Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 11 έως 18 Απριλίου 1821
26 Φεβ 2021
Δήμος Σερκελίδης
Ἀξιωματικός ΠΑ καί γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Διαπόμπευση σκηνώματος Γρηγορίου Έ’, εύρεση του από Νικόλαο Σκλάβο στον Βόσπορο, νίκη στο Λεβίδι, η Σάμος και Κρήτη επαναστατούν, επίθεση Ελλήνων στην Υπάτη…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 11 έως 18 Απριλίου 1821
Του Δήμου Σερκελίδη
11 Απριλίου
Οι γιοί του Κολοκοτρώνη, Πάνος 20 ετών και Γιάννης ο επονομαζόμενος και Γενναίος 16 ετών, έφτασαν στη Μαρμαριά, όπου βρισκόταν ο πατέρας τους με τους υπόλοιπους Έλληνες. Ο Νικηταράς στο Καλογεροβούνι ως εμπροσθοφυλακή
12 Απριλίου
Ο Κολοκοτρώνης έδωσε διαταγή στο γιο του Πάνο να ξεσηκώσει στα όπλα τους κατοίκους της περιοχής της Καρύταινας, να σκοτώσει τους απείθαρχους, να κάψει τα σπίτια τους. Ο πόλεμος άρχισε να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.
13 Απριλίου
Άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ Τούρκων και Βλάχων στην Βλαχία. Ο Βλαδιμηρέσκου διέταξε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τον Δούναβη και να αποχωρήσουν προς το εσωτερικό. Από την άλλη προσπαθεί ακόμα να έρθει σε συνεννόηση με τους Τούρκους.
ΟΙ Τούρκοι τρεις μέρες άφησαν το σκήνωμα του Πατριάρχη Γρηγορίου κρεμασμένο σε κοινή θέα, μπροστά από την πύλη του Πατριαρχείου. Σήμερα το έδωσαν στον εβραϊκό όχλο. Οι εβραίοι πήραν το σκήνωμα του αγίου εθνομάρτυρα και το διαπόμπευσαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Αφού έκαναν όλα τα αίσχη, το πέταξαν στον Κεράτιο Κόλπο, για να χαθεί και να μην αφήσουν την ευλογία του μαρτυρικού λειψάνου στους χριστιανούς.
14 Απριλίου
Οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς, μετά την επιτυχία τους στη Βλαχοκερασιά, αποφάσισαν να διαλύσουν και το άλλο στρατόπεδο των Ελλήνων στο Λεβίδι. Οι καλαβρυτινοί οπλαρχηγοί είδαν να έρχονται εναντίον τους μια μεγάλη δύναμη Τούρκων, 3000 πεζοί και 1000 ιππείς. Οι λίγοι Έλληνες του Πετμεζά, του Σολιώτη και του ηρωικού Στριφτόμπολα, που ταμπουρώθηκαν στο χωριό, άντεξαν τις επιθέσεις. Όταν έφτασαν οι ενισχύσεις με το Πλαπούτα και τον Σαλαφατινό, η τύχη τους άλλαξε και οι Τούρκοι αποχώρησαν αφήνοντας 100 νεκρούς. Η πρώτη μικρή νίκη στο Λεβίδι έδωσε στους επαναστάτες μεγάλο θάρρος.
Οι Έλληνες οπλαρχηγοί, Κολοκοτρώνης, Γιατράκος, Αναγνωσταράς, Μαυρομιχαλαίοι, αποφάσισαν να πιάσουν θέσεις στο Βαλτέτσι, δυο ώρες μακριά από την Τριπολιτσά. Μέχρι τώρα οι Τούρκοι έβγαιναν ανενόχλητοι από το κάστρο και χωρίς αντίσταση συγκέντρωναν προμήθειες από τα γύρω χωριά. Αν θέλουν οι Έλληνες να πάρουν το κάστρο, πρέπει αυτό να σταματήσει.
Στο Ιάσιο έχουν μείνει μόνο 100 Έλληνες, έτοιμοι και αυτοί να εγκαταλείψουν την πόλη. Οι βογιάροι έσπευσαν να διαμηνύσουν στον πασά της Βράιλας ότι η Μολδαβία ουδέποτε έλαβε μέρος στο κίνημα.
