Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 1 και 2 Ιουνίου 1821
18 Μαρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Ο Υψηλάντης στο Ρίμνικο, εκστρατεία Ελλήνων στο Λάλα, σφαγές στην Θεσσαλονίκη, έξοδος Εμμανουήλ Παπά από το Άγιο Όρος, εκστρατεία κατά της Θεσσαλονίκης, οι Κυδωνιές υπό τουρκική απειλή…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
1 Ιουνίου
Ο Υψηλάντης έφτασε κακήν κακώς στο Ρίμνικο όπου έστησε το στρατόπεδό του. Ξαφνικά εμφανίστηκε ο Γιάννης Κολοκοτρώνης με τους άνδρες του, που όλοι τους νόμιζαν για νεκρούς. Ο δειλός Δούκας φρόντισε να φύγει πριν ξεσκεπαστεί το φρικτό ψέμα του (δες 28 Μαΐου 1821). Τί να ένιωσε άραγε ο Υψηλάντης; Από την μία χαρά για την διάσωση 1000 και πλέον γενναίων και εμπειροπόλεμων ανδρών, και από την άλλη αγανάκτηση για την αδικαιολόγητη φυγή, την χαμένη ευκαιρία και τον πανικό που ακολούθησε. Οι μόνοι που έχουν υψηλό ηθικό και αναζητούν τη μάχη με τον εχθρό είναι οι Ιερολοχίτες. Το τουρκικό σώμα, που κινείται προς την Μικρή Βλαχία, έχει φτάσει στην έξοδο της κοιλάδας των Καρπαθίων στο χωριό Δραγατσάνι.
Οι Έλληνες έχουν πιάσει θέσεις γύρω από το Λάλα. Το ελληνικό στρατόπεδο αποτελούν το σώμα των 400 Κεφαλλήνων και Ζακυνθινών, 700 Ηλείοι, ένα σώμα Καλαβρυτινών με αρχηγό τον Γεώργιο Πλαπούτα, αδελφό του Δημητρίου, 400 Ολύμπιοι και αρκετοί από την Αχαΐα. παρά την επιμονή των οργανωμένων κεφαλίνων για άμεση επίθεση οι πελοποννήσιοι απαίτησαν να προηγηθεί χρόνος προετοιμασίας καθώς οι άνδρες τους στερούνταν πολεμοφόδια. Έτσι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους λαλαίους. .
Από τις 18 Μαΐου, που το Γιουσούφ μπέης έμαθε τα νέα της μάχης του Πολυγύρου (δες 16 έως 17 Μαΐου 1821), στην Θεσσαλονίκη ακούγονται μόνο φωνές και κλάματα, μέρα και νύχτα. Οι Τούρκοι έσπασαν τις πόρτες της μητρόπολης και έσφαξαν όσους είχαν καταφύγει σε αυτή. Κάθε μέρα αποκεφαλισμοί και παλουκώματα. Τα κεφάλια στολίζουν τις επάλξεις του Επταπυργίου. Στην πύλη του Συντριβανίου γίνονται τα παλουκώματα. Στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου οι Τούρκοι φυλάκισαν πολλούς γέρους και γυναικόπαιδα χωρίς νερό και τροφή. Φρικτό μαρτύριο.
2 Ιουνίου
Ο Εμμανουήλ Παπάς βγήκε από την χερσόνησο του Αγίου Όρους, ενώθηκε με τους Μαντεμοχωρίτες και ξεκίνησε για τη Θεσσαλονίκη. Άλλη μια φάλαγγα με άνδρες από την Κασσάνδρα και α Χασικοχώρια ξεκίνησαν και αυτά για τον ίδιο προορισμό. Οι περισσότεροι είναι οπλισμένοι με ρόπαλα.Τα επαναστατικά σώματα που βαδίζουν κατά της Θεσσαλονίκης δεν έχουν συνοχή και πειθαρχία. Λείπουν οι έμπειροι στρατιωτικοί αρχηγοί, που θα οδηγήσουν το όχλο και θα τον κάνουν μάχιμη δύναμη. Λείπουν τα πολεμοφόδια.
Στις Κυδωνιές, στο όμορφο και πλούσιο Αϊβαλί με τους 25.000 Έλληνες κατοίκους, οι άνδρες του Δαούτ πασά έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την πόλη. Οι Κυδωνιάτες, βλέποντας το κακό να έρχεται, όσοι μπορούν, φεύγουν για τα Μοσχονήσια και από εκεί στα Ψαρά. Ο Ελληνικός Στόλος ειδοποιήθηκε από του Αϊβαλιώτες για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν. Τα πλοία απέπλευσαν από την Ερεσό για τα Μοσχονήσια, ώστε με την παρουσία τους να φοβίσουν τους Τούρκους, η παρουσία τους όμως αντί να τους φοβίσει τους εξαγρίωσε. Η νύχτα για τους άοπλους Αιβαλιώτες περνά μέσα στην αγωνία του θανάτου. Οι Έλληνες πλοίαρχοι και τα ηρωικά τους πληρώματα δεν μπορούν να μείνουν απλοί παρατηρητές στη επικείμενη σφαγή των συμπατριωτών τους. Ετοιμάζονται…
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”