Επικαιρότητα

Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»

εικόνα άρθρου: Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»

16 Μαρ 2020

«Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης»

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Για το φλέγον ζήτημα του κορωνοϊού πήρε θέση ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δύο μέρες μετά από το προσκλητήριο ευθύνης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμα της Τετάρτης. Για μία ακόμη φορά, ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει με λόγο διπλωματικό, χωρίς να δίνει ξεκάθαρη απάντηση και ποιμαντική γραμμή στο ποίμνιό του.

Τονίζει τόσο την απόλυτη ελευθερία που έχει ο Ορθόδοξος Χριστιανός, όσο και το πνεύμα υπευθυνότητας που τον διακατέχει. Συμπληρώνει πως η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί σύμμαχο της πολιτείας στην προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς επιστήμη και Εκκλησία δεν ανταγωνίζονται ώστε να υποκαταστήσει η μία την άλλη. Τέλος, καταθέτει τη λύπη του, η οποία οφείλεται στη διχαστική και στοχοποιημένη δράση ορισμένων όπως λέει, δήθεν ελιτιστικών κέντρων, κατά της πνευματικής και εθνικής συνείδησης των Ελλήνων.

Δεν διαφωνούμε πλήρως με τον κ. Ιερώνυμο αλλά δεν αναπαυόμαστε κιόλας από τις δηλώσεις του. Περιμέναμε από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος μία πιο σθεναρή και ξεκάθαρη στάση έναντι των περιοριστικών τάσεων που επιδιώκουν κάποιοι για τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. Ωστόσο, είμαστε συνηθισμένοι στις χλιαρές και διπλωματικές θέσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Ο απλός λαός περιμένει την στήριξη των επισκόπων του, ώστε να “ακουμπήσει” κάπου στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Ωστόσο, βλέπουμε ότι διχάζεται από την απιστία των “Πατέρων” του, καθώς ο ένας νεκρώνει πνευματικά τη Μητρόπολή του μετά τον άλλον. Πέρασαν οι εποχές που οι λοιμοί αντιμετωπίζονταν με δεήσεις, Παρακλήσεις και λιτανείες των Αγίων Εικόνων και των Ιερών Λειψάνων. Πλέον, οι λοιμοί αντιμετωπίζονται με κατάργηση των Ιερών Ακολουθιών και κλείσιμο των Ιερών Ναών.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι σημερινοί λοιμοί ξεσκεπάζουν τον δρόμο που έχουμε πάρει προς τους πνευματικούς λιμούς, λοιμούς και καταποντισμούς… Σε λίγες ώρες (Δευτέρα 16/3) η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα αποδείξει αν είναι για κλάματα η υπόθεση

Διαβάσαμε στο protothema.gr:


Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τονίζει, μεταξύ άλλων, και αποκλειστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος δύο ημέρες μετά το προσκλητήριο ευθύνης και τις ειδικές αναφορές στην Εκκλησία που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει ως εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και του ελληνικού λαού, στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενημερώνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, τους πολίτες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει.

Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης. Και για την Εκκλησία μας, είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί με όλους τους υπόλοιπους.

Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης.

Προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, δήθεν ελιτίστικων, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η Πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.