Επικαιρότητα

«Ιερέας» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας σπάει με βαριοπούλα την πόρτα Ι. Ναού της διωκόμενης Ουκρανικής Εκκλησίας

εικόνα άρθρου: «Ιερέας» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας σπάει με βαριοπούλα την πόρτα Ι. Ναού της διωκόμενης Ουκρανικής Εκκλησίας

Η κατάληψη του Ι. Ναού καθοδηγήθηκε από έτερο «ιερέα» του σχισματικού μορφώματος της Ουκρανίας και ταυτόχρονα, αναπληρωτή του δημοτικού συμβουλίου της Μπίλα Τσέρκβα

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στην Μπίλα Τσέρκβα, οι σχισματικοαιρετικοί του εκκλησιαστικού μορφώματος της Ουκρανίας κατέλαβαν τον Καθεδρικό Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της κανονικής και διωκόμενης Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, σπάζοντας τις πλαϊνές πόρτες του Ναού με βαριοπούλα, ηλεκτρικό πριόνι και λοστό [1].

Οι σχισματικοί Ουκρανοί πραγματοποίησαν δύο απόπειρες κατάληψης/αρπαγής του Ι. Ναού διά της βίας.

Πρώτη προσπάθεια κατάληψης

Την 4η Ιουλίου 2023, περίπου στις 9:30 μ.μ., έγινε η πρώτη προσπάθεια κατάληψης του Καθεδρικού Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ουκρανικής Εκκλησίας, στην Μπίλα Τσέρκβα [2].

Ο σχισματικός «ιερέας» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Μπίλα Τσέρκβα, Νικολάι Γκοπάινιτς, οργάνωσε την απόπειρα κατάληψης.

Ομάδα γυμνασμένων νεαρών σκαρφάλωσε πάνω από την περίφραξη και προσπάθησε να σπάσει τις πόρτες. Όμως στη συνέχεια εμποδίστηκε από τους ενορίτες του Ιερού Ναού, καθώς και την αστυνομία, η οποία εξακολουθούσε να εφαρμόζει τον Νόμο εκείνη τη μέρα. 

Δεύτερη απόπειρα κατάληψης με την υποστήριξη της αστυνομίας 

Την 10η Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Μπίλα Τσέρκβα η σκανδαλώδης κατάληψη του Καθεδρικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, από τους «ιερείς» και τους υποστηρικτές της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας.

Νωρίς το πρωί, στις 6 π.μ., μία ομάδα γυμνασμένων νέων εισήλθε στον αύλειο χώρο του Ναού με την υποστήριξη της αστυνομίας και εμπόδισε την πρόσβαση των ενοριτών. Εναντίον των ενοριτών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την εισβολή, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα.

Για χρονικό διάστημα τριών ωρών, δύο επιδρομείς επιχειρούσαν να σπάσουν τις πλευρικές πόρτες του Καθεδρικού Ναού – πρώτα με ένα ηλεκτρικό πριόνι, στη συνέχεια με μια βαριοπούλα και ένα λοστό – και τελικά κατάφεραν να εισβάλλουν σε αυτόν, μαζί με τους υποστηρικτές της σχισματικής ψευδοεκκλησίας.

Η κατάληψη καθοδηγήθηκε ξανά από τον «ιερέα» του μορφώματος της Ουκρανίας και ταυτόχρονα, αναπληρωτή του δημοτικού συμβουλίου της Μπίλα Τσέρκβα, Νικολάι Γκοπάινιτς. 

Σχισματικός «ιερέας» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας σπάει την πόρτα του Ι. Ναού με βαριοπούλα, ηλεκτρικό πριόνι και λοστό

Η «Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων» αποκάλυψε ότι ο εισβολέας που έσπαγε τις πόρτες του Καθεδρικού Ναού με βαριοπούλα, είναι ο «ιερέας» του ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, Αντρέι Μίσκο, εφημέριος της ενορίας της δομής του «Μητροπολίτη» Κιέβου, Επιφανίου Ντουμένκο, στο χωριό Stavische [3].

Βίντεο-ντοκουμέντο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο [4] παρουσιάζει τον Μίσκο να χρησιμοποιεί ηλεκτρικό πριόνι, αργότερα να παίρνει μια βαριοπούλα, και με δυνατά χτυπήματα να σπάει τις πλαϊνές πόρτες του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που οδηγούν στο Ιερό.

Ο «Μητροπολίτης» Μπίλα Τσέρκβα, Ευστράτιος Ζόρια, ανακοινώνει την κατάληψη του Ι. Ναού της Ουκρανικής Εκκλησίας 

Ο «Μητροπολίτης» Μπίλα Τσέρκβα [πρώην «Αρχιεπίσκοπος» Τσερνιχίβ και Νίζνας], Ευστράτιος Ζόρια, ανακοίνωσε στο κανάλι του στο Telegram [5] ότι οι υφιστάμενοί του κατάφεραν να καταλάβουν τον Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Ουκρανικής Εκκλησίας [6].

«Σήμερα το πρωί, ο εφημέριος του ναού, πρωθιερέας Νικολάι Γκοπάινιτς, και εκπρόσωποι της επισκοπής, μαζί με αστυνομικούς, έφτασαν στον Καθεδρικό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος για να μπουν επιτέλους σε αυτόν, αφαιρώντας τα εμπόδια χρήσης που δημιουργήθηκαν από υποστηρικτές του “ρωσικού κόσμου”», σημείωσε ο Ζόρια, προσθέτοντας ότι ο Γκοπάινιτς μπήκε μέσα στις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με τον ψευδο-Μητροπολίτη, η υπεράσπιση του Ιερού Ναού από τους πιστούς/ενορίτες της Ουκρανικής Εκκλησίας, συνιστούσε μία «παράσταση» αντι-ουκρανικής προπαγάνδας:

«Αν είχαν αξιοπρέπεια, θα είχαν εκπληρώσει την απόφαση της εδαφικής κοινότητας Μπίλα Τσέρκβα και θα είχαν απελευθερώσει τον καθεδρικό ναό χωρίς να δημιουργήσουν “παράσταση” για περαιτέρω αναπαραγωγή από την αντι-ουκρανική προπαγάνδα», ανέγραψε ο σχισματικός Ζοριά.

Η τιμή και χαρά του εμπνευστή του Ουκρανικού Ψευδοαυτοκεφάλου, πατριάρχη Κων/πόλεως, Βαρθολομαίου  

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη απόπειρα βίαιης κατάληψης και αρπαγής του Ι. Ναού, την 8η Ιουλίου 2023, ο διώκτης της Ουκρανικής Εκκλησίας και πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε τον εμπνευστή και ιδρυτή του Ουκρανικού Ψευδοαυτοκεφάλου, Πατριάρχη Κων/πόλεως, Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, όπου έτυχε θερμής υποδοχής.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την αμέριστη χαρά και την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του κ. Ζελένσκι, δηλώνοντας ότι: «Πάντοτε είναι τιμή και χαρά για εμάς να τον υποδεχόμεθα».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Δείτε σχετικά:
Διωγμός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας: Φυλάκιση του Ομολογητή Καθηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου
Ο Ζελένσκι στο αμερικανοκίνητο Φανάρι – Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υφαρπάζει την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου;
Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο διωγμός της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας

Σχετικά άρθρα

Ο Πατριάρχης συνεορτάζει την εκατονταετηρίδα της Εκκλησίας της Εσθονίας

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Μάλλον ο Πατριάρχης είναι αυτός που χρησιμοποιεί κυριολεκτικά τους ιερούς κανόνες σαν κανόνια τελικά και παίρνει κανονικά μέρος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.