Επικαιρότητα

Ιλαρίων: Δεν είναι αυτοκέφαλη η Ελλαδική Εκκλησία-Το Φανάρι απείλησε να πάρει πίσω τις “Νέες Χώρες”

εικόνα άρθρου: Ιλαρίων: Δεν είναι αυτοκέφαλη η Ελλαδική Εκκλησία-Το Φανάρι απείλησε να πάρει πίσω τις “Νέες Χώρες”

Αστραπόβροντα Μόσχας κατά Αθήνας!

Μετά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ που εξαπέλυσε τα πυρά του για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα ανακατεύοντας την Ελλαδική Εκκλησία και τις ΗΠΑ ήταν η σειρά του Νο2 του ρωσικού πατριαρχείου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα ο οποίος κατήγγειλε πως οι ΗΠΑ άσκησαν τεράστια πίεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και πως οι ελληνικές πηγές μαρτυρούν τα γεγονότα της πίεσης αυτής.

“Εξετάζοντας την απόφαση για το «ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα», ο αρχηγός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και πάσης Ελλάδας βρέθηκε υπό τεράστια πίεση από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα” δήλωσε σε συνέντευξή του στην online έκδοση «Komsomolskaya Pravda» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

«Είναι γνωστό (οι ελληνικές πηγές μαρτυρούν ότι) η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ασκεί επίσης πρωτοφανή πίεση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, το Φανάρι άσκησε επίσης πίεση στην Ελληνική Εκκλησία, η οποία δεν είναι αυτοκέφαλη υπό την πλήρη έννοια. “Η Κωνσταντινούπολη κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναγνωριστεί η OCU από αυτήν την Εκκλησία και το ανακοίνωσε λίγες εβδομάδες πριν συμβεί στην πραγματικότητα”, δήλωσε ο Ρώσος Ιεράρχης.

“Οι μισοί από τους επισκόπους αυτής της Εκκλησίας είναι ταυτόχρονα επίσκοποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και η Κωνσταντινούπολη, όπως γνωρίζετε, απείλησε να πάρει αυτές τις μητροπόλεις από την Ελληνική Εκκλησία εάν δεν υπακούσει στην αναγνώριση της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, πρόσθεσε μιλώντας για τις “Νέες Χώρες”.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων υπενθύμισε επίσης ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε την Ευχαριστιακή κοινωνία με αυτούς τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι με τη μία ή την άλλη μορφή αναγνωρίζουν την OCU.

«Θα διατηρήσουμε την πλήρη ευχαριστιακή κοινωνία με εκείνους τους επισκόπους που δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν. Και μέσω αυτών θα πραγματοποιήσουμε τη σύνδεσή μας με την Ελληνική Εκκλησία», πρόσθεσε.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ίδιο-θέμα που είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ- μία ώρα πριν από την καθορισμένη στιγμή.

Ανησυχία για τα προσκυνήματα

Στο μεταξύ η άμεση ανησυχία από ελληνικής πλευράς είναι τι θα γίνει με τα προσκυνήματα μετά την “ταξιδιωτική οδηγία” της Μόσχας. Ειδικά το προσκύνημα Επισκόπων της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» στις ιερές τοποθεσίες στην Ελλάδα, που σχεδιάζεται για τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει συζητήσει μεταξύ των ιεραρχών της ελληνικής εκκλησίας που φοβούνται περαιτέρω σχίσμα στον ορθόδοξο κόσμο.

Όπως αναφέρει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων από δικές της πηγές μέσα στην ελληνική Εκκλησία, το ανακοινωθέν για το προσκύνημα προκάλεσε εξαιρετικές ανησυχίες και ακόμη και αγανάκτηση μεταξύ των Ελλήνων ιεραρχών, οι οποίοι δεν ήταν έτοιμοι «να αναλάβουν την ευθύνη για τις συνέπειες της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της OCU από τους ιεράρχες της ελληνικής εκκλησίας στις 12 Οκτωβρίου».

