονται στο Κίεβο παρουσία του Χαλκηδόνος Εμμανουήλ

Ο προκαθήμενος της σχισματικής «Εκκλησίας» Επιφάνιος καθώς και ο Ουνίτης επικεφαλής εκφώνησαν προσευχές Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Την 15η Ιουλίου 2024, ο αχειροτόνητος «Μητροπολίτης» Κιέβου Ντουμένκο Επιφάνιος, ο επικεφαλής των Ουνιτών της...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.