Αφιερώματα

Ημερολόγιο της Επανάστασης – 11 έως 14 Ιουνίου 1821

εικόνα άρθρου: Ημερολόγιο της Επανάστασης – 11 έως 14 Ιουνίου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr

Σφαγές στα Χανιά – Εγκατάσταση ελληνικών δυνάμεων στο Σκουλένι – Νίκη Κρητικών στο Λούλο

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


11 Ιουνίου

Ο Ανδρούτας έφυγε από τη Γρανίτσα και πήγε στη Σούρπη για να συνεννοηθεί με τους άλλους οπλαρχηγούς πώς θα λύσουν την πολιορκία της Λειβαδιάς. (10 Ιουνίου 1821). Εντωμεταξύ έφτασαν και οι ενισχύσεις από την Πελοπόννησο με τον Νικηταρά και τον Ηλία Μαυρομιχάλη.

Στα Χανιά οι χριστιανοί σηκώθηκαν το πρωί να πάνε στο κάστρο, όπως συνήθως. Στην πόλη κατοικούσαν μόνο Τούρκοι, ενώ οι Έλληνες που κατοικούσαν στα περίχωρα έμπαιναν στην πόλη μόνο για να εργαστούν. Ανύποπτοι οι δυστυχείς για τις χθεσινά γεγονότα (10 Ιουνίου 1821), με το που περνούσαν την πύλη σφάζονταν από τους εξαγριωμένους Τούρκους.

12 Ιουνίου

Οι ελληνικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το Ιάσιο και κατέλαβαν θέσεις στο Σκουλένι στις όχθες του Προύθου απέναντι από το Ρωσικό φυλάκιο. Ο Καντακουζηνός που από προχθές πέρασε τον Προύθο τάχα να δει την μητέρα του, αλλά στην πραγματικότητα για να σώσει το τομάρι του, κάλεσε τους υπόλοιπους αξιωματικούς να περάσουν και εκείνοι το ποτάμι για να συσκεφτούν στην ρωσική πλευρά. Εκεί τους είπε ότι θεωρεί την άμυνα επί του μολδαβικού εδάφους μάταια και τους συνέστησε να παραμείνουν στην Βεσσαραβία για να σωθούν. Οι αξιωματικοί τον έβρισαν ως δειλό, προδότη και λιποτάκτη και επέστρεψαν στις θέσεις τους, αποφασισμένοι ή να σωθούν με τους άντρες τους ή να πεθάνουν μαζί τους. Οι αξιωματικοί αυτοί ήταν οι αθάνατοι Αθανάσιος Καρπενησιώτης, Ιωάννης Κοντογιάννης, Γεώργιος Σοφιανός από την Κέα, Σφάελος και Καραγεώργης.

14 Ιουνίου

Έξω από την Λειβαδιά οι Έλληνες κατέστρωσαν σχέδιο νυχτερινής επίθεσης κατά των Τούρκων. Ο Ανδρούτσος και ο Νικηταράς θα ορμούσαν κατά της κατασκήνωσης του Ομέρ. Αλλά ένα ατυχές συμβάν πρόδωσε τη θέση των Ελλήνων και η επίθεση ανεστάλη.

Μετά τις σφαγές στα Χανιά οι Κρητικοί αρχηγοί συνειδητοποίησαν ότι ο χρόνος για προετοιμασία τελείωσε και ότι οι καιροί ού μενετοί. Οι Σφακιανοί μαζί με τους Ριζίτες, τους Μεσαρίτες, τους Αποκορωνίτες και άλλους πήραν τα όπλα και διαιρεμένοι σε διάφορα σώματα έκαναν ενέδρες στους Τούρκους. Σε μία από αυτές οι άνδρες του Γιάννη Χάλη, του Παπανδρέα και του Μουστογιάννη χτύπησαν στο χωριό Λούλο ένα σώμα γενιτσάρων και σκότωσαν τον αρχηγό τους Ταμπουρατζή. Ήταν το πρώτο πολεμικό επεισόδιο της Επανάστασης στην Κρήτη.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση
– Επόμενη ανάρτηση
Επιστροφή στο Ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Σχετικά άρθρα

Αφιερώματα

27 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 11 έως 14 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Συνέπειες μάχης της Γράνας – Συμπλοκές μεταξύ Ελλήνων στο Νεόκαστρο – Άφιξη Μαυροκορδάτου στα Τρίκορφα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 11 Αυγούστου  Τριπολιτσά Ο χθεσινός...

Αφιερώματα

15 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 10 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Η μάχη της Γράνας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 10 Αυγούστου Τριπολιτσά, Η μάχη της Γράνας Με την προώθηση των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη η...

Αφιερώματα

14 Ιούλ

Ελληνική Επανάσταση – 6 έως 9 Αυγούστου 1821

Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστήςαποκλειστικά για katanixi.gr Μάχη του Λινού – Αναχώρηση Μαυροκορδάτου για τα Καλάβρυτα, συνάντηση με Νέγρη και Καρατζά – Παράδοση Νεόκαστρου Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 06 Αυγούστου 1821...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.