Αφιερώματα

Ελληνική Επανάσταση – 1 έως 7 Φεβρουαρίου 1821

εικόνα άρθρου: Ελληνική Επανάσταση – 1 έως 7 Φεβρουαρίου 1821
Δήμος Σερκελίδης γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Προετοιμασία της επανάστασης στη Μολδοβλαχία, αγωνία των Φιλικών, ο Παπαφλέσσας παρασύρει τους προκρίτους και τους Αρχιερείς του Μοριά

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


1 Φεβρουαρίου 1821

Βοστίτσα

Οι πρόκριτοι και οι αρχιερείς που συμμετείχαν στην Σύσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο) επέστρεψαν στις περιοχές τους μουδιασμένοι ακόμα, από τα μαντάτα που τους έφερε ο φλογερός Παπαφλέσσας. Η επανάσταση ορίστηκε για την ημέρα του Ευαγγελισμού, 25η Μαρτίου, όμως ακόμα όλα είναι στον αέρα. Κανείς δεν πίστεψε στα λεγόμενα του Παπαφλέσσα που ορκιζόταν ότι τα νησιά είναι έτοιμα να κινηθούν, ότι έφθασε στην Ύδρα μεγάλη ποσότητα πολεμοφοδίων, ότι η Ρωσία θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία και άλλα τέτοια. Για να ελέγξουν του λόγου το αληθές έστειλαν τον πρόκριτο Σωτήρη Χαραλάμπη στην Ύδρα εφοδιασμένο με σχετική επιστολή. Όμως, έστω και αν υποπτεύονται ότι όλες οι ελπίδες τους είναι απατηλές, έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και προετοιμάζονται.

Λάιμπαχ, Αυστρία

Στο Λάιμπαχ οι εργασίες του συνεδρίου των Μεγάλων Δυνάμεων, που άρχισαν στις 26 του Γενάρη, συνεχίζονται. Ο δαιμόνιος Μέττερνιχ, υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, κονταροχτυπιέται με τον άσπονδο εχθρό του Καποδίστρια, υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας.

Ιωάννινα

Ο γερο-Αλή πασάς στα Γιάννενα δεν λέει να παραδοθεί. Η ανικανότητα του Ισμαήλ Πασόμπεη με τις 80.000 στρατιώτες να κάμψει την αντίσταση του Αλή, ανάγκασε τον Σουλτάνο να ζητήσει την βοήθεια του γαμπρού του και διοικητή του Μοριά, Χουρσίτ πασά. Ο Χουρσίτ αναχώρησε από την Τριπολιτσά στις 6 του Γενάρη και τώρα βρίσκεται καθ’ οδόν για τα Γιάννενα.

2 Φεβρουαρίου 1821

Μολδοβλαχία

Η έντονη δραστηριότητα των Ελλήνων της Μολδοβλαχίας, η συγκέντρωση αρβανιτών οπλοφόρων στο Ιάσιο, και μια γενική ανησυχία όλων, έχουν κινήσει τις υποψίες των ντόπιων αρχόντων και των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Οι Έλληνες κάτι ετοιμάζουν. Οι Φιλικοί στο Ιάσιο νιώθουν ότι τα περιθώρια στενεύουν και πιέζουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να κινηθεί. Η συμφωνημένη ημερομηνία της εξέγερσης, η 25 Μαρτίου, είναι πολύ μακριά.

Αρκαδία

Ο Παπαφλέσσας συνάντησε σήμερα στα Λαγκάδια Αρκαδίας τους ισχυρούς Δεληγιανναίους. Γνωρίζουν το μυστικό και ετοιμάζονται, αλλά για να κινηθούν ζητούν από τον Δικαίο εγγυήσεις ότι το κίνημα είναι σοβαρό, να μην πάρουν τον κόσμο στο λαιμό τους και καταστραφούν και οι ίδιοι. Τον πίεσαν μα πήραν μόνο μισόλογα. Λόγο στο λόγο άναψαν τα αίματα μέχρι που τον πήραν σηκωτό και τον πήγαν στο Γαρδίκι στην Πολιανή.

4 Φεβρουαρίου 1821

Ο Κολοκοτρώνης από τις 6 Γενάρη έφτασε από την Ζάκυνθο στη Μάνη, μετά από 14 χρόνια εξορίας. Τον φιλοξενεί στο σπίτι του ο φίλος του καπετάν Παναγιώτης Μούρτζινος.

5 Φεβρουαρίου 1821

Ο Θεόδωρος Βλαδιμηρέσκου, ηγέτης των φτωχών βλάχων, των πανδούρων, από τις 19 Γενάρη, μια μέρα μετά τον θάνατο του ηγεμόνα της Βλαχίας Σούτσου, έχει υψώσει τη σημαία της εξέγερσης σε συνεννόηση με τον Φιλικό οπλαρχηγό Γεωργάκη Ολύμπιο. Οι στόχοι, όμως, του Βλαδιμηρέσκου είναι κοινωνικοί, εναντίον των πλουσίων βογιάρων και των φαναριωτών, και δεν συμπίπτουν με το όραμα της Φιλικής Εταιρείας. Σήμερα έστειλε επιστολή στον Σουλτάνο με την οποία τον διαβαιώνει για την υπακοή του.

6 Φεβρουαρίου 1821

Οι ειδήσεις που φτάνουν από παντού στους Φιλικούς στην Κωνσταντινούπολη τους κάνουν να αγωνιούν μέχρι θανάτου. Ο Σέκερης από την Πόλη γράφει στον Υψηλάντη να ξεκινήσει το κίνημα άμεσα από την Μολδοβλαχία.

7 Φεβρουαρίου 1821

Ο Σωτήρης Χαραλάμπης φθάνει στην Ύδρα απεσταλμένος των προκρίτων της Βοστίτσας με επιστολή υπογεγραμμένη από τους Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον Χριστιανουπόλεως Γερμανό και Κερνίτσης Προκόπιο, για να πληροφορηθεί τις ετοιμασίες τους για την επανάσταση. Οι Υδραίοι επιβεβαίωσαν τους φόβους του, ότι οι υποσχέσεις του Παπαφλέσσα για ξένη βοήθεια και ετοιμασίες των νησιών είναι παραμύθια. Ούτε ξένη βοήθεια, ούτε πολεμοφόδια, ούτε και χρήματα υπάρχουν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.