Επικεφαλής του προσκυνήματος υπενθυμίζεται πως θα είναι οι δύο επίσκοποι που πρόθυμα εγκατέλειψαν την κανονική ουκρανική Εκκλησία για να ενταχθούν στην νέα εκκλησιαστική δομή, δηλαδή έχουν κανονικό χρίσμα.

“Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών υπάρχουν πολλές φωνές ενάντια στην αναγνώριση, αν και καθυστερημένες, αλλά τουλάχιστον τώρα έχουν καταλάβει και είναι σαφές ότι δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν όλο το βάρος και την ευθύνη για το σχίσμα, το οποίο φτάνει πολύ γρήγορα αφού Έλληνες κληρικοί και πιστοί αντιτίθενται”, ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ ήταν από τους πρώτους που αντιτάχθηκαν στις προθέσεις των επισκόπων της νέας εκκλησίας και των προσκυνητών να λειτουργήσουν στα ιερά μέρη της Ελλάδας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκπρόσωποι της OCU σκοπεύουν να lλειτουργήσουν στην Αγία Τριάδα-Αγ. Μονή Νεκτάριου στο νησί της Αίγινας, όπου στεγάζονται τα λείψανα του μεγάλου αγίου, την ημέρα της εορτής του, αν και και όπως αναφέρει η πηγή. Ο Μητροπολίτης Εφραίμ ζήτησε ανεπίσημα ανεπίσημη επαφή με τους εκπροσώπους της OCU για να τους ζητήσει να μην λειτουργήσουν στο μοναστήρι.

“Αυτή η θέση του Μητροπολίτη οφείλεται στο γεγονός ότι μεταξύ των κληρικών της μητροπόλεως του υπάρχει μια εξαιρετικά διφορούμενη στάση απέναντι στην OCU”, τόνισε η πηγή.

Υπενθυμίζεται πως κληρικοί της Μητροπόλεως είχαν βρεθεί στο Κίεβο και είχαν συλλειτουργήσει με τον κανονικό Μητροπολίτη Ονούφριο και τότε ο κ. Εφραίμ τους είχε… μαλώσει 

Επίσης ανησυχία προκαλείται κι από πληροφορίες πως πιστοί αναμένεται να εμποδίσουν τους εκπροσώπους της νέας εκκλησίας σε διάφορα προσκυνήματα όπως να εμποδίσουν την είσοδο τους στην Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.

Η Λετονική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνείται φήμες για τη μετάβαση στη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης

Τέλος η Σύνοδος της Λετονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (LOC) αρνήθηκε αναφορές μέσων ενημέρωσης για δήθεν μετάβασή της από το Πατριαρχείο Μόσχας στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

«Όλες οι αναφορές για την εικαζόμενη μετάβαση ή μεταφορά της Εκκλησίας μας στην Κωνσταντινούπολη ισοδυναμούν με ένα ψέμα με γυμνό πρόσωπο. Έχει εφευρεθεί από εχθρούς της ορθόδοξης πίστης και αναπαραχθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε η Λετονική Σύνοδος.

Η Σύνοδος δήλωσε ότι οι φήμες άρχισαν μετά την εγγραφή ενός νέου οργανισμού με την ονομασία της “Λετονικής Ορθόδοξης Αυτόνομης Εκκλησίας” στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης στο μητρώο των επιχειρήσεων της χώρας στις 24 Οκτωβρίου. Υπεύθυνος είναι ο Viktor Kontuzorov, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη Σύνοδο της LOC το 1997. Η απόφαση αναγνωρίστηκε σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο.

«Δεν είναι από τότε ορθόδοξος χριστιανός και δεν έχει καμία σχέση με την Ιερά Ορθοδοξία», ανέφερε η δήλωση.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε σχετικά:
Ύδρας Εφραίμ: «Ούτε για σας ούτε για εμάς είναι συμφέρον αυτή τη στιγμή να λειτουργήσετε»
Ο Μητροπ. Ύδρας κ. Εφραίμ απαγορεύει στους Ουκρανούς σχισματικούς να λειτουργήσουν στον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας
 Κατεπείγουσα έκκληση προς τον ευσεβή λαό και κλήρο της Ι.Μ. Πατρών

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.