Αφιερώματα
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 12 Μαΐου 1821
5 Μαρ 2021
Δήμος Σερκελίδης, γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωσὴφ ο Ησυχαστής
αποκλειστικά για katanixi.gr
Η μάχη στο Βαλτέτσι…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ημερολόγιο της Επανάστασης – 12 Μαΐου 1821
Του Δήμου Σερκελίδη
12 Μαΐου
Την αυγή η σκοπιά της Επάνω Χρέπας έδωσε το σημείο της εξόδου του στρατού του Κεχαγιάμπεη από την Τριπολιτσά. Ακούστηκαν δύο τουφεκιές, σημάδι ότι οι Τούρκοι κατευθύνονται προς το Βαλτέτσι. Ο Κεχαγιάμπεης,”καλά τερτιπλής και πολεμικός”, χώρισε το στρατό του σε πέντε σώματα, δύο των 3 χιλιάδων και τρία των 2 χιλιάδων ανδρών. Το πρώτο σώμα με 3 χιλιάδες Πελοποννήσιους Τούρκους με αρχηγό τον γενναίο Ρουμπή από τα Βαρβουνοχώρια κατευθύνθηκε εναντίον του Βαλτετσίου, ενώ τα υπόλοιπα πιάσαν θέσεις στους Αραχαμίτες, στο Καλογεροβούνι και το Φραγκόβρυσο για να αποτρέψουν την ενίσχυση του Βαλτετσίου από τα στρατόπεδα της Πιάνας και των Βερβένων και να ενισχύσουν ανάλογα με την περίσταση την κύρια επιθετική ενέργεια. Ο Κολοκοτρώνης στο Χρυσοβίτσι μόλις άκουσε το σύνθημα ειδοποίησε τον Πλαπούτα στην Πιάνα να σπεύσει στο Βαλτέτσι και ξεκίνησε και αυτός με 800 άνδρες.
Το σώμα του Ρουμπή επιτέθηκε πρώτο κατά του προμαχώνα που υπεράσπιζε ο Μητροπέτροβας με τους Μεσσήνιους. Οι Έλληνες απάντησαν με σφοδρό και εύστοχο πύρ ανακόπτωντας την ορμή των Τούρκων. Νέα έφοδος πιο ορμητική αναχαιτίστηκε και αυτή. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να κυκλώσουν τους προμαχώνες. Αν και ακάλυπτοι πολεμούσαν με πείσμα και γενναιότητα. Τα πρανή των γύρω λόφων από το Βαλτέτσι καλύφθηκαν από Τούρκους και η μεταξύ των προμαχώνων επικοινωνία ήταν αδύνατη. Μόνο μια Μανιάτισσα η Σταυριάνα, αντρογυναίκα με αλόγιστο θάρρος, έτρεχε από την μία θέση στην άλλη μεταφέροντας πολεμοφόδια.
Μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της μάχης έφτασε ο Κολοκοτρώνης με 800 άνδρες από το Χρυσοβίτσι και ο Πλαπούτας με τους δικούς του από την Πιάνα και άρχισαν να χτυπούν το σώμα του Ρουμπή από τα νώτα. Ο Κεχαγιάμπεης για να ανακουφίσει την πίεση στον Ρουμπή έστειλε εναντίον του κεντρικού προμαχώνα που υπερασπίζονταν ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης με τον ανιψιό του Ηλία, 1500 ιππείς και 500 πεζούς. Η επίθεση αποκρούστηκε και οι εχθροί επέστρεψαν στις γραμμές εφόδου. Η ήλιος άρχισε να γέρνει αλλά οι δύο αντίπαλοι δεν έδειχναν σημάδια κάμψης, κανείς ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης. Έλληνες και Τούρκοι είχαν καταληφθεί από πολεμική μανία.
Η απόπειρα να χτυπηθούν οι θέσεις των Ελλήνων από το τουρκικό πυροβολικό απέτυχε λόγω ακαταλληλότητας του εδάφους. Τη νύχτα ο Κολοκοτρώνης θέλησε να περάσει από τις γραμμές των Τούρκων για να ανεφοδιάσει και να ενισχύσει το ηθικό των αμυνόμενων. Πλησίασε με λίγους άντρες στις γραμμές των Τούρκων και σχεδόν δίπλα τους φώναξε με την βροντώδη φωνή του: “Ζωντανούς θα σας πιάσω. Είμαι ο Κολοκοτρώνης”. Αμέσως ανοίχθηκε δίοδος από τον τρόμο και την κατάπληξη που ένιωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες και ο Γέρος μπήκε μέσα στο Βαλτέτσι με ζώα φορτωμένα τρόφιμα, κρασί και πολεμοφόδια. Η παρουσία του ανάμεσα στους μαχητές προκάλεσε ενθουσιασμό. Κατά τα μεσάνυχτα έφτασε και ένα απόσπασμα από τα Βέρβενα. Η μάχη συνεχίστηκε όλη νύχτα με το φως του φεγγαριού.
Και ενώ η ελευθερία της Ελλάδος παιζόταν στο Βαλτέτσι, στο Βελεστίνο οι Έλληνες του Πηλίου, που είχαν πάρει πριν από λίγες ημέρες τα όπλα, ατόνισαν την πολιορκία. Βλέποντας οι Τούρκοι, οι αποκλεισμένοι στους πύργους του Βελεστίνου, την γενική παραλυσία των Ελλήνων έστειλαν 60 ιππείς προς την Λάρισα για να ζητήσουν βοήθεια. Δεν πέρασαν λίγες ώρες και ένα τουρκικό σώμα ξεκίνησε από την Λάρισα. Στην είδηση της άφιξης των Τούρκων οι πολιορκητές του Βελεστίνου εγκατέλειψαν την κωμόπολη κακήν κακώς.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Προηγούμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”
– Επόμενη ανάρτηση της σειράς “Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης”