Επικαιρότητα

Ιερώνυμος: Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, μια πρόταση έγινε

εικόνα άρθρου: Ιερώνυμος: Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, μια πρόταση έγινε

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Τόμπρου «Ο Μοναχισμός και το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία παρέστη ο αρχεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική περιουσία, στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, αλλά και στη μισθοδοσία του κλήρου.

«Μολονότι φαίνεται πως το θέμα του βιβλίου δεν απασχολεί πολύ κόσμο, είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους τα επόμενα χρόνια, και την Πολιτεία και την Εκκλησία. Γίναμε μάρτυρες μιας παρεξηγήσεως σε μια συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι νωρίς να ψάξει κανείς να δει τι έφταιξε. Ο χρόνος θα δείξει. Στη συζήτηση γίνεται λόγος για μια πρόταση και αυτό μεταφέρθηκε στην καθημερινότητα ως συμφωνία. Είναι άλλο η πρόταση και άλλο η συμφωνία», τόνισε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και πρόσθεσε: «Ένας πρωθυπουργός μέσα σε διακόσια χρόνια, λέει “Ναι, πήραμε την περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σας αποζημιώσαμε”. Αυτό το παίρνει ο αέρας;», για να συμπληρώσει ότι «το 1939 έγινε νόμος που λέει ότι όποια περιουσία απαλλοτριώθηκε και δεν αποζημιώθηκε επιστρέφει στους ιδιοκτήτες. Θα το πάρει και αυτό ο αέρας;».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε, ακόμη, στις περιουσίες των ιερών μονών τονίζοντας πως τις απέκτησαν επειδή τις αγόρασαν και σημείωσε ότι «κάθε γεγονός στην ιστορία κρίνεται όχι με τα σημερινά κριτήρια, αλλά της εποχής, γι’ αυτό και το βιβλίο θα είναι πολύ ωφέλιμο τα επόμενα χρόνια», ενώ για το θέμα μισθοδοσίας του κλήρου τόνισε ότι «οι κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν θα μπορούσαν ποτέ κατά την ουσία, αλλά και κατά τον νόμο, να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι απολαβές, η μισθοδοσία, οι συντάξεις εξισούνται με εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων. Μην τα μπερδεύουμε. Επομένως, το θέμα του συγγραφέα ιστορικώς θα έρθει στιγμή που θα το χρησιμοποιήσουμε».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Η αυτονόητη καταδίκη της βαρβαρότητος δεν αποτελεί αφορμή για άλλη μια οικουμενιστική παρέκκλιση

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η “εκκλησιαστική διπλωματία” δεν μπορεί να περνάει στα “ψιλά” της επικαιρότητος. Η παρουσία εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου σε επιμνημόσυνη δέηση στην Εβραϊκή Συναγωγή Αθηνών και ο συμβολισμός της

Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον αιρετικό Πατριάρχη της «Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής»

της Ειρήνης Ιωαννίδου. Ενώ το ορθόδοξο ποίμνιο προσεύχεται να ποιμανθεί από Ορθόδοξους και όχι από Οικουμενιστές ποιμένες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κλίνει το γόνυ άλλη μία φορά στους εκπροσώπους των αιρέσεων

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.