Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 10 και 11 Μαΐου 1821
4 Μαρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Κεχαγιάμπεης και Κολοκοτρώνης ετοιμάζονται για την σύγκρουση στο Βαλτέτσι, ο Ομέρ Βρυώνης παραμένει στη Γραβιά…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 10 και 11 Μαΐου 1821
Του Δήμου Σερκελίδη
10 Μαΐου
Η Τριπολιτσά έχει μετατραπεί σε σκλαβοπάζαρο. Οι τούρκοι ξέχασαν τις περιπέτειές τους και βάλθηκαν να αγοράζουν σκλάβες ελληνοπούλες. Ο Κεχαγιάμπεης πριν επιχειρήσει να εκστρατεύσει εναντίον των Ελλήνων θέλησε να εξετάσει την πιθανότητα του προσκυνήματος. Χρησιμοποίησε τους προκρίτους και τους δεσποτάδες που ήταν από την αρχή της επανάστασης φυλακισμένοι στην Τριπολιτσά. Έξω από τη φυλακή, στην πλατεία, έμπηξαν στο χώμα 200 καλοφτιαγμένα σουβλιά βαμμένα κόκκινα. Οι φυλακισμένοι όταν τα είδαν καταλήφθηκαν από τρόμο. Άρρωστοι, ταλαιπωρημένοι, τραυματισμένοι από τα δεσμά και γεμάτοι τρόμο από το τέλος που τους περιμένει δέχτηκαν να στείλουν επιστολές στις επαρχίες τους με την υπόσχεση του Κεχαγιάμπεη για αμνηστία. Σαράντα τριπολιστιώτες Έλληνες διατάχθηκαν να τις μεταφέρουν στις επαρχίες.
Ο Κολοκοτρώνης έχει φτιάξει στρατόπεδο στην Πιάνα με αρχηγό τον Πλαπούτα και στο Χρισοβίτσι με αρχηγό τον Παπαδιαμαντόπουλο. Αλλά έκρινε ότι πρέπει να οχυρωθεί και πάλι το Βαλτέτσι. Εκεί ήταν συγκεντρωμένοι 850 περίπου άνδρες με τους Μαυρομιχαλαίους, τον Μητροπέτροβα, τον Κεφάλα, τον Νικήτα Φλέσσα, και άλλους. Ο Κολοκοτρώνης έκανε πολεμικό συμβούλιο στο Χρυσοβίτσι. Το σχέδιο ήταν το Βαλτέτσι να είναι το δόλωμα και οι γύρω λόφοι ο κλοιός που θα περισφίξει σαν τανάλια τους Τούρκους. Αλλά για να μην πάθουν οι Έλληνες ό,τι έπαθαν στην προηγούμενη μάχη στο Βαλτέτσι, ο Γέρος διέταξε να φτιάξουν κλειστά ταμπούρια. Και καλύτερη για τον σκοπό αυτό ήταν η Εκκλησία του χωριού με τον αυλόγυρό της. Όλοι με καλή διάθεση άρχισαν να φτιάχνουν τους προμαχώνες τους.
11 Μαΐου
Ο Κεχαγιάμπεης γνώριζε τί συμβαίνει στο ελληνικό στρατόπεδο από τον ταχυδρόμο του Κολοκοτρώνη. Αυτός έπαιρνε τα γράμματα που έστελνε ο Γέρος στην Μπουμπουλίνα, περνούσε από την Τριπολιτσά, τα διάβαζε ο Κεχαγιάμπεης και έπειτα τα παρέδιδε στην Μπουμπουλίνα. Το ίδιο έκανε και με τα γράμματα της Μπουμπουλίνας προς τον Κολοκοτρώνη. Ο προδότης πιάστηκε και παρά την διαταγή που έδωσε ο Κολοκοτρώνης να τον κρατήσουν ζωντανό, για να τον χρησιμοποιήσουν ως διπλό πράκτορα, πέθανε από τα βασανιστήρια που του έκανε ένας έλληνας στρατιώτης.
Από τους σαράντα ταχυδρόμους που έφυγαν για τις επαρχίες με τις επιστολές των φυλακισμένων προκρίτων και επισκόπων κανείς δεν γύρισε. Και φυσικά κανείς ούτε απλός ούτε σημαντικός Έλληνας δεν ήρθε να προσκυνήσει τον Κεχαγιάμπεη. Ο τούρκος πασάς ετοιμάζεται να επιβάλει τη θέλησή του με τα όπλα. πρώτα θα χτυπήσει τους Έλληνες στο Βαλτέτσι και αφού τους σκορπίσει έχει σκοπό να κατέβει στη Μεσσηνία, να λύσει την πολιορκία των κάστρων και να ολοκληρώσει την υποταγή της
Ο Σάββας με 1500 άνδρες και ο Βλαδιμηρέσκου με 4000 άνδρες εκκένωσαν το Βουκουρέστι προ της εισόδου των Τούρκων στην πόλη, υποχωρώντας ο πρώτος προς το Τιργοβίστι και ο άλλος προ την Ολτένια.
Ο Ομέρ Βρυώνης δεν έχει συνέλθει από την Μάχη της Γραβιάς. Κάθεται και σκέφτεται που να κατευθυνθεί, να συνεχίσει την πορεία του προς την Άμφισσα ή να γυρίσει πίσω; Αποφάσισε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των κατοίκων της περιοχής στέλνοντας τον Παλάσκα να του ζητήσει δήλωση υποταγής. Ο Παλάσκας βρήκε τους οπλαρχηγούς στο Χλωμό και τους μετάφερε τις απειλές και τις υποσχέσεις του Βρυώνη. Εκείνοι απάντησαν “Αν του βαστά του πασά ας πάει στα Σάλωνα”
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”