εικόνα άρθρου: Ιεροσόλυμα SOS
του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Γιατί προσέφυγε στην “Αμερικανική βοήθεια” ο Πατριάρχης;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την Παρασκευή 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 στην κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Αμερικής και του Πρωθυπουργού Yair Lapid του Ισραήλ, στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria Jerusalem, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκίνησε την ομιλία του με μία συγκινητική ιστορία:

“Κύριε Πρόεδρε, τον Μάρτιο του 1965, στη διάσημη πορεία του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι, περπατούσε δίπλα του στην πρώτη σειρά ένας Εβραίος ραβίνος — ο Ραβίνος Abraham Joshua Heschel. Όταν επέστρεψε στο σπίτι εκείνη τη μέρα, ο Ραβίνος Χέσελ έγραψε στο ημερολόγιό του: «Σήμερα, ένιωσα τα πόδια μου να προσεύχονται». Στο κράτος του Ισραήλ, κύριε Πρόεδρε, τα πόδια μας προσεύχονται κάθε μέρα. Τίποτα δεν είναι — στη ζωή μας θεωρείται δεδομένο. Ο πατέρας μου ήταν ένα Εβραίο παιδί στο γκέτο της Βουδαπέστης, κρυβόταν από αυτούς που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Το γεγονός ότι στέκομαι εδώ σήμερα δεν συνέβη από μόνο του. Πήραμε το μάθημα, κύριε Πρόεδρε: Ανά πάσα στιγμή, το Ισραήλ πρέπει να είναι ισχυρό, ελεύθερο και ασφαλές, με έναν ισχυρό στρατό που μπορεί να υπερασπιστεί τους πολίτες μας”.

Το πάθημα των Εβραίων έγινε μάθημα. Η ελευθερία και η ασφάλεια των πολιτών είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Με βάση το επίσημο ρεπορτάζ την επόμενη ημέρα 15-7-2022 “Ὁ Πρόεδρος τῶν Η.Π.Α κ. Τζόζεφ Μπάϊντεν εὑρισκόμενος εἰς σύντομον ἐπίσκεψιν εἰς τόν τόπον τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, ἐγένετο δεκτός  ἐν ἀρχῇ εἰς τήν εἴσοδον τοῦ Ναοῦ τῆς Βασιλικῆς τῆς Γεννήσεως ὑπό ἐκπροσώπων τῶν Τριῶν Ἐκκλησιῶν,  αἱ ὁποῖαι ἔχουν τήν προσκυνηματικήν εὐθύνην τοῦ Ναοῦ αὐτοῦ καί αἱ ὁποῖαι εἶναι τό Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων, ἡ Κουστωδία τῆς Ἁγίας Γῆς τῶν Φραγκισκανῶν καί τό Ἀρμενικόν Πατριαρχεῖον. Ἐν συνεχείᾳ ἀνέμενον τοῦτον εἰς τό ἐσωτερικόν τῆς Βασιλικῆς  ὁ Μακαριώτατος Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’, ὁ Κουστωδός τῆς Ἁγίας Γῆς π. Φραγκῖσκος Παττόν καί ὁ Ἀρμένιος Πατριάρχης εἰς Ἱεροσόλυμα Μακαριώτατος Nourhan Manugian καί ἐξενάγησαν αὐτόν καί συνεζήτησαν μετ’ αὐτοῦ, παρουσίᾳ ὡρισμένων Παλαιστινίων ἀξιωματούχων”.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄, αφού ξενάγησε τον εκλεκτό καλεσμένο του στον τόπο όπου γεννήθηκε ο Χριστός, του απένειμε και την τιμητική διάκριση του Μεγαλόσταυρου του Παναγίου Τάφου. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτά, ο Πρόεδρος Μπάιντεν άκουσε από κοντά τα προβλήματα από τα πιο επίσημα χείλη: “Η Χριστιανική κληρονομιά στους Αγίους Τόπους κινδυνεύει και έχει ανάγκη την προστασία του Προέδρου της Αμερικής από τις επιθέσεις στις Εκκλησίες, τους κληρικούς και πιστούς Χριστιανούς από μέλη των ακραίων ομάδων και τις προσπάθειες αυτών να οικειοποιηθούν τις περιουσίες στην Πύλη του Δαβίδ. Πρέπει να πάψει ο περιορισμός της ελευθερίας της λατρείας σε βάρος Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ενέργειες της Ισραηλινής Αστυνομίας φέτος το Μεγάλο Σάββατο. Πρέπει να αποτραπεί το φαινόμενο της Χριστιανικής μετανάστευσης, ειδικά η απομάκρυνση από την πόλη της Ιερουσαλήμ. Να σταματήσουν και οι προσπάθειες κατασχέσεων Χριστιανικών ακινήτων στην κύρια είσοδο του Ναού της Αναστάσεως και στην ιστορική διαδρομή των Χριστιανών προσκυνητών από την Πύλη του Δαβίδ και από την Νέα Πύλη προς το εσωτερικό της Παλαιάς Πόλης”.

