Συνεργατες

Ιερέας κοινωνάει τους πιστούς παπικά. Λειτουργική τρικυμία στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως

εικόνα άρθρου: Ιερέας κοινωνάει τους πιστούς παπικά. Λειτουργική τρικυμία στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως
Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος αντιμετωπίζει την Θ. Λειτουργία ως παίγνιο και εξαναγκάζει τους ιερείς του σε ανόητους νεωτερισμούς…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ένα περιστατικό κατά το οποίο ιερέας επιχειρεί να κοινωνήσει τους πιστούς με παπικό τρόπο κυκλοφόρησε στα μέσα δικτύωσης. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν στην νεόδμητη Εκκλησία της Παναγίας Στρατηγίσσης στην Αλεξανδρούπολη. Ο Ιερέας βγήκε από την Ωραία Πύλη με τον Άγιο Άρτο, το Σώμα του Χριστού σε δίσκο προκειμένου να Το μεταδώσει με τα χέρια του, τοποθετώντας Το στο στόμα του πιστού.

Η αντίδραση του εκκλησιάσματος ήταν ακαριαία. Πιστοί αντέδρασαν λέγοντας “θέλουμε να κοινωνήσουμε με την λαβίδα όπως τα παιδιά, όχι με όπως κοινωνούν οι καθολικοί”. Ότι αυτά είναι παπικά πράγματα. Ο ιερέας, μπροστά στην αντίδραση του κόσμου, αναγκάστηκε να διακόψει την Θεία Μετάληψη.

Στις εξηγήσεις, που έδωσε ο Μητροπολίτης της Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, αναφέρονται τα εξής: “ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος δήλωσε ότι, υπήρξε μεν προ καιρού συζήτηση με τους ιερείς μας για το ενδεχόμενο στον συγκεκριμένο Ναό να τελείται μόνιμα η γνωστή και προσφιλής στους χριστιανούς μας θεία Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία τελείται σε όλους τους Ναούς μας δυό φορές τον χρόνο, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε μαθητικές θείες Λειτουργίες. Όμως, η προετοιμασία ενός τέτοιου εγχειρήματος, δεν ολοκληρώθηκε, οπότε το τελετουργικό αποτέλεσμα σήμερα δεν ήταν λειτουργικά ορθό και γι’ αυτό ο Μητροπολίτης μας έδωσε εντολή να μην επαναληφθεί. Εξάλλου στην Ιερά Μητρόπολή μας, ποτέ μέχρι τώρα ούτε υπήρξε ανάγκη αλλά ούτε και τροποποιήθηκε ποτέ η παραδοσιακή μετάδοση των Αχράντων Δώρων στους πιστούς.” Δε μας πείθει!

Ποιά Θεία Λειτουργία τελούσε ο ιερέας είναι άγνωστο. Η νεωτερίστικη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου όποτε κακώς τελείται έχει τυπικά που δεν φαίνονται να ακολουθήθηκαν στην περίπτωση αυτή, όπως τέλεση της Θ. Λειτουργίας στο κέντρο του ναού με τον ιερέα να είναι προς δυσμάς πίσω από την Αγία Τράπεζα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ιερέας προσπάθησε να μεταλάβει τους πιστούς. Όπως εύστοχα και έγκαιρα παρατήρησαν οι παρόντες πιστοί προσιδίαζε στον παπικό τρόπο μετάληψης. Θ

Φρονούμε πως την κύρια ευθύνη για ό,τι συνέβη φέρει ο ίδιος ο Μητροπολίτης, που αντιλαμβάνεται την Θεία λειτουργία ως κοινή υπόθεση που επιδέχεται βελτιώσεις, δοκιμές, επιτυχία και αποτυχία. Η δικαιολογία του κ. Ανθίμου ότι “… η προετοιμασία ενός τέτοιου εγχειρήματος, δεν ολοκληρώθηκε, οπότε το τελετουργικό αποτέλεσμα σήμερα δεν ήταν λειτουργικά ορθό….” δείχνει πώς αντιμετωπίζει την Θεία Λειτουργία. Ως ένα παίγνιο. Κρίμα στους ιερείς της Μητρόπολης που άγονται και φέρονται εξαναγκαζόμενοι να επιτελούν νεωτεριστικές ανοησίες.

Για τον ομολογητή πνευματικό μας πατέρα Νικόλαο Μανώλη, που φρόντιζε να μας μορφώνει θεολογικά, η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου χρησιμοποιείται ως Δούρειος Ίππος του Οικουμενισμού.

Μια πλήρη και εμπεριστατωμένη μελέτη για την Θεία Λειτουργία του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και τον ρόλο της στην λεγομένη λειτουργική αναγέννηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως και ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος
– Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως: Νέες ανίερες εκκλησιολογικές εκτροπές με καθιέρωση νυχτερινών Θείων Λειτουργιών στις 8 μμ
– Ο Αλεξανδρουπόλεως διάβασε το Ευαγγέλιο στα νέα ελληνικά!
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!

Σχετικά άρθρα

Συντονιστείτε! Την Κυριακή 21/7 στις 11:00 π.μ.: Πνευματική αφροντισιά

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη «Το σήμερα μόνο μας ανήκει όχι το αύριο – εγρήγορση και επιμέλεια στα πνευματικά» Η ομιλία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της δίωξης του μακαριστού π....

Βοηθός ο Προφήτης Ηλίας στην καθημερινότητά μας [mp3 2018]

Κήρυγμα του μακαριστού πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη. Ὁ Ἅγιος Ἀπόστολος Ἰάκωβος, ὁ ἀδελφόθεος, σέ αὐτή τήν περικοπή τῆς ἐπιστολῆς του (Ἰακ. ε΄ 10-20), μᾶς ὁμιλεῖ γιά τήν ὑπομονή στίς κακοπάθειες, δείχνοντας τήν προσευχή ὡς τόν ἀσφαλή τρόπο ἀπόκτησής της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.