15 Απριλίου
Οι Τούρκοι που γύρισαν ηττημένοι από το Λεβίδι ξέσπασαν στους προκρίτους και επισκόπους που κρατούσαν ομήρους. Τους έβαλαν αμέσως σε φυλακή τόσο στενή που δεν μπορούσαν να ανασάνουν. Παραπονέθηκαν οι φυλακισμένοι και ζήτησαν να μεταφερθούν κάποιοι σε άλλη φυλακή. Οι Τούρκοι, για να κάνουν χώρο, έβγαλαν 17 άτομα από την συνοδεία των υψηλών προσώπων και τους έσφαξαν.
Η μεγάλη ώρα της μαρτυρικής Κρήτης έφτασε. Οι πρόκριτοι και οι οπλαρχηγοί της μεγαλονήσου σε σύσκεψη στο μοναστήρι της Παναγιάς της Θυμιανής αποφάσισαν να μπουν στον αγώνα. Αλλά πρώτα πρέπει να εξοπλιστούν οι Κρητικοί και εκτός από τα 1200 σφακιανά ντουφέκια δεν υπάρχουν όπλα. Οι κρήτες ζήτησαν βοήθεια από την Ύδρα.
16 Απριλίου
Στην Πάτρα ο Γιουσούφ Πασάς έδωσε διαταγή να καούν τα σπίτια των Ελλήνων προκρίτων. Σε δέκα ώρες καίγονται 700 σπίτια μαζί και τα προξενεία της Ρωσίας, Ολλανδίας και Σουηδίας. Σαράντα Έλληνες αποκεφαλίστηκαν, γυναίκες και παιδιά σκλαβώθηκαν.
Ο Κεφαλλονίτης πλοίαρχος Νικόλαος Σκλάβος πλέοντας στον Βόσπορο βρήκε στα πλευρά του καραβιού του το σκήνωμα του Πατριάρχη. Το ανέσυρε με θρησκευτική ευλάβεια και το μετέφερε στην Οδησσό.
17 Απριλίου
Ο Κιοσέ Μεχμέτ με υπαρχηγό τον Ομέρ Βρυώνη και 8000 άνδρες στάλθηκαν από τον Χουρσίτ να καταπνίξουν την Επανάσταση στην Στερεά. Σήμερα έφτασαν στο Λιανοκλάδι.
Υψώνεται τελικά η σημαία της επανάστασης πανηγυρικά και στη Σάμο. Δύο σπετσιώτικα πλοία προσορμίζονται στο νησί. Μόνο με την παρουσία τους οι κάτοικοι υψώνουν την σημαία της ελευθερίας στο Βαθύ και κατόπιν σε άλλες κωμοπόλεις.
ΟΙ Υδραίοι εκλέγουν αρχηγό τον Γιακουμάκη Τομπάζη.
Έφτασαν στην Πύλη οι αναφορές των Τούρκων του Μοριά. Βγήκε η απόφαση, ο φετφάς, ότι οι επαναστάτες πρέπει να θανατώνονται, οι γυναίκες και τα παιδιά να εξανδραποδίζονται και οι περιουσίες τους να περιέρχονται ως λεία στους στρατιώτες.
18 Απριλίου
Ο Διάκος, ο Δυοβουνιώτης, ο Πανουργιάς και ο Κοντογιάννης επιτέθηκαν εναντίον των 800 καλά οχυρωμένων Τουρκαλβανών της Υπάτης. Οι Έλληνες μπήκαν στην πόλη, ενώ οι Τούρκοι περιορίστηκαν στο κέντρο της. Η είδηση ότι ο Τουρκικός στρατός βρίσκεται κοντά τους σε μιάμιση ώρα απόσταση, ανάγκασε τους Έλληνες αρχηγούς να αποσυρθούν από την Υπάτη, για να μην βρεθούν κυκλωμένοι.
Τα τρία ναυτικά νησιά απευθύνουν στους κατοίκους των άλλων νησιών κοινή προκήρυξη με την οποία βεβαιώνουν ότι θα πολεμήσουν για την ελευθερία του έθνους. Όλο το Αιγαίο βρίσκεται υπό τη σημαία της ελευθερίας. Μόνο οι καθολικοί της Σύρου, Τήνου, Νάξου, και Σαντορίνης δεν συγκινούνται. Η πρώτη κοινή επιχείρηση σχεδιάστηκε για την Ήπειρο, αλλά ο δάσκαλος του γένους Θεόφιλος Βάμβας τους προέτρεψε να επιτεθούν στη Χίο.
Ο μέγας βεζίρης σε υπουργικό συμβούλιο επιμένει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε ενόχους και αθώους. Ο Χαλέτ εφέντης όμως, που έχει χάσει τη θέση του, τον συκοφάντησε στον σουλτάνο. Οι σφαγές συνεχίζονται.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”