Η ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι πρακτικές των Ισραηλινών ριζοσπαστικών ομάδων είναι ζωτικής σημασίας. Η επιχειρούμενη διαγραφή του πολιτισμικού ψηφιδωτού της Ιερουσαλήμ, καθώς και η εξάλειψη της θρησκευτικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας μέσω των πρακτικών των ομάδων αυτών, θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την Χριστιανική κληρονομία στην Αγία Πόλη.

Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο από εδώ και στο εξής θα δρομολογηθούν ενέργειες με σκοπό τον άμεσο τερματισμό κάθε πράξης βίας και μισαλλοδοξίας.  Θα διασφαλιστεί η ομαλότητα σε μία περιοχή με εκατομμύρια προσκυνητές κάθε χρόνο από όλα τα σημεία της γης.

Εκ του ασφαλούς και πίσω από ένα πληκτρολόγιο σίγουρα δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά και τους συσχετισμούς που επικρατούν στην Ιερουσαλήμ. Επισημαίνεται πως δεν μπορεί ούτε ο πόλεμος ούτε οι δράσεις για την μόλυνση του περιβάλλοντος ούτε η αντιμετώπιση της  φτώχειας και της δυστυχίας των κατατρεγμένων μπορούν ποτέ να αποτελέσουν δικαιολογία, για να ομογενοποιήσουμε την πίστη μας. 

Έχει αποδειχθεί μέσα στα χρόνια πως οι πολιτικοί είναι αναλώσιμοι, οι βραβεύσεις και τα μετάλλια αποτελούν διπλωματικούς ελιγμούς προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εύνοια ισχυρών πολιτικών, στις διεκδικήσεις και τα προβλήματά μας.

Με τις οικουμενιστικές διολισθήσεις όμως και την πολιτιστική και θρησκευτική διπλωματία εν γένει, τελικά ο πιστός λαός μπερδεύεται, αγωνιά και λησμονεί μέσα στις μέριμνες του βίου πως Ισχυρός είναι ΜΟΝΟ ο Θεός

Ο Θεός βοηθός!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εν μέσω ισραηλινών και παλαιστινίων
Ποιός απειλεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την χριστιανική κοινότητα στους Αγίους Τόπους
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πολεμά από λάθος στρατόπεδο

Σχετικά άρθρα

Κων/πόλεως Βαρθολομαίος: Θα μεταβούμε μαζί με τον Πάπα στη Νίκαια το 2025 για ένα ιστορικό εορτασμό της επετείου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε παπικά ιστολόγια (The Tablet, The Pillar) η οργανωτική επιτροπή για τον προγραμματισμό του εορτασμού αποτελείται από τέσσερις Παπικούς και τέσσερις Ορθοδόξους

Μητροπολίτης προκαλεί πικρόχολα σχόλια με άρθρο του Μ. Σάββατο

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η επιλογή κοσμικού διαδικτυακού τόπου κυριακάτικης εφημερίδας, πανελλαδικής κυκλοφορίας, και η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης υπήρξαν τουλάχιστον ατυχείς αν όχι εφάμαρτες

Ευαγγέλιο κατά Μάρκον, κατά Ιωάννην και Αρχιεπ. Ελπιδοφόρου το ανάγνωσμα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζεται ελεύθερα όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε άνθρωπος. Τα λεγόμενά του όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον λόγο του Κυρίου. Τι πρέπει να πράξει ο πιστός λαός;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.