Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 12 έως 16 Μαρτίου 1821
20 Φεβ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Σύσκεψη στην Αγία Λαύρα, αντικατάσταση μεγάλου Βεζύρη και σεϊχουλισλάμη στην Πόλη, καταδίκη των εξεγέρσεων στην μολδοβλαχία από τον Τσάρο, καθαίρεση Υψηλάντη, είσοδος Βλαδιμηρέσκου στο Βουκουρέστι, το πρώτο αίμα…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
12 Μαρτίου
Οι Σουλιώτες διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με τον Χουρσίτ πασά που τους δίνει ό,τι ζητούν, αρκεί να εγκαταλείψουν τον Αλή πασά. Οι Σουλιώτες θα έπαιρναν πίσω την γη τους, το κακοτράχαλο Σούλι, αλλά συμμαχώντας με τον Σουλτάνο θα έμεναν έξω από τον μεγάλο εθνικό αγώνα. Προτίμησαν να μείνουν στο πλευρό του μισητού Αλή για το καλό της πατρίδας.
13 Μαρτίου
Στην Πάτρα οι Τούρκοι πυκνώσαν τις περιπολίες τους νύχτα και ημέρα.
Στην Αγία Λαύρα συγκεντρώθηκαν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Κερνίτσης Προκόπιος, οι πρόκριτοι Καλαβρύτων και Βοστίτσας, Σωτήρης Χαραλάμπης, Ανδρέας Ζαΐμης, Ασημάκης Φωτήλας, Σωτήρης Θεοχαρόπουλος και Ανδρέας Λόντος. Η “περιμενόμενη ημέρα” πλησιάζει και ο καϊμακάμης τους περιμένει στην Τριπολιτσά. Να πάνε εκεί, τους περιμένουν σίδερα και θάνατος. Αλλά και τα χρειαζούμενα του αγώνα δεν υπάρχουν και όλα είναι θολά και αβέβαια. Κάποιοι πρότειναν ακόμα και τη φυγή στην Ύδρα ή στην Ευρώπη. Στο τέλος επικράτησε το σκεπτικό του Ασημάκης Φωτήλα: “Η γνώμη μου είναι να πιάσωμεν τα όπλα και ο Θεός ας μας βοηθήσει, και ό,τι γίνει ας γίνει”. Με αναπτερωμένο το ηθικό χώρισαν όλοι για τις επαρχίες τους και άρχισαν τις προετοιμασίες για την επανάσταση.
Ο Σουλτάνος αντικατέστησε τον μεγάλο βεζίρη Σεγίτ Αλή πασά με τον Μπεντερλή Αλή πασά, και τον σεϊχουλισλάμη Χατζή Χαλίλ με τον Γιαζιτζή ζαντέ Αβδούλ Βεχάπ εφέντη. Σεγίτ και Χαλίλ ήταν υπερβολικά μετριοπαθείς και διαλλακτικοί για τον αγανακτισμένο και εξοργισμένο Σουλτάνο που ήθελε λύσεις εδώ και τώρα. Δεν του έφθανε ο πόλεμος με τον Αλή πασά, τώρα είχε να αντιμετωπίσει την επανάσταση των Ρωμιών, και ίσως των χριστιανών όλης της επικράτειάς του, και την απειλή νεου ρωσοτουρκικού πολέμου. Ο πρώην Βεζύρης θα γλιτώσει τη ζωή του, αλλά ο σεϊχουλισλάμης θα πληρώσει την τιμιότητά του με το κεφάλι του. Οι χριστιανοί του χρωστούν ευγνωμοσύνη που δεν έβαψε τα χέρια του στο αίμα τους.
14 Μαρτίου
Το πρώτο αίμα. Ο παλιός κλέφτης και φιλικός από το 1818 Νικόλαος Σολιώτης ακολούθησε την εντολή του Παπαφλέσσα να χτυπήσει πρώτος, για να εκβιάσει την εμπλοκή στον Αγώνα των προκρίτων της Αχαΐας. Έστησε καρτέρι στη θέση Πόρτες, κοντά στο χωριό Αγρίδι, και σκότωσε τρεις Τούρκους φοροεισπράκτορες, γυφτοχαρατζήδες.
Ο Υψηλάντης ξεκίνησε από το Φόξανι μετά από χρονοτριβή μίας εβδομάδας.
Ο Τσάρος στο Λάιμπαχ, μπλεγμένος στην γοητεία που ασκεί πάνω του ο Μέτερνιχ, αποδοκίμασε το κίνημα του Υψηλάντη και δήλωσε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στις ταραχές των δύο ηγεμονιών. Έδωσε εντολή στον Καποδίστρια να γράψει στον Υψηλάντη μια σκληρή επιστολή. Λέγεται ότι ο Μέτερνιχ παρουσίασε στον Τσάρο πλαστά έγγραφα που εμπλέκουν στην επανάσταση και τον Καποδίστρια, και παρουσιάζουν τον Υψηλάντη να επικοινωνεί με τους Γάλλους επαναστάτες. Ο Υψηλάντης και οι αδελφοί του καθαιρέθηκαν από τις τάξεις του ρωσικού στρατού, ο αρχιστράτηγος του ρωσικού στρατού στη Βεσσαραβία διατάχθηκε να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα και ο πρεσβευτής στην Πόλη βαρώνος Στρογγανώφ να δηλώσει στην Πύλη ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την ανταρσία αυτή και ότι ο Τσάρος επιθυμεί να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις μαζί της.
16 Μαρτίου
Ο σωματοφύλακας του Ασημάκη Ζαΐμη, Γιάννης Χοντρογιάννης, χτύπησε στη θέση Χελωνοσπηλιά, κοντά στο χωριό Παγκράτι, τον φοροεισπράκτορα Σεϊδή Λαλιώτη και τον Τραπεζίτη Νικόλαο Ταμπακόπουλο με τα χρήματα των φόρων που μετέφεραν από τα Καλάβρυτα στην Τριπολιτσά. Συνέλαβαν και σκότωσαν μερικούς της συνοδείας, αλλά ο Σεϊδής και ο Ταμπακόπουλος κατάφεραν να ξεφύγουν. Μετά το περιστατικό αυτό η φήμη ότι οι Έλληνες ξεκίνησαν επανάσταση διατρέχει από στόμα σε στόμα όλο το Μοριά.
Στη Βλαχία οι απεσταλμένοι του νέου διοικητή της ηγεμονίας απέτυχαν στην αποστολή τους να κατευνάσουν την ανταρσία των βλάχων, και αποχώρησαν με συνοδεία, την ώρα που ο Βλαδιμηρέσκου με 3000 άνδρες έφτασε στο Βουκουρέστι. Κατά την διάρκεια της πορείας του είχε πάρει επιστολή από τον πασά της Σιλίστριας ότι ο Σουλτάνος δέχεται όλα τα αιτήματα των Βλάχων και ότι είναι έτοιμος να κάνει πολλά περισσότερα γι’ αυτούς, αρκεί να μείνει πιστός υπήκοος και να μην ενωθεί με τους φιλικούς.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”